hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 52X 荔廠車務消息
開啟左側

52X 荔廠車務消息

shakugan2005 發表於 2015-6-10 19:33 | 顯示全部樓層

原帖由 ethan71 於 2015-6-10 18:29 發表
與其開P車,咁點解L同S廠唔直接將呢堆字軌俾晒U廠做?

其實要對廠開一兩架車既用意就係朝早屯門開出既頭班車趕唔到市區開出既頭班車, 所以直接係對廠開架過黎, 減少私牌次數, 但依家荔廠沙廠都係度縮緊準備起樓, 未寧願私架車出去做市區開出既頭班車, 私牌車既油錢可以話係車費收入收番, 收唔夠仲可以大大聲話要加價, 但賣車廠既錢唔洗同乘客講既!

回番個問題, 開P車可以炸炸帝開少架車, 例如66M/66X/961既P車應該都取消得七七八八
GU9338 發表於 2015-6-10 20:48 | 顯示全部樓層
原帖由 shakugan2005 於 2015-6-10 19:33 發表

其實要對廠開一兩架車既用意就係朝早屯門開出既頭班車趕唔到市區開出既頭班車, 所以直接係對廠開架過黎, 減少私牌次數, 但依家荔廠沙廠都係度縮緊準備起樓, 未寧願私架車出去做市區開出既頭班車, 私牌車既油錢可以 ...
要收既話除左頭尾車特別線之外乜都收得 , 呢排荔枝角廠欠車都唔係收 P 車先囉 , 唔好隨便將你主觀諗法代入現實
請用文明來說服我。
shakugan2005 發表於 2015-6-10 22:28 | 顯示全部樓層
原帖由 GU9338 於 2015-6-10 20:48 發表
要收既話除左頭尾車特別線之外乜都收得 , 呢排荔枝角廠欠車都唔係收 P 車先囉 , 唔好隨便將你主觀諗法代入現實

邊個話頭尾車特別線唔收得先? 52X/67M/68A/68E全部都係頭班車, 86S/961P一樣收車都唔係新聞, P車係運輸處個派車數量度冇記錄, 收左可以扮冇存在過, 只不過就算有記錄都可以出番一兩日查完做完樣再收番姐
GU9338 發表於 2015-6-11 00:18 | 顯示全部樓層

原帖由 shakugan2005 於 2015-6-10 22:28 發表

邊個話頭尾車特別線唔收得先? 52X/67M/68A/68E全部都係頭班車, 86S/961P一樣收車都唔係新聞, P車係運輸處個派車數量度冇記錄, 收左可以扮冇存在過, 只不過就算有記錄都可以出番一兩日查完做完樣再收番姐 ...

52X 67M 68A 68E 出左事喇 ? 你舉出黎有乜意思 ?
一般情況下無人會夠膽收頭尾車特別線囉 , 未俾站長/高層照過肺 ? 將個別事件無限誇大有乜意思 ?

好多線既 P 車開得不知幾穩定 , 唔係閣下所講鐘意開唔鐘意就收 , 不過如果閣下要堅持己見我都無辦法

請用文明來說服我。
FD_8592 發表於 2015-6-11 08:23 | 顯示全部樓層
原帖由 shakugan2005 於 2015-6-10 19:33 發表

其實要對廠開一兩架車既用意就係朝早屯門開出既頭班車趕唔到市區開出既頭班車, 所以直接係對廠開架過黎, 減少私牌次數, 但依家荔廠沙廠都係度縮緊準備起樓, 未寧願私架車出去做市區開出既頭班車, 私牌車既油錢可以 ...

66M 架P 車係上次改師傅冇左
66x /961不詳
不過就算961-P1 仍然存在,都不代表會行961
FD_8592 發表於 2015-6-11 08:33 | 顯示全部樓層
原帖由 shakugan2005 於 2015-6-10 22:28 發表

邊個話頭尾車特別線唔收得先? 52X/67M/68A/68E全部都係頭班車, 86S/961P一樣收車都唔係新聞, P車係運輸處個派車數量度冇記錄, 收左可以扮冇存在過, 只不過就算有記錄都可以出番一兩日查完做完樣再收番姐 ...

冇記錄果D P 車係師傅表上會冇開車時間

但參考過部份路線既師傅表 都不其然開多左P 車 特別係2015 年2 月修訂果批,但有D P 車係有名冇實 即派車字軌個名可能係P 車,但實際係本線正字軌 或者左跳右跳
(經典例子:260X-P1 師傅表上顯示為由L1 夜接走...)

EE9255 發表於 2015-6-11 18:16 | 顯示全部樓層

P唔P車都係一個名,
P車一定係額外?好多P都係正規班次,
要收車正字軌都可以收,乜叫P車就會方便收?
比如52X/67M/68A/68E/69X/263呢堆,
收左一定唔齊班次,仲要係冇頭車,
亦都未聽過話收車,要收都搵第二架啦;
你講d特別車收車我唔知實際情況,
但一定係極端例子囉…正常會收咩?
AP149 發表於 2015-6-13 01:48 | 顯示全部樓層

荔廠為左出車做呢D線頭班車就搞到其他線有人冇車揸,入面廠就多人多車到要周圍開P車等佢地有車揸
荔廠派小52X,67M,68A,68E,69X五部車之後收車率已經差好遠
低級趣味扮高級:369
kingprowm 發表於 2015-6-13 08:52 | 顯示全部樓層
其實將 N260, N269 所有字軌轉返晒去 U 廠派車, 並天光後將出九龍後既車做市區線頭班車, 等荔廠唔駛再煩這些 U 廠線得唔得

另外時有所聞 U 廠人手和車數都充裕過荔廠好多, 長遠係咪應該叫 U 廠接收回所有荔廠字軌
FD_8592 發表於 2015-6-13 21:16 | 顯示全部樓層

原帖由 AP149 於 2015-6-13 01:48 發表

荔廠為左出車做呢D線頭班車就搞到其他線有人冇車揸,入面廠就多人多車到要周圍開P車等佢地有車揸
荔廠派小52X,67M,68A,68E,69X五部車之後收車率已經差好遠 ...
5部車可以改善收車率?有冇咁誇張.....
(淨係知68A 原來係一個大毒瘤 成個荔廠(包埋青衣)冇乜人識 得幾個後備有....)