hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 不正常當機
開啟左側

不正常當機

FX8173 發表於 2006-4-27 12:18 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

先講講背景,我屋企有三部機,因為資料上係有相連o既,所以大部份時間都會長開以便機與機之間交換資料。但係到o左噚晚十一點幾,我去完洗手間出o黎,部機成部 Hang o左,Mouse 唔郁,按 Alt+Ctrl+Del 又無反應,於是我就按 Case Reset 掣做 Hard Re-boot。Re-boot 後部機正常咁郁多陣,之後我就熄 Mon 去覺﹗今朝起身,正常開 Mon 想用機。但係部機又 Hang o左,同噚晚情況一樣,個鐘 Hold o左o係凌晨四點幾鐘左右﹗於是我照噚晚咁 Re-boot,但係今朝情況唔係咁理想。Boot o左六次,有一次入到 Windows,Load 緊 task bar 時又 hoang,兩次o係 Windows Loading 畫面 Hand,最後兩次就數完 RAM, o係 POST 畫面度 Hang o左,Windows Loading 畫面都入唔到。之後試過放 Windows XP CD Rom 入去再試下修復 Windows,睇下係唔係 Windows 問題,但係 Load 到入碟之後果個藍畫面又 Hang 過。幫請教下咁多位點解會咁?會唔會係 CPU 過熱?(我未 check 過機內 CPU 風扇有無問題)而我屋企噚晚有開冷氣,今朝就無﹗但係呢部機我用o左三四年 (期間有 up-grade 過) 都係咁樣長開,除o左瓜o左一個 HDD 之外,都無其他問題﹗

我部機 cfg 係用︰
P4 2.0A GHz
512 MB RAM
NISSAN Presage 2.4 CVTC
eric278 發表於 2006-4-27 15:56 | 顯示全部樓層
很大機會是底版或火牛出事。之前我的電腦也是這樣出事,結果要支付$1100修理費。
還看香港公交
AVD1 發表於 2006-4-27 17:11 | 顯示全部樓層
原帖由 FX8173 於 2006-4-27 12:18 發表
先講講背景,我屋企有三部機,因為資料上係有相連o既,所以大部份時間都會長開以便機與機之間交換資料。但係到o左噚晚十一點幾,我去完洗手間出o黎,部機成部 Hang o左,Mouse 唔郁,按 Alt+Ctrl+Del 又無反應,於 ...

我想問下樓主 你部機 Hang o既 時候
個 mon 有冇熄到 ?
如有
可能係 Display 卡問題 ~~~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| FX8173 發表於 2006-4-27 21:25 | 顯示全部樓層

多謝兩位板友回覆,但係已經搵到問題所在﹗

先感謝 HKBF 板友 Jacky Kung o既提醒﹗今晚收工返到屋企就即刻開機睇,CPU 溫度由 22"c 極速提升到 64"c,然後又 Hang 機…於是拆開部機一睇,原來個風扇『離罩』﹗個 CPU 風扇扣右下角成個扣斷o左﹗(附圖右下)

於是就拆o左個風扇同散氣器出o黎慢慢整﹗點知一拆開,好似宇宙大爆炸咁,D『宇宙微塵』爆到周圍都係﹗(如下圖)

用吸塵機吸晒D塵之後,就用 AA 膠痴返個扣,同像筋暫時固定個風扇。等星期六下午先出去配返個風扇座﹗整好之後,溫度即時有所改善﹗以前一向都係 stay o係 27"c 左右,但係而家清o左D 塵,溫度仲比平時低o左 4"c,得 23"c﹗

*搭單一問﹗果隻 for P4 2.0A GHz CPU 風扇用o既風扇扣大約幾錢一個o架?﹗
3av188 發表於 2006-4-27 22:02 | 顯示全部樓層
原帖由 FX8173 於 2006-4-27 21:25 發表
多謝兩位板友回覆,但係已經搵到問題所在﹗

先感謝 HKBF 板友 Jacky Kung o既提醒﹗今晚收工返到屋企就即刻開機睇,CPU 溫度由 22"c 極速提升到 64"c,然後又 Hang 機…於是拆開部機一睇,原來個風扇 ...

個人建議你都係清下塵好(全部機拆開掃塵),唔係短路既話小則買過部機,大則燒左間屋

個扣就算痴左都唔實,你應該係用緊直立式機箱,如果可以既話暫時橫放主機先。

CPU散熱器(整個買),有平有貴,平則數十,貴則幾百。買時請註明要買黎俾SOCKET 478用。
3AV188.HD199
lpc 發表於 2006-4-27 22:51 | 顯示全部樓層
新高登有原裝風扇賣
大概$20-$50左右啦
(銅芯Prescott用個隻貴d)
 樓主| FX8173 發表於 2006-4-27 23:05 | 顯示全部樓層

原帖由 3av188 於 2006-4-27 22:02 發表
個人建議你都係清下塵好(全部機拆開掃塵),唔係短路既話小則買過部機,大則燒左間屋

個扣就算痴左都唔實,你應該係用緊直立式機箱,如果可以既話暫時橫放主機先。

地方唔容許橫放呀﹗
da87 發表於 2006-4-28 00:23 | 顯示全部樓層
爛左cpu底座, 可以買過個新底座, 大概廿蚊以內
黃金電梯落地牢左邊的x明, 同埋新高登都有售
tomchen 發表於 2006-4-28 00:56 | 顯示全部樓層
樓主真係勇,24x7 三年幾都唔清塵,不怕潮濕一鑊熟嗎?
3av188 發表於 2006-4-28 01:29 | 顯示全部樓層

原帖由 da87 於 2006-4-28 00:23 發表
爛左cpu底座, 可以買過個新底座, 大概廿蚊以內
黃金電梯落地牢左邊的x明, 同埋新高登都有售

依圖片看,好像是風扇與鋁散熱器的扣斷,和散熱器底座應無關係...
3AV188.HD199