hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 了解香港客家文化,竟要看其他地方的節目才感到原汁原味 ...
開啟左側

了解香港客家文化,竟要看其他地方的節目才感到原汁原味

beaconlim 發表於 2015-5-1 00:35 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

呢個講述有關香港客家文化的節目,係台灣的客家話電視台製作。

由於係客家話電視台,節目主持當然用客家話講野,受訪的香港客家人都係用客家話對答。口音就當然有所不同啦....

https://www.youtube.com/watch?v=PR4oTqkzems

https://www.youtube.com/watch?v=Ogto4y3sFcA

https://www.youtube.com/watch?v=FZ02Rl5cR-Q

https://www.youtube.com/watch?v=XWURCt8Ip08

https://www.youtube.com/watch?v=WGMzPGaiM80

我估好少可香港客家人可以在香港傳媒前用客家話對答,但反而在台灣傳媒卻可以!

了解香港客家文化,竟然要看其他地方的傳媒所製作的節目,才感受到原汁原味。真係無奈!!

撇除語言因素,我估香港應該無幾多個節目有咁詳盡地介紹香港客家文化吧!
EX-TL 發表於 2015-5-1 20:28 | 顯示全部樓層
台灣有自己一個客家電視台, 經營左一段不短日子, 就證明左台灣支持得起純客家節目,
講嘅嘢比較深入有佢道理, 而香港的客家人唔算多, 俾著你真係有製作亦唔會整個節目
都在講客家話, 咁做只會趕客, 訪問用客家話還可以, 有旁白同字幕搭夠.

南亞裔港人族群都算大, 但鮮有香港傳媒為佢地度身訂做, 或者純以當地語言做節目.
某程度上, 佢地一樣咁無奈.
GCx468 發表於 2015-5-2 20:28 | 顯示全部樓層
唔知你有無睇埋"情牽好客自家人" TVB製晚會節目
出席既TVB藝員多位 演出客家短劇唱好多講好多客家話

要睇,E+要靠中國既視頻網站
GCx468 發表於 2015-5-2 20:51 | 顯示全部樓層

我支持港府出手拯救本土瀕危方言
交通工具廣播若能按照區分加入第四語廣播,會對拯救方言有一定幫助,亦應該會獲得不少人支持!

建議MTR報站廣播 及站內非緊急廣播
元朗/錦上路站 +圍頭話
天水圍/大埔/沙田/北區各站 +客家話
港島線天后至柴灣各站 及西延段新3個站 +閩南話泉州海口腔
將來土瓜灣站 +潮州話
 樓主| beaconlim 發表於 2015-5-2 23:53 | 顯示全部樓層
原帖由 GCx468 於 2015-5-2 20:28 發表
唔知你有無睇埋"情牽好客自家人" TVB製晚會節目
出席既TVB藝員多位 演出客家短劇唱好多講好多客家話

要睇,E+要靠中國既視頻網站

utube沒有咩?
 樓主| beaconlim 發表於 2015-5-2 23:54 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2015-5-1 20:28 發表
台灣有自己一個客家電視台, 經營左一段不短日子, 就證明左台灣支持得起純客家節目,
講嘅嘢比較深入有佢道理, 而香港的客家人唔算多, 俾著你真係有製作亦唔會整個節目
都在講客家話, 咁做只會趕客, 訪問用客家話還可 ...

AM台不是有些南亞與節目嗎?
 樓主| beaconlim 發表於 2015-5-3 13:13 | 顯示全部樓層

原帖由 GCx468 於 2015-5-2 20:51 發表
我支持港府出手拯救本土瀕危方言
交通工具廣播若能按照區分加入第四語廣播,會對拯救方言有一定幫助,亦應該會獲得不少人支持!

建議MTR報站廣播 及站內非緊急廣播
元朗/錦上路站 +圍頭話
天水圍/大埔/沙田/北區各站 +客 ...

哈哈,我都試過有類似的幻想

不過真係幻想下好啦
GCx468 發表於 2015-5-3 18:51 | 顯示全部樓層
原帖由 beaconlim 於 2015-5-2 23:53 發表

utube沒有咩?
沒有
GCx468 發表於 2015-5-3 19:03 | 顯示全部樓層
原帖由 beaconlim 於 2015-5-3 13:13 發表

哈哈,我都試過有類似的幻想

不過真係幻想下好啦
台灣第四語廣播,最近一兩年先在公車普及,亦令到好多人嫌煩

公共廣播播幾個語言,只係人地既語言政策一部分,其他:認證/官方教材及字典/學校教育 一早就起晒步

香港就,連僅有既,劉鎮發教授(你shared既片都有被訪問)搞既 本地客家+圍頭話語音網上查詢資料庫,都係靠私人組織捐款
 樓主| beaconlim 發表於 2015-5-11 23:24 | 顯示全部樓層

原帖由 GCx468 於 2015-5-3 19:03 發表
台灣第四語廣播,最近一兩年先在公車普及,亦令到好多人嫌煩

公共廣播播幾個語言,只係人地既語言政策一部分,其他:認證/官方教材及字典/學校教育 一早就起晒步

香港就,連僅有既,劉鎮發教授(你shared既片都有被訪問)搞既 本 ...

台灣已經做得非常好了...