hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 樂安排跳蚤市場及有關問題
開啟左側

樂安排跳蚤市場及有關問題

AVD1 發表於 2015-4-7 15:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

七年前,小弟就曾經起 A10 板開過一篇文問關於跳蚤市場問題:
原文在此:
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=293086

七年過去,近日我又試下搵下有關香港 o既跳蚤市場 - 樂安排跳蚤市場係其中之一,
因我印象中,十幾年前去個陣個度規模真係幾大,
但當我試下起網上搵下有關資料 o既時候就有以下結果:
方向報:「探射燈:垂死的墟市 屯門「翟度翟」」-2012/11/26,
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20121126/00176_095.html
香港「翟度翟」正垂死掙扎。近年政府一方面希望以墟市協助本土經濟發展,來年更於天水圍營辦新墟市,讓區內居民自力更生;惟另方面,與泰國「翟度翟」市場經營模式極為相似,位於屯門有十多年歷史的一個私營跳蚤市場,卻在政府收地下「愈閹愈細」,人流一落千丈,一度貼出告示指將於十二月底結業,幸在檔主及熟客一再要求下,場主才改變初衷,繼續做下去,不過場主坦言,市場已「蝕住做」,捱得一日得一日。有議員指,政策令墟市發展停滯不前,甚至陸續停辦,除令市民少一個掃貨好去處,檔主也慘被打爛飯碗。

其實我想了解下,究竟而家樂安排跳蚤市場仲存唔存在?
佢自己個官方網頁就仲未死的,但係內容就好似已經好耐冇再更新過。

另外想問下,直到而家 2015 年,究竟香港仲有冇所謂大笪地或者跳蚤市場存在*?如果有,又起邊度?
*天水圍果個墟市某程度上我都唔知可唔可以當係大笪地或者跳蚤市場,最小佢冇以前香港出現過 o既大笪地/跳蚤市場咁有叫座力(以往香港本地旅行團真係會去樂安排)。

先謝。

LJ7006 = MF5119 = AVD1
busfunfun 發表於 2015-4-10 00:10 | 顯示全部樓層
樂安排個網有個電話,你可以打去問下

如果傳統D叫返墟市,天光墟算唔算?
http://hk.apple.nextmedia.com/su ... t/20120409/16229771

仲有有機農墟
http://www.hkorc.org/tc/consumer040101.php
http://www.gonaturallife.hk/mavi ... anic/farmers_market
S315E 發表於 2015-4-11 16:22 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2015-4-7 15:00 發表
另外想問下,直到而家 2015 年,究竟香港仲有冇所謂大笪地或者跳蚤市場存在*?如果有,又起邊度?
*天水圍果個墟市某程度上我都唔知可唔可以當係大笪地或者跳蚤市場,最小佢冇以前香港出現過 o既大笪地/跳蚤市場咁有叫座力(以往香港本地旅行團真係會去樂安排)。

跳蚤市場就錦上路站門口有個,但叫座力同天水嗰個好似差唔多,人流應該ok
 樓主| AVD1 發表於 2015-4-12 13:11 | 顯示全部樓層

原帖由 S315E 於 2015-4-11 16:22 發表

跳蚤市場就錦上路站門口有個,但叫座力同天水嗰個好似差唔多,人流應該ok

我上網睇過下錦上路果個,個度貌似唔細,得閒可以走去望下,
不過小欖果個真係浪費哂,童年回憶個到真係好多野睇 ……
exspeed 發表於 2015-4-15 17:58 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2015-4-12 13:11 發表

我上網睇過下錦上路果個,個度貌似唔細,得閒可以走去望下,
不過小欖果個真係浪費哂,童年回憶個到真係好多野睇 ……

錦上路果個只係西鐵站 B 到 C 出口既範圍, 唔係好大,
舊年去過好快行哂

樂安排舊年去過應該未執, 不過自從冇左免費車後,
係大路行入去都幾遠, 而且都係冇乜野睇

十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
Brianonly 發表於 2015-4-15 19:41 | 顯示全部樓層
樂安排果個真係成七八年冇行過
應該都係比公眾慢慢遺忘咗架啦
不過自從高卡車場同BBQ呢啲遊樂設施消失咗之後都應該冇乜綽頭吸引啲人去呢個咁偏遠嘅位行

樓主| AVD1 發表於 2015-4-18 19:54 | 顯示全部樓層

原帖由 Brianonly 於 2015-4-15 19:41 發表
樂安排果個真係成七八年冇行過
應該都係比公眾慢慢遺忘咗架啦
不過自從高卡車場同BBQ呢啲遊樂設施消失咗之後都應該冇乜綽頭吸引啲人去呢個咁偏遠嘅位行 ...

樂安排某程度上係被收地搞成咁,
講真,我又唔覺得大笪地或者跳蚤市場係冇得做,
只係政府唔支持,有地就拎哂黎做地產項目,
以前樂安排好多香港本地遊(一日團)去,
另外又近黃金海岸,其實拉埋黎一齊做唔係冇得做 ……
ME32 發表於 2015-5-2 20:04 | 顯示全部樓層
個場未執仲有少量鋪頭,人流都叫OK,基本上而家只係serve有車客
而家個場應該只有全盛時期既1/4左右
DK5416 發表於 2015-5-12 09:20 | 顯示全部樓層
樂安排係咪只做星期六日公眾假期?
 樓主| AVD1 發表於 2015-5-20 16:10 | 顯示全部樓層

原帖由 ME32 於 2015-5-2 20:04 發表
個場未執仲有少量鋪頭,人流都叫OK,基本上而家只係serve有車客
而家個場應該只有全盛時期既1/4左右

原來仲營運緊,我以為已經玩完,
因為好似冇聲冇氣咁,以前就算幾靜都好好似都有些小 noise(某大討論區)……

我反而有興趣想知而家入面比較多係賣咩?
以前真係咩都有得賣,又有野食又有野玩 …… 一切已成回憶 ……