hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴286P開辦及286X改路消息
開啟左側

[服務調整] 九巴286P開辦及286X改路消息

lsc04d11 發表於 2015-6-4 19:52 | 顯示全部樓層

元州街例子,完全實則,並非什麼電器道與英皇道等不能「參考」
呢兩條線,係行元州街喇卦,係完全一樣CASE喇卦……

796C
由大埔道+元州街改行長沙灣道+保安道(宜家暫時改道行廣利道)
當年有人話796C過左太子就冇人,我上次搭,北河街落十個,車上仲有廿個左右。(當然有部份相信係$4.6分段客)

初改往又一城時,702仍然行元州街,東沙島街U番入青山道,最後不足數月已改回長沙灣道,但仍然不經蘇屋。
長沙灣道怡靖苑個站都唔係好多上落客,但我又想知當時東沙島街及元州街多客落嗎?

以新巴23B的例子可見,如果改左路真係冇客或者唔得既話,新巴唔川意吃回頭草,(其實702都叫吃過回頭草),但大家有否見702/796C返回元州街?(其實宜家講796C太早了)。
如果九巴286X真係唔適合行長沙灣道,請用行動表示,九巴如果真係FEEL到元州街咁有需要,自自然然會改回行元州街。
(110都有食回頭草)
Haydn 發表於 2015-6-4 19:53 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 2015-6-4 17:29 發表

你真係FF唔駛本,九巴有話改286X 行荔枝角道咩?

無咁大個頭就唔好笠咁大頂帽,
286X 塞車黑點就係元州街,燈多站多條街泊車又多,咪脫班當食生菜囉,
既然長沙灣道方便更多客又可以穩定班次做咩唔改得?
資源有限更加應 ...

1. 九巴有講就唔駛ff la, 咩叫ff你唔係唔知下話

2a. 燈多: 長沙灣道燈係較少, 但係要停既話盞盞都唔短, 再加埋而家昌華街果盞燈改到唔係咁順, 如果貿易廣場出面有工程 (好似呢期咁封左條慢線), 塞燈塞到懵, 等2-3轉先過到興華街交界好正常 (其實果度真係唔知點解成日都有工程...)

2b. 死車: 呢個明顯運吉要理la, 既然元州街有成3條線, 點解要容許d車泊街泊到得番1條線? 起碼都要有番2條線la, 唔係下下都要架巴士去就d死車下話

3. 長沙灣道如何方便更多客?

其實內街行到出長沙灣道既話, 點解唔落地底搭2min一班既鐵, 反且去等15-20min一班, 仲可能會脫班既286X? (for 大圍客, 不包括顯徑)
wing 發表於 2015-6-4 20:14 | 顯示全部樓層
成日見繁忙時間好多人在元州街等286X

見到成日有人講叫人青山道行多幾個街口去搭, 講真搭巴士就係想唔駛行比較點到點, 要行甘多既話既然行到落去都搭地鐵啦, 唔駛等甘耐車啦, 下下撞岩有車黎咩

行長沙灣道點都會快過元州街既, 不過繁忙時間又唔會快得好多, 繁忙時間好多站都大把車排隊上客, 相反286X 在元州街停既站都係一d 班次比較疏既路線
siusiupeople 發表於 2015-6-4 21:51 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
siusiupeople 發表於 2015-6-4 21:57 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
BlackBird 發表於 2015-6-4 22:06 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 2015-6-4 21:51 發表

客少同埋係呢個位上的都係大路客, 唔停出面仲等幾時?

又一盲毛, 哀哉.
黃金日日都一堆人等286X
客少?
定係其實你跟本係度盲撐,連多客少客同對乘客影響都唔知,跟住是但塞個理由就算?

P960早日摺線
siusiupeople 發表於 2015-6-4 22:25 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
HF3204@243M 發表於 2015-6-4 22:37 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2015-6-4 16:20 發表

踢哂出去盞塞死哂長沙灣道。

其實成條 41A,半條 68X,成條 63X 上晒西廊
條長沙灣道都叫做重有 capacity 既...
HF3204@243M 發表於 2015-6-4 22:41 | 顯示全部樓層
原帖由 ctb8100 於 2015-6-4 13:34 發表
有一個皆大歡喜辦法,就是將286X分拆286B,一條行長沙灣道,一條行元州街,避免爭拗。

咁只會製造聯合班次悲劇
Ravenclaw 發表於 2015-6-4 22:54 | 顯示全部樓層

原帖由 siusiupeople 於 2015-6-4 21:51 發表

客少同埋係呢個位上的都係大路客, 唔停出面仲等幾時?

又一盲毛, 哀哉.

拿拿拿,你唔識sham shui po啦,sham shui po個核心地帶其實系青山道元洲街一帶呀,所以286x身為有份做上客線的,行元洲街沒錯架...

踢出長沙灣道系唔會多左客的...

踢286x出去唯一好處只系可以屈美林人比$9.60坐72,無咩好處,屎忽唔到幾多...