hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 香港考試機制下之副產品.....
開啟左側

香港考試機制下之副產品.....

Ketsu 發表於 2006-4-28 12:30 | 顯示全部樓層

原帖由 ming 於 2006-4-27 13:38 發表

小弟不是成功者

但我看到的是...
根本現在考試的內容學生是能夠理解、吸收的
問題是各位肯花多少時間這學習
又肯花幾多時間在其他玩樂上面而已?

原帖由 ming 於 2006-4-27 14:07 發表

不要老是說考試制度不好
要說的話請提出理據

出現「補習狂熱」
問題根本是不肯自己花時間去理解
如果是肯花時間的話
我看不出要理解這些東西有多難(尤其是會考)

我想用我係過來人既身份
響度講d 野
(申報:我以前都係理科生)

以前我考會考
亦都係抱著求學不是求分數既心態
因為果時我求知慾都幾強
所以無論係會考考同唔考既野
我都會去注意同學習
果時見d 同學做pastpaper, 補習
我心諗:「使唔使咁呀?我識哂同明白佢地既野咪掂囉!」
所以果時我冇乜點做呢d 野
結果去到會考
我發覺以我果套去考
原來都幾大鑊
佢d 題目我有好多都係識既
但由於答題技巧問題
結果我冇份卷做得哂
除此之外
我仲發覺原來人既記性係有限
結果亦因為我個腦充斥得太多野
我發覺我似乎答左好多條題目冇要求既野
甚至一d 題目我係唔記得左點答...
終於我第一年好型咁
除左英文係E之外
我以全D既成績
飲恨於果年既會考...

而第二年我屈服喇
用番大路果套去再應戰
結果我成功收復失地
(不過我都承認
雖則我贏番呢一戰
但後來我輸左好多樣野
仲接近一敗塗地...)

想當年我唔係唔去花時間去理解該科既知識
我又唔係吸收唔到
(我可以話你知丫
我中三前既成績不知幾好!)
只可能我就係唔理解會考呢個game點玩
結果就落得如此下場
係既
理科好多時都係要做到靈活運用
唔係死讀書
因為公式多嘛
但唔好忘記
家陣唔係淨係考果幾科喎
淨係科背死書既中文都夠玩死你啦
而且好多時都仲要拖多一科甚至幾科雜科
如果你呢一(幾)科揀得唔好
又係阻住你發達

仲有既係
其實理科都有好多公式題以外既文字題喎
尤其係bio
以前就連我一個bio阿sir講
bio根本係文科黎既!
(尤其係上到AL
背野程度真係不下於中文)

我唔敢話個個一定係咁
但至少呢個係我真人真事既經歷
我只能慨嘆一句
人既腦容量真係好有限...
Abusing dead rule -> Denial of reality
fw1321 發表於 2006-4-28 15:40 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL103 於 2006-4-28 11:38 發表

可能我真係太少留意理科科目啦, 我先知道有呢o的essay-type題目,
未知你們一般寫一題essay要幾多版紙呢?
就以文科中史為例, 一題essay最好寫4版以上, 好講答題技巧, 例如一開始破題, 界定key words,
再落stand point, 之後再寫低approach,然後才可逐段逐段寫出。又或者用破論手法, 先回應
題目的字眼同意其立場, 再落反面例子「插」題目之字眼, 再要去維護番題目的字句, 之後再反面攻擊
題目字眼等等.....呢o的skills好講技巧~~~~~~~~~
我相信你們理科冇文科咁講answering skills吧~~~  

Chemistry 一樣好重答題技巧, 一條 essay 20 分裏面只有一半係內容
分數, 其餘一半就屬於 organisation 同 langauge o既分數。

Physics 雖然冇 chem 咁重答題技巧, 但要中 points 就好困難, 根據
坊間一 d 資料, essay 果部分拎 A 都係要 55% 左右, 拎 C 更加不足
40%。

雖然理科 essay o既長度冇中、西史咁長, 但係 essay 就好著重考生對
不同 topics o既理解能力, 所以篇 essay 夠長都未必高分, 即使 tip 中題
都有機會低分。
2A_DL13 發表於 2006-4-28 15:52 | 顯示全部樓層
睇過咁多回文,及以往的討論,我不難發覺,與我估計相約,
就係補習除了自身需要外,久而久之香港出現了另類迷,就係
補習迷,而且數目上唔係少。

此指迷上研究補習社,以及迷上參加補習班。
Your global lifestyle partner..
S3N92 發表於 2006-4-28 17:29 | 顯示全部樓層

原帖由 2A_DL13 於 2006-4-28 15:52 發表
睇過咁多回文,及以往的討論,我不難發覺,與我估計相約,
就係補習除了自身需要外,久而久之香港出現了另類迷,就係
補習迷,而且數目上唔係少。

此指迷上研究補習社,以及迷上參加補習班。

同意.....有d人對補習老師名耳熟能詳......甚至知道人地以前響邊教
更甚連炒人ga內幕都知

ps:考完AL了........希望CE的朋友能努力......祝佢地成功啦
咪打咁多有色飛機文啦,工程師
 樓主| S3BL103 發表於 2006-4-28 17:37 | 顯示全部樓層
 樓主| S3BL103 發表於 2006-4-28 17:40 | 顯示全部樓層
 樓主| S3BL103 發表於 2006-4-28 17:45 | 顯示全部樓層

Wright---AVW16 發表於 2006-4-28 19:42 | 顯示全部樓層
好恐怖~!睇黎我「實死冇生」(我係2010年會考)
 樓主| S3BL103 發表於 2006-4-28 22:20 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2006-4-29 13:11 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL103 於 2006-4-28 17:40 發表

咁又唔好一概而論話「迷」上補習班咁嚴重,
唔通o的學生讀書, 為o既係只喜歡上補習班??
就算係迷, 佢地都只不過係透過補習呢個捷徑去達到考好成績, 入讀大學的目的,
所以我就咁睇冇你話「迷」補習咁嚴重, 就算 ...

但有D人真係對補習完全依賴, 什至將補習名師當神咁拜
父親母親不及補習阿sir親

可能講得誇張少少
但事實真係有D人補習補上腦, 認為補習時聽到既野就係絕對的
o係日校就訓覺, 完全唔聽講
但去到補習學校就變左另一個人
而有D人補成五,六科, 一科四百幾, 五,六科一個月就二千幾
其實有冇咁大需要去補咁多科呢? 呢類人大概就係過份依賴補習
又唔係唔駛錢既, 唔鍾意既大可以唔補
用個「迷」字形容都差唔多架啦

利益申報: 小弟有補過習, 係某位剛被炒既UE名師
不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵