hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 你信不信有鬼存在?
返回列表 發新帖
開啟左側

你信不信有鬼存在?

ChickenTong 發表於 2006-4-26 23:53 | 顯示全部樓層

dennislokawai 發表於 2006-4-27 00:47 | 顯示全部樓層
自己本身係基督徒,
我相信世上係有鬼同靈界存在,
但我亦相信鬼係攪唔到人,
而我地亦唔應該主動接觸靈體,
就算佢唔攪我地都俾自己嚇一餐啦~~
youtube.com/c/dennislokawai
AVD1 發表於 2006-4-27 20:26 | 顯示全部樓層
E 樣野
本人唔信

其實 e 樣野 係 見仁見智
冇話 有 同 冇
就算係有
其實都係 人 (只不過 死左 而已) ~~~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
238X 發表於 2006-4-28 01:09 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2006-4-27 20:26 發表

就算係有
其實都係 人 (只不過 死左 而已) ~~~

如果真係有,我都相信大部份鬼係通情達理,
唔會隨便去嚇人...

有時真係覺得其實係作鬼故果 D 人做過虧心事
所以先疑神疑鬼。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
DA32EM4321 發表於 2006-4-28 01:25 | 顯示全部樓層
信.....細個見過一次
KY9143 發表於 2006-4-28 18:34 | 顯示全部樓層
我覺得...
應該用靈界事物去形容會好D...

鬼..一個較科學化既解釋,
係一種殘存於世上既腦電波,
至於世上係咪真係有呢一種殘存既腦電波既存在...
暫時係冇一個科學化既方法去證明到有或者冇...

但我曾經諗過一個問題,
就係如果用腦電波去擴張個討論範圍,
究竟又能唔能夠解釋到中國民間傳說入面,
所講既報夢..或者夢見鬼既問題...
Beautiful Fighters
hk_ayu 發表於 2006-4-28 18:49 | 顯示全部樓層

原帖由 KY9143 於 2006-4-28 18:34 發表
但我曾經諗過一個問題,
就係如果用腦電波去擴張個討論範圍,
究竟又能唔能夠解釋到中國民間傳說入面,
所講既報夢..或者夢見鬼既問題...

殘存腦電波有機會影響到在生者的腦電波,
繼而出現報夢或令人夢見鬼

不過為何殘存腦電波會令人親眼見鬼??

分分鐘世界上還有不為所知的物質存在
DIH 發表於 2006-4-28 20:54 | 顯示全部樓層
原帖由 hk_ayu 於 2006-4-28 18:49 發表

殘存腦電波有機會影響到在生者的腦電波,
繼而出現報夢或令人夢見鬼

不過為何殘存腦電波會令人親眼見鬼??

分分鐘世界上還有不為所知的物質存在

你身體一切感官(當然包括視覺),都是經由(某程度上的)電波傳送的,
我太耐沒有接觸神經學,唔記得詳情,總之係同鈉離子(Na+)有關,有個+即係有電啦。
讀過初中程度都知道,眼球內形成的影像是倒轉的,為什麼我們的腦會看到正常的呢?
就是因為「投射在視網膜上的影像」和「大腦見到影像」之間是經過神經電波傳送的。

大腦則是一大團電線,所以睡覺時有電器在頭旁邊會影響睡眠。

除了鬼之外,亦有人試過在戰場遺址眼見耳聞戰爭實況,
之後研究表示該處一帶的泥土及草木有磁性,能夠「記錄」事件。(雲海的書話的)
hk_ayu 發表於 2006-4-29 18:30 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2006-4-28 20:54 發表
大腦則是一大團電線,所以睡覺時有電器在頭旁邊會影響睡眠。

除了鬼之外,亦有人試過在戰場遺址眼見耳聞戰爭實況,
之後研究表示該處一帶的泥土及草木有磁性,能夠「記錄」事件。(雲海的書話的)

咁都幾恐佈,
即係話兇宅"猛鬼"的確有科學根據

但係泥土及草木的磁性如何有聲有畫地「記錄」事件??
DIH 發表於 2006-4-29 21:02 | 顯示全部樓層

原帖由 hk_ayu 於 2006-4-29 18:30 發表

咁都幾恐佈,
即係話兇宅"猛鬼"的確有科學根據

但係泥土及草木的磁性如何有聲有畫地「記錄」事件??

可能是該區有大量鐵礦,正如當年的馬鞍山。

要加上剛好是戰爭當日的天氣,溫度、濕度、風速、風向等等都要一樣,
才會「播放」出來,所以是很難遇上這種情況。

我就真係只睇過呢段文章一次,所以係唔係真我都唔知