hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 香港考試機制下之副產品.....
開啟左側

香港考試機制下之副產品.....

S3BL100 發表於 2006-4-29 22:22 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL103 於 2006-4-27 13:20 發表

仲有,我記得你好似係讀緊一間名校的, 我諗你校的師資的確幾好, 再加上可能你校學生收取Band 1 兼學習能力高的學生, 咁樣仲事半功倍。不過好多學校師資未必咁好,就  take 我校作 example, 我學校老師只係將書本的知識倒水倒入腦, 簡直係 knowledge indoctrination, 完全唔教我們點樣去諗為何會有呢個theory的出現,只係將大
量o的 fact, data 叫我們記.............. 完全唔教我們點 apply o的 answering skills 落去,
再加上好多人學習能力不好, 響呢o的學校讀書, 好難有好成績, 莫講話汲收知識喇...
反而補習社會教你答題技巧, 助你應考。雖然可能與「學習是要發掘知識」相違背, 不過冇計, 鬼叫香港教育
制度咁著重, 咁睇重考試喔..............

說實話, 名校都要睇下你好唔好彩, 有冇好的老師教.
我F.4/F.5果陣,
中文堂幾乎堂堂都變左政治堂,
Geography個老師堂堂吹水, 吹完dump notes俾我地填窿窿,
Physics的老師又唔識教,
不過點解我又A到呢幾科?

原因不外乎是我平時做足準備溫書,
試圖清楚了解每一細節, 概念,
然後到考試時apply落去.
至於答題技巧, 講真, 都是一種學問, 技能,
唔好淨係倚賴有人教.
我果陣Religious Studies / Music兩科
巿面上根本完全冇所謂補習,
不過點解我又A到?
睇下marking scheme, 了解一下答案要求的format, 有幾難?
平時考完試, 派返卷, 睇下自己錯左d乜,
記住自己犯下的錯誤, 累積經驗,
避免考試時犯下考生常犯的錯誤
(講開呢樣, 好多科exam report年年都指出考生常犯錯誤,
不過講完之後第二年又係咁,
點解?
如果補習真係咁有威力, 就唔會咁啦)

概念不清者, 都好難中marking scheme的要求.
superbus 發表於 2006-4-29 22:41 | 顯示全部樓層
小弟淨講 A-Level 既經驗啦, UE 就唔講喇
我呢,其實係冇去過補習社
不過有搵人同我上門補習(英文同M&S)
但係成績同唔補冇太大分別
相反冇去補習既科目(如中化,中史,地理)
靠學校老師堆notes同自己去考(特別係自己)
最後果0的成績都見得吓人(如 A-Level 中化同中史攞 C ,地理攞 D)
同一0的去補習社既同學比,成績仲好過佢0地(講緊中史)
所以靠自己係最重要囉
 樓主| S3BL103 發表於 2006-4-29 23:27 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2006-4-30 23:01 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL103 於 2006-4-29 23:27 發表

但香港個個學生都有一定的資質嗎? 間間學校都有優質的師資嗎?

你讀的Religious Studies / Music兩科, 又可以與其他科目相提並論嗎?

呢一點我反而認同你所說 ,我班History老師都有教, 呢個無疑 ...

Religious Studies / Music兩科, 都要寫長篇essay, 難度不下於AL的科目.

不過講開mind map, 其實坊間不少CE level的教科書
都有以mind map形式表達的chapter summary,
同學應該學會使用,
溫書方法, 亦可以自行摸索, 自己找一套最適合自己的方法,
補習社所教的, 未必人人都適用.
 樓主| S3BL103 發表於 2006-4-30 23:06 | 顯示全部樓層