hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 觀塘、西貢、黃大仙區域性重組建議 (修訂版) ...
開啟左側

觀塘、西貢、黃大仙區域性重組建議 (修訂版)

GK3258 發表於 2015-5-18 23:43 | 顯示全部樓層

原帖由 GA6072 於 2015-5-18 21:06 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

邊個同你講95M+93A燒錢

今年RDP無乜點搞95M+93A係因為呢PAIR已經開始止左血
反而將隧塞車連紅隧口雙料塞車,講緊機樓至出將隧要半個鐘,引致98D開始失血
所以至有早繁拆線措施救亡
以而家98D同地鐵重疊,出尖咀方向已 ...
今年RDP無95M+93A唔代表九記無意搞呢set線
當年九巴既plan應該係咁:
95M+93A取代93K主要來往山上同觀塘班客
93K取消
開辦類似現今290A既寶琳<>荃灣巴士線
結果係運輸署黑箱作業想比條線新巴做,加上想取消692,用九記idea改為692->290兼重新招標截左九記胡,先會導致當年RDP有咁既古怪合併。
現今樓主既然要殺93K,自然要用番當年計劃,補充93K失去客源
GA6072 發表於 2015-5-19 08:09 | 顯示全部樓層
原帖由 GK3258 於 2015-5-18 23:43 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
今年RDP無95M+93A唔代表九記無意搞呢set線
當年九巴既plan應該係咁:
95M+93A取代93K主要來往山上同觀塘班客
93K取消
開辦類似現今290A既寶琳<>荃灣巴士線
結果係運輸署黑箱作業想比條線新巴做,加上想取消692,用九記idea ...

殺93K無異議
而且93K山上至觀塘同98A 100%重疊
根本無需要由93A+95M補
了解下至出post

但搞到近區交通網絡亂哂龍就係問題所在
重點係亂咁串起93A同95M
根本係唔知93A+95M+98A發生乜事同做緊D乜客
重有,殺93K換290A又係憑空想象既產物

GA6072 發表於 2015-5-19 08:53 | 顯示全部樓層
原帖由 GK3258 於 2015-5-18 23:32 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
你個296M同期爆,我都幾質疑
無錯係要企人,不過樓上吉位無限多
我就無乜見過條線真頂閘
尚德特車其實只係省油費事康城落黎浪費油錢同班次既短途加班而樓主建議亦有留呢幾班多客既校巴時段,只係cut走剩低時間平均每轉無十 ...

低客量時假山下上山上你想用290補
講緊輪椅客
同時段康城地鐵係吉車遊河咁劑
你無見過296M頂,唔代表無

早繁同時段296M做緊三組客
同298E一單只係做得70人差好遠

堆填區就算發展,都有有排都未爆既地鐵頂
而且堆填區用黎住人既咩,唔係用黎炒既咩
搵無地鐵地方嘔車比連地鐵都唔爆既區域

castanopsis 發表於 2015-5-19 16:29 | 顯示全部樓層

原帖由 GA6072 於 2015-5-19 08:53 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

低客量時假山下上山上你想用290補
講緊輪椅客
同時段康城地鐵係吉車遊河咁劑
你無見過296M頂,唔代表無

早繁同時段296M做緊三組客
同298E一單只係做得70人差好遠

堆填區就算發展,都有有排都未爆既地鐵頂
而且堆填區 ...

咁我都見過296M真頂閘既...放學用單層既時候
296M返放學時段以外個客量真係低得可憐,絕對唔值得留
三組客?我估你指山上-->寶林尚德、尚德-->寶林山上、尚德-->坑口 三組
第一二組早繁仲值得用巴士做,但其餘時段放架小巴落去都唔知滿唔滿
第三組繁時都坐得滿架車,但以296M既班次密度,絕對可以直接拉直/加密108A取代咗佢

298E早繁得70人?
我無認真數過客,只係298E條龍印象中排得過98C個位,幾年前仲頂到閘
而下繁298E係爆到瀉咁入坑口
同時段既296M客量打個三折都唔知有無
298E一點幾其實都仲坐到30人-50人入工業區,完全唔係296M個level
你幾時先接受到工業邨=/=康城站既事實?康城地鐵少人唔代表298E無人...

評分

參與人數 1HugeC +2 收起 理由
transbus + 2 工業村行去康城站35mins+

查看全部評分

GA6072 發表於 2015-5-19 18:08 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2015-5-19 16:29 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

咁我都見過296M真頂閘既...放學用單層既時候
296M返放學時段以外個客量真係低得可憐,絕對唔值得留
三組客?我估你指山上-->寶林尚德、尚德-->寶林山上、尚德-->坑口 三組
第一二組早繁仲值得用巴士做,但其餘時段放架小 ...

298E無輪椅客

兩繁中間同地鐵797M搶得個位數字既客
人地垃圾車都叫有D野運入堆填區
298E兩繁連垃圾都無
298E至好客果時無地鐵
而家298E有返少少客係因為有地盤佬坐出黎食飯
無埋地盤客,298E隨時釘蓋

你都曉講298E
非繁1點鐘,30分一班得30人
15MIN[size=15.9999914169312px]一班綠小都食得哂講到用小巴代296M,
你知唔知298E蝕到連綠小都怕
112M由2009年招標要去到2011年至有人有吉士入去做
797M由3部車CUT到出剩一部車

用298E繁時同296M非繁比

我見到298E排到296M個站至有70人

原來我重高估左298E客量
只係排到98C個站
單站連回程得40-50人左右
呢個客量,連296M,95M等線非繁都有時做到

人地296M係爆左部扒
除左做返學客重做埋綠小17M果份食唔切既返工客
連地鐵都無人坐,重想搶巴士玩入死角位
面皮就黎成米厚

GK3258 發表於 2015-5-19 19:52 | 顯示全部樓層
原帖由 GA6072 於 2015-5-19 08:09 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

殺93K無異議
而且93K山上至觀塘同98A 100%重疊
根本無需要由93A+95M補
了解下至出post

但搞到近區交通網絡亂哂龍就係問題所在
重點係亂咁串起93A同95M
根本係唔知93A+95M+98A發生乜事同做緊D乜客
重有,殺93K換290A又 ...
唔知係邊個無了解就出po呢
之前有人講你又唔聽,依家講你又唔信,你咪繼續做無知的小孩囉
296M班學生客其實都幾穩定,不過平均每一班都唔爆喎,除左用單層囉
GA6072 發表於 2015-5-19 20:48 | 顯示全部樓層

原帖由 GK3258 於 2015-5-19 19:52 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
唔知係邊個無了解就出po呢
之前有人講你又唔聽,依家講你又唔信,你咪繼續做無知的小孩囉
296M班學生客其實都幾穩定,不過平均每一班都唔爆喎,除左用單層囉 ...

都唔知邊個無知
大把線全日平均每一班都唔爆
但少客黎講,298E都排到閃廠第一

夾硬屈296M無客去抬298E
簡單係夜晩九點寶林上山既296M
好多時都有20個

298E?無客到收線

康城+112M
298E已經死得,重死雞撐插旗頂797M
重有296M好多短途輪椅客
298E D客無298E重有大把好D既選擇
就算要小巴化,都係298E行先

樓主| SE7378 發表於 2015-5-19 21:10 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2015-5-15 20:28 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

安達邨?
行到落秀茂坪道既,可以行去寶達搭車
行唔到去寶達既,唔見得會行落秀茂坪道搭車
而以客量計,秀明道點都好做過秀茂坪道...所以都係建議條線行秀明道
安達邨行去寶達唔遠,我覺得可以將班客推埋落98A
唔會有人鍾意搭13M兜一個大之字咁落山...
現階段如果要真係要一條接駁線做深入安達臣
我會寧願group康翠開條線去彩虹(之前講既95A)
始終安達臣去彩虹轉車係快過去觀塘轉好多

其實我大致上同意你的諗法,
呢幾日有研究過 13M 13X 93A 93X 95M 這組線,
若怕山上將尖玩半直通會唔夠客,
又唔想安達臣石礦場要搭 13M 焗兜的話,
可以 93A 95M 合併行秀明道,93X 加經曉麗觀塘,
13X 拉上安泰邨,理順秀茂坪走線,唔開 213X,
跟住 13M 就來回飛走秀茂坪道、秀明道,
咁玩既可以 13M 93A 更妥善地分工,
又可以保證 93X 因有觀佐特快而一定夠客,
更可以理順秀茂坪客往尖沙咀的行車時間。

至於安達邨 <> 醫院,如果佢地接受,
係可以移玉步到寶達搭 93A 93D 既。

安達邨、安泰邨 <> 彩虹、黃大仙轉車客,
落寶達邨 / 順安搭 290/290A 即可。

原帖由 castanopsis 於 2015-5-15 20:28 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

93X如果係想打安達邨主意,咁就應該索性唔好開213X
你條213X開完之後我保證你無可能陰得乾,甚至會越做越密
點解?
一來陰乾條線曉麗會好慘
二來觀塘<>佐敦係一個好大好大既客源,14X係班次疏先無吸引力,213X只要成功開拓咗個客源,就只會越做越大

至於三彩樂華
沙田線問題上面講過
短途線問題,我覺得可以咁分配:

28M(樂華-彩虹),樂華-彩霞道飛橋-彩虹,主要做樂華客同彩霞懶得行既客
28B(彩虹-觀塘),彩虹-彩德-兜彩福一圈-彩盈-彩霞-牛頭角道-觀塘,主要做彩福彩德落彩虹既客,以及整個三彩去觀塘既客
28P(原28B走線只做返放學/繁時)

咁我就認為 93X 213X 並存唔成問題既,
當然可以跟上述方法重組 93X 213X 啦,
或者亦可以跟我最初既方法重組處理,
不過最初個方法就有師兄你所述個弊處,
用第二個方法就好似歧視左康翠咁,
當將軍澳各區都可以有私人車直出繞道時 …

28M 我始終擔心非繁夠唔夠客 …
GA6072 發表於 2015-5-19 21:48 | 顯示全部樓層
原帖由 SE7378 於 2015-5-19 21:10 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

其實我大致上同意你的諗法,
呢幾日有研究過 13M 13X 93A 93X 95M 這組線,
若怕山上將尖玩半直通會唔夠客,
又唔想安達臣石礦場要搭 13M 焗兜的話,
可以 93A 95M 合併行秀明道,93X 加經曉麗觀塘,
13X 拉上安泰邨,理順秀茂坪 ...

其實將軍澳問題好簡單
其實有solution無必要將D線亂咁摺
都可以解決哂所有問題
而且213X等線係九記插定旗
如果九汽不幸,未來安達臣會係兩間公司既浴血戰場
首場戰係798
第二場係290
第三場係安達臣

transbus 發表於 2015-5-19 22:03 | 顯示全部樓層

原帖由 GA6072 於 2015-5-18 21:06 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

邊個同你講95M+93A燒錢

今年RDP無乜點搞95M+93A係因為呢PAIR已經開始止左血
反而將隧塞車連紅隧口雙料塞車,講緊機樓至出將隧要半個鐘,引致98D開始失血
所以至有早繁拆線措施救亡
以而家98D同地鐵重疊,出尖咀方向已 ...

前段話如果106小巴行和樂村, 95M就摺得,
後段又話106小巴其實翠林上唔到,
即係95M唔摺得啦?

咁觀塘工廠區只係兩繁有客, 行出觀塘道又唔遠,
觀塘道全日有客,
秀茂坪道同曉光街之間又可以取道秀明道,
一條經秀明道落雅麗道o既93A加95M合併版,
效益唔會比現狀差.

話唔定順便可以滿足一o的人想順道整死13M去套車o既慾望.
利益申報: 要求13M維持現狀或改善, 補充小巴不足.

坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣