hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [討論]2B與2F的角色
開啟左側

[討論]2B與2F的角色

JX9097 發表於 2006-4-26 01:50 | 顯示全部樓層

原帖由 n281 於 2006-4-26 01:35 發表
其實2F無須經歌和老街,聯合道及富美街
由慈雲山往返九龍塘,搭3C或專線小巴72,73
由歌和老街,聯合道及富美街,搭2B,86C
2F改經豐力樓,又省時間,又可減行車時間,
又節省巴士數目,更可吸引更多乘客

但由長沙灣/深水埗去橫頭磡就麻煩喇
2B咁鬼疏...新2F又要喺天馬苑行番入去(假設會設站)
n281 發表於 2006-4-26 01:55 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2006-4-26 01:50 發表
但由長沙灣/深水埗去橫頭磡就麻煩喇
2B咁鬼疏...新2F又要喺天馬苑行番入去(假設會設站)

將2F一至兩輛巴士給2B服務橫頭磡及歌和老街
稍加2B班次

2F減車,但變成快線
對2B及2F的乘客有利
JX9097 發表於 2006-4-26 12:31 | 顯示全部樓層
原帖由 n281 於 2006-4-26 01:55 發表

稍加2B班次

2F減車,但變成快線
對2B及2F的乘客有利

我相信就算2B加兩架車
都做唔到現時2F嘅班次啩
所以,橫頭磡居民一定反對
除非2B做到現時2F班次(甚至現時聯合兩線嘅班次)
king 發表於 2006-4-26 13:16 | 顯示全部樓層

原帖由 n281 於 2006-4-26 01:35 發表
其實2F無須經歌和老街,聯合道及富美街
由慈雲山往返九龍塘,搭3C或專線小巴72,73
由歌和老街,聯合道及富美街,搭2B,86C
2F改經豐力樓,又省時間,又可減行車時間,
又節省巴士數目,更可吸引更多乘客

咁樣條線叫2X 都得喇, 唔使揸槍咁肉酸啦.
dennislokawai 發表於 2006-4-26 13:19 | 顯示全部樓層
原帖由 king 於 2006-4-26 01:16 PM 發表

九巴來講,
條線幾快都好,
佢唔係行公路都唔會改做"X"線。

其實"F"都唔錯吖~~
起碼較少有嘛~~~

P.S. 現時係咪得2F同6F兩條線用"F"咋?
youtube.com/c/dennislokawai
dennislokawai 發表於 2006-4-26 13:22 | 顯示全部樓層
原帖由 n281 於 2006-4-26 01:55 AM 發表

稍加2B班次

2F減車,但變成快線
對2B及2F的乘客有利

如果成個橫頭磡及歌和老街俾2B做,
而2F改成特快,
2F我認為可減多幾架車,
而2B則加密至起碼10-15分鐘。
youtube.com/c/dennislokawai
JX9097 發表於 2006-4-26 13:46 | 顯示全部樓層

原帖由 king 於 2006-4-26 13:16 發表

唔關事ga...
而且改no.又要乘客記過個編號,反而會擾民
BL69 發表於 2006-4-26 14:54 | 顯示全部樓層
原帖由 914 於 2006-4-26 00:14 發表

2B並不是2F嘅輔助線,2B & 2F係兩條獨立的路線,2B是專為竹園邨居民往返
西九龍,2F是專為慈雲山及黃大仙居民往返西九龍,對於樂富居民而言,只
可以話係:「同時有2條路線往返西九龍」,雖然2B與2F是有部份相同客源,
但亦有不少客係唔可以同時在2B/2F選擇其一。

其實只有大部份P線及S線才可被稱為輔助線

重有2F兜黃金電腦商場果邊,2B唔兜
(所以次次去完黃金買野都要焗住搭2F)
Show Blocked User - eric278
ML29 發表於 2006-4-26 21:01 | 顯示全部樓層
原帖由 BL69 於 2006-4-26 14:54 發表

重有2F兜黃金電腦商場果邊,2B唔兜
(所以次次去完黃金買野都要焗住搭2F)

這個也是2B線優勝之處。
2B線轉入石硤尾村,使行車時間縮短了,
加上南昌街一帶經常交通擠塞,有時在長沙灣道
我也寧願步行至石硤尾村廿五座的車站乘搭2B線。

記得有一次在長沙灣廣場乘車回浸大,看到2B線的
EV5774和2F線的HL9044差不多時間開,我便多候一
點,上了遲一會開(但便宜$1.7)的EV5774;結果
追過了前兩班2F線的車。

雖然2F線比2B線班次密一點(2F線約十三分鐘一班,
2B線則二十至二十五分鐘一班),但2F線往慈雲山方
向脫班的情況頗嚴重,我曾不只一次下午非繁忙時
間在深水埗等了半小時才有一班2F線,反而2B線已
走了兩班。
We're part of The Go-Ahead Group
ben2004 發表於 2006-4-26 21:24 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 2006-4-26 12:31 發表

我相信就算2B加兩架車
都做唔到現時2F嘅班次啩
所以,橫頭磡居民一定反對
除非2B做到現時2F班次(甚至現時聯合兩線嘅班次)

其實講真
2B 依家都幾趕下
返到站頭冇耐又要開車
同埋 2B 雖然唔係短得 2F 好多 ( 大約兩公里度 ), 但係用車數量就差得遠
雖然其一原因係班次, 但係都冇理由差咁遠

如果 2F 轉特快, 加 2B 班次
可能要加 4, 5 架車去拉返長每一單o既時間, 再加密班次, 咁對d客同司機都有好處
同埋, 2F 落深水埗果邊, 其實兜唔兜落去都得, 深水埗行二, 三百米都到石硤尾 ( 當然對於拎住一箱二箱o既野就冇咁好啦, 不過搭下地鐵啦唔該 )
轉乘優惠根本比返 3C 就可以

咁樣 2B, 2F 已經可以分家成功