hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 港珠澳大橋(東)
開啟左側

港珠澳大橋(東)

1005 發表於 2015-4-7 20:04 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

行山時(東涌平路往大澳時攝)

東人工島 3185.jpg

回望機場島

西面人工島連接橋好似起好橋面
但東面有四五條未來橋躉仍然只見沉箱
究竟香港呢邊搞乜鬼?
快樂有時,唯有Timely
beaconlim 發表於 2015-4-8 13:53 | 顯示全部樓層
人地個邊都差不多成形了!
i8348 發表於 2015-4-9 20:53 | 顯示全部樓層
就黎起好
jpoon 發表於 2015-4-10 00:46 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

咁多工程一齊上馬,咪工人唔夠囉,同埋香港唔可以輸入外地建築工人,梗係起得慢啦
http://jpoon9394.blogspot.com/
peterson 發表於 2015-4-13 00:52 | 顯示全部樓層
但只有一起完橋躉,就可以用預製組件架橋,
到時又會快返好多...
lrv1092 發表於 2015-4-13 05:14 | 顯示全部樓層
唔緊要, 點都係會遲
起橋都唔算難, 我覺得呢單野仲好笑...............

【on.cc東網專訊】 原定明年落成的港珠澳大橋工程一波三折,至今通車無期。廣東省發改委主任李春洪今日(10日)透露,主橋的海底沉管工程出現阻滯,已分析了3個月但仍未找出原因,更形容沉管連接工程「難如太空對接」,不但明年底通車「困難很大、很大」,就連2017年是否能完工,他亦僅回應指「很難說」。有立法會議員擔心本地的大橋工程已一拖再拖,如果內地主橋亦出現延誤,本港部分即使建成亦無法與主橋連接起來,屆時可能會再引發超支問題。

http://www.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20150210/bkn-20150210220539523-0210_00822_001.html

香港人, 經常被搵笨__
castanopsis 發表於 2015-4-13 22:12 | 顯示全部樓層

唔知點解,堆中港融合工程次次都估錯數
高鐵、港珠澳大橋未落成就延期超支
西部通道就落成後流量遠遠不達標
好心啦......

btw,港珠澳大橋真係好煞風景
建成後,東大古道個無敵海景蕩然無存
更難想象群中華白海豚喺上面既工程船之間點生存
a_drew 發表於 2015-4-14 22:58 | 顯示全部樓層
原帖由 lrv1092 於 2015-4-13 05:14 發表
唔緊要, 點都係會遲
起橋都唔算難, 我覺得呢單野仲好笑...............

【on.cc東網專訊】 原定明年落成的港珠澳大橋工程一波三折,至今通車無期。廣東省發改委主任李春洪今日(10日)透露,主橋的海底沉管工程出現阻滯,已 ...

你有冇無追新聞架? 早排已經駁埋左啦

http://zh.southcn.com/content/2015-03/27/content_120973497.htm
a_drew 發表於 2015-4-14 22:59 | 顯示全部樓層
原帖由 beaconlim 於 2015-4-8 13:53 發表
人地個邊都差不多成形了!

珠澳口岸一早填好晒, 已經駁緊橋面...坐船去澳門或坐飛機升降會見到
ksmbh 發表於 2015-4-14 23:58 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2015-4-13 22:12 發表
唔知點解,堆中港融合工程次次都估錯數
高鐵、港珠澳大橋未落成就延期超支
西部通道就落成後流量遠遠不達標
好心啦......

btw,港珠澳大橋真係好煞風景
建成後,東大古道個無敵海景蕩然無存
更難想象群中華白海豚喺上面既 ...

正常呀
都唔知假設係點做
當全部車都有中港牌?!
港珠澳相信都會同深圳灣一樣
車好少但客流爆燈
根本要起應該起鐵路唔係公路啦

高鐵嘛
你信唔信一通車一日十萬客