hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 飛行報告: UA180
開啟左側

飛行報告: UA180

hkbw 發表於 2015-4-20 16:56 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

日期:4-4-2015
航線:香港 --->關島
航班:UA180
用機:737-800
起飛時間:21:55 LOCAL TIME
到達時間:04:35 LOCAL TIME

冇飛咁多年, 再一次飛上天, 都真係有點久違的感覺~ 不過以前選擇搭咩機咩航空公司, 今次呢個地方要直航就冇得選擇, 仲要唔係日日有得飛..
久違的客運廊...
同以往飛大機唔同, 今次要去北面既航天客運廊, 要落下面搭巴士...

初時仲驚會有排等..其實又唔係者..幾分鐘就攪掂

對上一次搭既係MAN雙頭巴士, 今時今日當然係剛換的國貨啦...其實以一個旅客角度來講, 真係冇乜分別..

去到航天客運廊, 又要上返去..

如果無人駕駛列車去到, 你話幾好呢..

空間感唔錯..

今次航程負責既飛機...太夜, 睇唔到reg no. , 只知係737-800

準備登機

入到去登機前再按美國規定檢查多次...不過其實都唔係太嚴謹~
對上一次搭737, 都要數到係歐洲既廉航..

個耳筒, 好似幾正wo..對比cx個d..
但係..睇真d..

唔係掛...三頭及單頭..夾硬來都唔work..算...見到有人自己有轉插, 難道是美國航空公司的特性?!
但個艙內廣播完全唔掂..聽唔到機師有交代航程...
照例影返d文件.

講起呢樣野, 佢地連逃生出口及安全示範都幾乎等於零, d空姐(其實就算最後生那個你都唔會叫佢做姐姐啦..不過預左,美國機英國機都會係咁..) 完全企係度, 0指示....睇套片完全千奇百趣, 開蓬巴士頂上面拍緊急逃生門個部份, 一時又係另一個場景..完全九唔搭八..
雖然話起飛前講呢d都有點忌諱..而套片都係想輕鬆帶過..但完全冇實物實景/ 有關係多些少既景睇下...真係有事都唔識走..

去到呢個位, 未起飛都已經對服務冇期望..
起飛前去到跑道, 一路跟著隻A380..可能737同A380 差距太多, 所以俾我地部機打尖先起飛..唔駛等A380行先..如果唔係真係有排等..

起飛攪左成接近個幾鐘先派餐...

反而算係咁...唔知係咪多人去關島結婚, 個餐竟然有嫁女餅?!

收完餐之後唔係俾人訓..而係叫你填一大堆關島入境表......5個鐘機程..咁就去左接近三個鐘..想訓..都有D難度..
最慘熄左燈之後, 前面頭頂個公用SCREEN繼續開...點訓呀..

好在班機都飛得快..係有好幾次都係震完先叫你扣安全帶者.
值得一提既係, 關島既進場路線相當直, 而且跑道算係長....所以TOUCH DOWN難度唔算高..

關島國際機場

階磚地, 令我諗起啟德機場..

雖然班機早到..但入美國境始終麻煩..攪足兩個幾鐘...

未出室外, 機場大堂內已經好有島既氣息...

加埋時間尚早, 乜都未開門....好平靜..

後記:
UA 獨市, 所以去關島直航點都要硬食呢D質素一般過一般既服務...好在機師技術還好, 機程才不至於太惡頂..
個餐比想像中好, 不過派餐時D人係要走來走去就成日攪到其他客, 呢樣又無計....

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
S3BL417 + 1 + 10 nice

查看全部評分

殺雞焉用牛刀?!
chctomchan 發表於 2015-4-21 11:38 | 顯示全部樓層
from 香港航班資訊 apps 你班機reg no. 係 N13227
我識得人有次坐依班機 取消咗 要去成田轉機
 樓主| hkbw 發表於 2015-4-21 12:23 | 顯示全部樓層
原帖由 chctomchan 於 2015-4-21 11:38 發表
from 香港航班資訊 apps 你班機reg no. 係 N13227
我識得人有次坐依班機 取消咗 要去成田轉機

咦? 我回程都係坐呢隻機wo...
咁轉法..3倍時間都唔掂wo..

殺雞焉用牛刀?!
chctomchan 發表於 2015-4-21 15:18 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2015-4-21 12:23 發表

咦? 我回程都係坐呢隻機wo...
咁轉法..3倍時間都唔掂wo..

好唔抵 明明直航變轉機