hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 傳播媒介/流動多媒體/動漫畫 何謂 K 歌 ? 試說明之。
開啟左側

何謂 K 歌 ? 試說明之。

hk_ayu 發表於 2006-4-28 22:53 | 顯示全部樓層

原帖由 bustop 於 2006-4-28 21:26 發表
終於有人指出呢種謬誤了!
一直以來都有好多傳媒, 同埋樂迷,
膚淺地認為「音域高 = 唱功好」.
總之死嗌爛嗌嗌到高一高,
夠氣拉長十秒唔走音就叫唱功好.

不過都要有班連高音都去唔到,
又唔夠氣的所謂歌手墊底,
班高音歌手先有機會俾人讚唱功好.

閣下100%誤解了我的意思,
未懂運用正確發聲法的歌手,
係冇可能唱出真正動人心弦的聲音;
而懂運用正確發聲法的歌手,
通常可唱出真正動人心弦的聲音

而我所指的高key歌手係指Twins呢類歌手,
高key同音域高係大不相同

一個歌手音域高低,
係聽佢用胸腔鳴響可以發出的最低和最高音

有能力用正確發聲法夠氣拉長十秒的歌手,
證明左該歌手能游刃自餘地控制聲線,
唱功係必然地好,
不過香港甚至亞洲冇乜邊個有呢個能力

s3bl416 發表於 2006-4-29 02:04 | 顯示全部樓層
原帖由 hk_ayu 於 2006-4-28 22:53 發表

閣下100%誤解了我的意思,
未懂運用正確發聲法的歌手,
係冇可能唱出真正動人心弦的聲音;
而懂運用正確發聲法的歌手,
通常可唱出真正動人心弦的聲音

而我所指的高key歌手係指Twins呢類歌手,
高key同音域高係大不相同

呢個講法未免太過武斷了吧!
只要有足夠感情既話任何一把聲音都可以動人心弦,
例如阿伯滄桑既聲音.
識得正確發聲但機械化毫無感情既話亦唔會有何動人可言.

twins 高 key?
hk_ayu 發表於 2006-4-29 13:52 | 顯示全部樓層
原帖由 s3bl416 於 2006-4-29 02:04 發表
呢個講法未免太過武斷了吧!
只要有足夠感情既話任何一把聲音都可以動人心弦,
例如阿伯滄桑既聲音.
識得正確發聲但機械化毫無感情既話亦唔會有何動人可言.

twins 高 key?

唱歌同說話係2回事,
阿伯說話滄桑但唱歌走哂音兼氣喘,
不懂正確發聲的一般人係沒有足夠氣息支撐句子,
聲音必定會平板機械化及不夠感情(即使平時聲線有感情),
唱久了更會聲帶結繭,
造成永久聲音損害

機械化聲音意味著那人無法將聲音運用自如=末懂正確發聲,
識得正確發聲係唔會機械化(故意除外)

起碼我就未見過有人用喉嚨唱歌而唱得動人

Twins雞仔聲唔高key咩

聽下10年前Kelly同宜家Kelly的聲線,
可以聽得出以前佢高key同尖銳好多,
就係當時末懂正確發聲,
雖然Kelly現時並非很好;
或者聽下早年濱崎步的尖銳刺耳嗓音,
同現時沉實有力聲線的分別

s3bl416 發表於 2006-4-30 02:24 | 顯示全部樓層

原帖由 hk_ayu 於 2006-4-29 13:52 發表

唱歌同說話係2回事,
阿伯說話滄桑但唱歌走哂音兼氣喘,
不懂正確發聲的一般人係沒有足夠氣息支撐句子,
聲音必定會平板機械化及不夠感情(即使平時聲線有感情),
唱久了更會聲帶結繭,
造成永久聲音損害

機械化聲音意味著那人無法將聲音運用自如=末懂正確發聲,
識得正確發聲係唔會機械化(故意除外)

起碼我就未見過有人用喉嚨唱歌而唱得動人

我並唔係話「阿伯講野」, 而係唱歌.
就呢個例子黎睇, 即使走音但其感情亦能夠打動人,
無可能以一句「冇可能唱出真正動人心弦的聲音」抹殺曬其他可能性.

如果仍然堅持「冇可能唱出真正動人心弦的聲音」既理論既話,
可能係我同你對「動人心弦的聲音」既定義相差太遠.

至於聲帶受損並唔係我要討論既範圍.
hk_ayu 發表於 2006-4-30 11:30 | 顯示全部樓層
原帖由 s3bl416 於 2006-4-30 02:24 發表

我並唔係話「阿伯講野」, 而係唱歌.
就呢個例子黎睇, 即使走音但其感情亦能夠打動人,
無可能以一句「冇可能唱出真正動人心弦的聲音」抹殺曬其他可能性.

如果仍然堅持「冇可能唱出真正動人心弦的聲音」既 ...

如果阿伯歌聲能夠打動人,
即係話佢懂正確發聲

街頭不時有阿伯唱歌,
某d嗓音的確沉實,
佢地有唱歌底唔出奇