hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2005-2006油尖旺區巴士路線發展計劃
開啟左側

2005-2006油尖旺區巴士路線發展計劃

OtisLeung 發表於 2005-1-20 10:38 | 顯示全部樓層

[ref=109117]3AV112[/ref]  在 19-1-2005 09:08 PM 發表:

咁等我投訴89經牛頭角慢,希望可以行觀塘道先~

$4.2/$5.5呢個組合冇得減, 無奈.......
14/15無得減價, 咁我咪要繼續"短途客搭長途車""拖長長途線行車時間"?(放學o係啟業上42C/89D/258D ...

101去堅尼地城方向都係行牛頭角道的

另外, 14加車可能是由於油塘區大量公屋入伙有關

14早年被cut車多次, 現在只有12架掛牌車, 仲要有兩架係蛇車
平日及假日有部份時段要15-20分鐘才有一班車
然而, 油塘村, 鯉魚門村, 高翔苑C-F座等公屋入伙後,
並未有加回班次, 油麗村不接近地鐵站, 估計將來亦會有不少居民搭14

現在早上, 14在總站開出後, 在高超道已經差不多要企

加冷方面, 可能DY, DZ牌S3BL到期退役後會直接加冷

至於收費方面, $3.5/4.7的一組全冷無得減已有大量先例,
但$4.2/5.5的一組, 現在有些冷熱混合線, 如33A, 44,
熱狗收$4.2, 但冷氣車只收$5.2
所以這組收費, 小弟認為在全冷後應只收$5.2

另外, 1A有個分段, 觀塘裕民坊往尖沙嘴收$5.6,
全冷收$5.5後, 不知還有沒有這個分段呢?
FIAM巨型貨機51MU0898 / U0988
307 發表於 2005-1-20 10:43 | 顯示全部樓層
我覺得1A個5.6分段減價的機會較大,
同埋本身尖沙咀返觀塘方向亦有類似的分段,
一次過cut兩個同級的分段應該難一點。
只罵不建議=不負責任
FBI2 發表於 2005-1-20 10:48 | 顯示全部樓層
[ref=109617]307[/ref]  在 2005-1-20 10:43 AM 發表:

我覺得1A個5.6分段減價的機會較大,
同埋本身尖沙咀返觀塘方向亦有類似的分段,
一次過cut兩個同級的分段應該難一點。

你認為5.6會減到幾多?我估都係$5.5

DL
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
307 發表於 2005-1-20 10:52 | 顯示全部樓層

[ref=109626]FBI2[/ref]  在 20-1-2005 10:48 發表:
你認為5.6會減到幾多?我估都係$5.5

DL

我估頂盡都係$5.3矣。
只罵不建議=不負責任
FBI2 發表於 2005-1-20 10:55 | 顯示全部樓層
[ref=109636]307[/ref]  在 2005-1-20 10:52 AM 發表:

呢間係九巴,佢夠膽分段一毫都唔減.$5.3?熱狗都$4.2啦!
所以我敢批佢全冷收$5.5,而$5.6分段一樣係收$5.5.
不過,上年唔係話1A建議今年3月全冷咩?點解又遲左?

DL
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
307 發表於 2005-1-20 10:59 | 顯示全部樓層
[ref=109637]FBI2[/ref]  在 20-1-2005 10:55 發表:
呢間係九巴,佢夠膽分段一毫都唔減.$5.3?熱狗都$4.2啦!
所以我敢批佢全冷收$5.5,而$5.6分段一樣係收$5.5.
不過,上年唔係話1A建議今年3月全冷咩?點解又遲左?

DL

1A呢棵係大搖錢樹,
尤其仲只係得一隻熱狗,
遲d全冷,咪可以收多d、收貴d、收耐d囉....
只罵不建議=不負責任
OtisLeung 發表於 2005-1-20 11:10 | 顯示全部樓層

[ref=109642]307[/ref]  在 20-1-2005 10:59 AM 發表:

1A呢棵係大搖錢樹,
尤其仲只係得一隻熱狗,
遲d全冷,咪可以收多d、收貴d、收耐d囉....

1A現在還有一正三蛇的熱狗,
但現在都有不少其他路線只有很少量的熱狗比例,

不過, 全冷的冷氣價真係未必一定有得減,
唔好寄望佢全冷就有得減價

另外, 如果1A觀塘裕民坊將來真係收$5.5的話,
即係變相無左個分段收費.........
不過亞Q一點去想, 都減左一毫子#
FIAM巨型貨機51MU0898 / U0988
HY671 發表於 2005-1-20 11:17 | 顯示全部樓層
[ref=109636]307[/ref]  在 2005-1-20 10:52 AM 發表:

全冷後全費減至$5.5,第一個分段既人都受惠,我睇唔到九記
會將呢個分段減至比$5.5低既價錢。

另外,16/13D等冷馬去到觀塘有冇$5.3呢個分段呢?如果冇,
咁1A就好難有咯。(而且個人覺得冇都合理)
永遠懷念MJ
dennislokawai 發表於 2005-1-20 12:08 | 顯示全部樓層
[ref=109495]914[/ref]  在 20/1/2005 01:33 AM 發表:

關事,因為條火車路的西邊已屬油尖旺區,可以話所有紅海隧,油尖旺區
都可以有份

講開又講,
咁E22、E22A等又關油尖旺區咩事呀??#:-[

[ Last edited by dennislokawai on 2005-1-20 at 12:12 ]
youtube.com/c/dennislokawai
dennislokawai 發表於 2005-1-20 12:11 | 顯示全部樓層

[ref=109589]FBI2[/ref]  在 20/1/2005 09:59 AM 發表:

搭46出佐敦的一班車十個都唔夠,去旺角又有45.

DL

話時話,
其實46可唔可以只縮到去欽洲街並成價至$4.00,
同時增設2、6、6A、36B既轉乘呢?
因為我見晌旺角、佐敦的確搭46既人唔多,
但去到西九龍中心同長沙灣道一帶都有唔少人搭46喎……
youtube.com/c/dennislokawai