hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 輕鐵結束20年壟斷局面
開啟左側

輕鐵結束20年壟斷局面

cong 發表於 2006-4-28 08:29 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

akwtong 發表於 2006-4-28 09:41 | 顯示全部樓層
原帖由 cong 於 2006-4-28 08:29 發表
輕鐵結束20年壟斷局面

報道中學者好似忽略0左區內交通.....唔知板友認為邊d區內線會率先打破壟斷呢?

運吉可用下列行政手段保鐵:
1. 紅小-加禁區,令路線迂迴
2. 綠小/巴士-以資源重疊為由,不批准申請

故九鐵的擔心是多餘的
eric278 發表於 2006-4-28 09:46 | 顯示全部樓層
原帖由 akwtong 於 2006-4-28 09:41 發表

故九鐵的擔心是多餘的

不過九鐵亦曾表示,會將長途的輕鐵路線改由巴士營運。

輕鐵專區及營運保障取消,加上屯門跨境碼頭啟用導致鐵路無法應付大增客量,巴士仍然有開辦的空間。
還看香港公交
CZ_6686 發表於 2006-4-28 10:51 | 顯示全部樓層

原帖由 akwtong 於 2006-4-28 09:41 AM 發表

故九鐵的擔心是多餘的

咁多年黎輕鐵根本就已經比大部份居民用
其他交通工具取代左

屯門區的話
凈係58M/58X/260X/960多年來已經欏走不少輕鐵客
44A都有屯門去屯門收費,507係新墟番良景已經唔駛做
紅小唔會係屯門區內做生意,只會係外圍兜
咁已經搞掂左條614
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
exspeed 發表於 2006-4-28 11:10 | 顯示全部樓層
原帖由 CZ_6686 於 2006-4-28 10:51 發表

屯門區的話
凈係58M/58X/260X/960多年來已經欏走不少輕鐵客

仲有條 $2.5 既 45

攪到好少大興花園同翠林花園既人,
行落山去搭輕鐵
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
M 發表於 2006-4-28 13:10 | 顯示全部樓層
原帖由 eric278 於 2006-4-28 09:46 發表

輕鐵專區及營運保障取消,加上屯門跨境碼頭啟用導致鐵路無法應付大增客量,巴士仍然有開辦的空間。

屯門跨境碼頭究竟成唔成功都仲係未知之數,所以如果跨境碼頭
客量差既話,輕鐵同巴士將會兩敗俱傷,巴士都係輸少當贏而已。
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
shtsang 發表於 2006-4-28 14:27 | 顯示全部樓層

原帖由 eric278 於 2006-4-28 09:46 發表

記得半年前,九鐵巴士司機已經吹緊話開一條K50線,
由元朗到屯碼.跟614咁行.
唔知呢幾條幾時會重生呢??
祖記保方抵死,做壞事係會有報應
shtsang 發表於 2006-4-28 14:37 | 顯示全部樓層
原帖由 CZ_6686 於 2006-4-28 10:51 發表
屯門區的話
紅小唔會係屯門區內做生意,只會 ...

唔係既,屯南人都有唔少會坐506西鐵做轉乘
既.而且繁時506都仲可以班班爆,我估呢條線
個情況應該冇咁慘.
不過505/507 VS 58系呢個情況應該會更差,呢
10年好多良田居民都慣左坐58系+260X由屯
中返良田區.睇下九鐵之後會俾九巴搶多幾多
客啦...
如果58系係比城記做既,我估會開短途特車,
由屯中開到良景.如果真係咁既,505同507想
爆都冇可能喇
如果馬生夠膽將44既程特車增加到44A/44B既.
輕鐵執硬都似
不過冇人講元朗個邊既.以前仲有269B/C兜埋
元朗既時候,真係好多人特登等九巴返天水圍
架.不過似乎拆左線之後,少左客特登等269D
同264M喇如果九巴晌繁時肯開264M既短程特
車,我估761都冇可能係輕鐵最密既一條線.
shtsang 發表於 2006-4-28 14:39 | 顯示全部樓層
原帖由 exspeed 於 2006-4-28 11:10 發表
仲有條 $2.5 既 45
攪到好少大興花園同翠林花園既人,
行落山去搭輕鐵

45咁疏車,攪到d客冇車就行出新墟啦.
不過我知道佢地都係冇車就寧願行返
屋企既.
CZ_6686 發表於 2006-4-28 14:57 | 顯示全部樓層

原帖由 shtsang 於 2006-4-28 02:37 PM 發表

唔係既,屯南人都有唔少會坐506西鐵做轉乘
既.而且繁時506都仲可以班班爆,我估呢條線
個情況應該冇咁慘.

506都變左巴士啦老友!
果陣話臨時,之後就永久...
講到尾,變得巴士的話,邊有人會願意搭番輕鐵版506
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin