hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 討論﹕46X/47X/49X
開啟左側

討論﹕46X/47X/49X

china 發表於 2006-4-27 00:55 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

最近兩個月差不多個個星期都有機會要在下午繁忙時間
坐73x去城門轉47X往葵芳,發覺以下問題﹕

1 48x/278x/73x好似無時間表似的,d車隨時一兩分鐘就來一部

2 相反我要等的47x和見到的49x真係跟足班次.........隨時企足十分鐘
先有車到,47x就好d,通常都有位坐,49x直情好似上都上唔到

3 見到唔少人落46x,跟住等番十分鐘47x,在盛芳街下車

問題﹕
1  49x是否應該加班﹖照計客量絕不少於48x,但48x真係多好多車咁

2  次次坐親47x都有幾十人在盛芳街落.......因為果個位行番去新都會
都近過46x好多,不過47x班次又唔密,可唔可以將46x好似61M
咁經新都會上荔景﹖話晒依家在盛芳街落都要行上行落
7先番到新都會果邊,葵青戲院果邊仲遠,起碼十分鐘。

3 或者唔改46x,俾我在同珍免費轉235M/36M,好嗎﹖
話晒多兩條線等,密車d
GD1570 發表於 2006-4-27 09:22 | 顯示全部樓層
48x/278x/73x密車唔奇...

48X要SERVER大量沙田市中心的客,一班車走左唔夠五分鐘已經大排長龍...
73x晚上九點十點幾出荃灣仲可以有五六成坐滿...

49x已經加班唔係咁容易
其實有時覺得49x條路太過長,但又諗唔到有咩辦法可以縮短佢...
因為好多時49x在城隧已經要拖卡架啦...
你有你可愛,我有我好笑。
asv2 發表於 2006-4-27 10:04 | 顯示全部樓層
原帖由 china 於 2006-4-27 00:55 發表
48x/278x/73x好似無時間表似的,d車隨時一兩分鐘就來一部

49x是否應該加班﹖照計客量絕不少於48x,但48x真係多好多車咁

49X can easily be delayed because its lengthy route...........

48X is also troublesome if the driver "generously" wait for all passengers at Shatin Town Plaza
exspeed 發表於 2006-4-27 10:13 | 顯示全部樓層

49x 已經幾密

夜晚八九點係橫窩仔街等車,
好多時係兩架 49x 先有一架
41M / 42M....
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
fuwing 發表於 2006-4-27 16:48 | 顯示全部樓層
好多時都見49X o係第一城拖卡(去青衣喎)~~
kp3011 發表於 2006-4-27 16:53 | 顯示全部樓層
46X 兜 埋 新 都 會 於 會 拖 長 行 車 時 間 ( 繁 忙 時 間 可 能 高 達 10 分 或 更 長 ) , 可 能 會 造 成 班 次 不 穩 定 .
EV2021 發表於 2006-4-27 21:32 | 顯示全部樓層

然而49X於繁時的班次(雙向都是),
我覺得確實有點不足。
早前我因為往廣源幫學生補習,
常於黃昏坐49X,試過等足三部車先上到,
而且條人龍長到接近荃豐管理處。
(同一時間48X好多都飛站/接近爆滿)

始終我會認為最佳的解決方法,
是開辦荃灣地鐵站往沙田市中心的循環線服務
以半空車或空車形式減輕48X、49X繁時的壓力。
始終某程度上48X、49X客量已經接近飽和…
fuwing 發表於 2006-4-28 00:22 | 顯示全部樓層
原帖由 EV2021 於 2006-4-27 21:32 發表
我覺得確實有點不足。

始終我 ...

我覺得既然朝早有能力開沙田市中心特別車~~
黃昏有能力開49P~~
以現時o既客量~~
絕對有能力開荃灣往沙田特別車囉~~
238X 發表於 2006-4-28 00:31 | 顯示全部樓層
原帖由 EV2021 於 2006-4-27 21:32 發表

我覺得確實有點不足。

但都係脫班居多。總之唔係青衣等 49X 就
有可能要受楊屋道工業區的氣。
(49X 已經唔算長,好過 42C 先)

自私 D 諗,只要當年海濱起個大總站就已經
可以解決荃灣市總站空間不足呢個問題。
又唔係無地... 海灣隔離塊空地一直都無
永久用途... 可惜而家九鐵已經要左黎起樓。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
士刁拔尼.奧 發表於 2006-4-28 00:56 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2006-4-28 00:31 發表

但都係脫班居多。總之唔係青衣等 49X 就
有可能要受楊屋道工業區的氣。
(49X 已經唔算長,好過 42C 先)

自私 D 諗,只要當年海濱起個大總站就已經
可以解決荃灣市總站空間不足呢個問題。
又唔係無地.. ...

用返舊荃灣碼頭都得既~~
小巴都好似用唔晒果度

同埋荃灣西站大可以放多一兩條線入去
如心又可以放到一兩條

根本響荃灣西站左近已經可以放多四五線線入去.............