hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 己刪
返回列表 發新帖
開啟左側

己刪

ccya965041 發表於 2015-4-19 16:50 | 顯示全部樓層

如果下面真係有一個預留空間月台層,咁應該係現有月台上會搵到類似告示

攝於九龍站月台

南港島綫西段好多因素未明朗化,港鐵近年作風都好少會做預留準備,
原因係到上馬既時候又可能配合唔到而造成浪費,
最顯而易見當然係預留左好耐既西營盤站出口、鑽石山站跨月台預留設施。
MTR之今昔
mtr.hk365day.com
 樓主| mtr_jerrychan 發表於 2015-4-19 17:18 | 顯示全部樓層
原帖由 AL_71 於 2015-4-19 13:00 發表

其實有心去改可以自己去改有錯的地方
而唔係keep住錯落去
維基百科係香港愈來愈少人參與
睇怕我可能真係信錯左維基百科wo......
syp 發表於 2015-4-19 18:00 | 顯示全部樓層
原帖由 老鼠vS老虎 於 2015/4/19 12:44 發表
你見香港大學站唔做成島式就知佢仲未plan好要起,至少5年10年內未有計劃
如果連轉乘最基本最方便既島式月台結構最後都冇起到
點解會有下一層有個預留月台/有通道落去既想法

PS 維基任何人都可以修改,只要有官方參考r ...

香港大學站唔係島式月台 ?
下一站係西營盤
kinkisharyo 發表於 2015-4-19 20:09 | 顯示全部樓層

點解死都要覺得有個預留位係後面
eternalflame 發表於 2015-4-19 22:16 | 顯示全部樓層
維基百科的「預留」月台層已被刪除
我想話到WIL到刊憲時都有顯示預留樓層
但正式興建時無就係無
s3n370 發表於 2015-4-20 01:39 | 顯示全部樓層
原帖由 K仔 於 2015-4-18 17:55 發表

轉乘通道唔一定要預留先起到嘅。中環站、荔景站當初有無預留轉乘東涌線?北角站有無預留轉觀塘線?美孚站有無預留轉西鐵?大圍站有無預留轉馬鐵?尖沙咀站有無預留轉東鐵?金鐘站有無預留轉南港島線?結果一樣轉到。 ...

鰂魚涌站有無預留做觀塘線轉車站?
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
i-Lens 發表於 2015-4-20 21:00 | 顯示全部樓層

原帖由 mtr_jerrychan 於 2015-4-18 01:45 發表
我在西港島線通車時(2014年12月28日)去了參觀堅尼地城站和香港大學站。我發現了香港大學站不止有港島線月台讓乘客使用之外港島線月台的下一層還有一個預留空間讓南港島線(西段)使用的。
我而且看了黃竹坑站南港島線(東段)的月台是島式月台,那裡有南港島線(西段)的預留月台和路軌
我想問一些問題讓大家討論一下

1.香港大學站接駁大堂和月台的扶手電梯的背面有一道很大的門是不是接達南港島線(西段)的預留空間?
回:下....你唔係"發現了"香港大學站果個預留空間喇咩?咁你o係邊度發現,果度咪就係預留空間既連接囉...

2.黃竹坑站南港島線(西段)預留月台和路軌是設在南港島線(東段)月台旁邊、南港島段(東段)月台的上一層還是其他地方?那時乘搭南港島線(東段)的乘客怎樣在黃竹坑站轉乘南港島線(西段)?例如是道路轉乘,跨月台轉乘等等。
回:下...你唔係"看了"黃竹坑站有預留月台同路軌咩?咁你見到係旁邊咪旁邊,上一層咪就係上一層囉...

我希望大家能夠幫我解答我的問題~
謝謝大家。

大惑不解....

樓主自己o係頂樓已經答晒自己所有問題....
出post做乜?

K仔 發表於 2015-4-20 21:38 | 顯示全部樓層
原帖由 i-Lens 於 2015-4-20 21:00 發表

大惑不解....

樓主自己o係頂樓已經答晒自己所有問題....
出post做乜?

樓主的「發現」和「看」,大概是在維基百科上,而不是在現場吧