hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴286P開辦及286X改路消息
開啟左側

[服務調整] 九巴286P開辦及286X改路消息

Ravenclaw 發表於 2015-6-4 23:03 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2015-6-4 19:24 發表
下下叫人行,你自己有無身體力行行埋一份做好榜樣?

你連自己帶頭做榜樣都唔做,憑咩叫人唔好嘈?

286X行元州街係因為道路唔暢通先改道

如果下下都話道路唔暢通就要改道,咁請你支持以下路線改道,做好榜樣

例如行怡和街既 ...

怡和街西行應該只容許上客路線入去的,所以果d落客線麻煩踢鬼晒出海皮,禮頓道都系,果d 601/680都系唔應該比佢入去的,應該全部強制踢晒去清風街天橋走...
238X 發表於 2015-6-5 09:52 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 4/6/2015 22:37 發表

其實成條 41A,半條 68X,成條 63X 上晒西廊
條長沙灣道都叫做重有 capacity 既...

唔好意思,41A / 63X 改走之後照塞不誤。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
eric278 發表於 2015-6-5 11:55 | 顯示全部樓層
運輸署通告已出
http://www.td.gov.hk/filemanager/tc/content_13/ta_286x%20%28chi%29.pdf
286P線宣傳單張
http://www.kmb.hk/chi/pdf/route_286P_Leaflet.pdf

286P線在離開美林巴士總站後,會停靠美田路大圍街市,經車公廟路上青沙公路(不入大圍隧道),
於九龍區停靠欽州街深水埗警署,並不入西九龍中心巴士總站。

還看香港公交
siusiupeople 發表於 2015-6-5 12:51 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
238X 發表於 2015-6-5 13:11 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 5/6/2015 12:51 發表

你唔搭72 仲可以搭鐵,唔好話屈唔屈,願者上釣。

你而家想剝奪人哋選擇權,已經係屈緊人啦
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
stevechau 發表於 2015-6-5 13:36 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 2015-6-4 17:23 發表

你元州街咪又係塞死,燈位多到你喊。

多燈係一回事...不過巴士停元洲街呢段好多時又順到燈...
影響唔係你FF中咁大...對比起黎...
286X講塞燈...欽洲街會慘過元洲街好多...咁使唔使飛起欽洲街??
stevechau 發表於 2015-6-5 13:37 | 顯示全部樓層

原帖由 siusiupeople 於 2015-6-4 17:29 發表

你真係FF唔駛本,九巴有話改286X 行荔枝角道咩?

無咁大個頭就唔好笠咁大頂帽,
286X 塞車黑點就係元州街,燈多站多條街泊車又多,咪脫班當食生菜囉,
既然長沙灣道方便更多客又可以穩定班次做咩唔改得?
資源有限更加應 ...

紅字係一個偽命題...長沙灣道到底係方便車定方便人先??
唔同段的長沙灣道有唔同答案的~
stevechau 發表於 2015-6-5 13:40 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2015-6-4 17:36 發表

如果啲巴士踢哂出長沙灣道,哪怕只係一盞燈都塞死。

而家長沙灣道由南昌街去東京街之間得三盞燈,
夜晚一樣可以塞到喊。

唔敢想像將元州街啲車掉埋落嚟會點。

回人文之前諗下人哋想講乜先。 ...

呢後路係衰大多巴士行, 同時太多巴士要埋站...
先天已經限死兩條線係咁...

再加埋一路往前行都再無空間同位疏導車輛...
所有車係呢段開始都要由頭行到尾...多車已成必然...
慶幸呢度既塞都唔係咩嚴重既問題, 耐心D等多陣就得~
stevechau 發表於 2015-6-5 13:41 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2015-6-4 19:24 發表
下下叫人行,你自己有無身體力行行埋一份做好榜樣?

你連自己帶頭做榜樣都唔做,憑咩叫人唔好嘈?

286X行元州街係因為道路唔暢通先改道

如果下下都話道路唔暢通就要改道,咁請你支持以下路線改道,做好榜樣

例如行怡和街既 ...

回果位仁兄...咁觀塘道D巴士要避開道路不暢, 恐怕要行返入去牛頭角道都似~
stevechau 發表於 2015-6-5 13:50 | 顯示全部樓層

原帖由 lsc04d11 於 2015-6-4 19:52 發表
元州街例子,完全實則,並非什麼電器道與英皇道等不能「參考」
呢兩條線,係行元州街喇卦,係完全一樣CASE喇卦……

796C
由大埔道+元州街改行長沙灣道+保安道(宜家暫時改道行廣利道)
當年有人話796C過左太子就冇人,我上次搭, ...

796C
呢條線西行係有D流水客會上車既, 貪佢最平同埋快返到去SSP...
不過好少人會特登等, 事關佢既班次一D都唔理想~
說實話, 796C踢出長沙灣道係比我有一種西行想同296C正面死過既感覺係度~
但其實佢行元洲街同埋長沙灣道對客既影響都唔大...
反正以前大埔道果個站就無乜人用, 元洲街北河街果個站就多人...
不過而家擺出長沙灣道既站位同北河街果個站行落都唔算爭太遠...呢度50/50LA~

當時東沙島街及元州街係唔多客上落的...因為果度在702之前根本就無巴士行又無站...
甚至初頭唔係見702係果度轉灣都唔知702原來行果度...區內好多都覺得咁行係ONX~