hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 東鐵綫月台改善工程一問
開啟左側

東鐵綫月台改善工程一問

alexleechaksum 發表於 2015-6-5 17:35 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

東鐵綫嘅月台改善工程, 姐係安裝月台自動閘門(APG)嘅前期工程, 目前正喺大圍⇄上水段各個車站內如火如荼咁進行緊, 部分車站亦於路軌鋪上新嘅道碴(石仔)

現時喺部分有彎位嘅東鐵車站(eg. 九龍塘站), 路軌都會傾斜(見下圖), 我想問路軌會唔會喺今次工程期間調整番, 令路軌唔會傾斜呢

wingho_cwh 發表於 2015-6-5 18:53 | 顯示全部樓層
原帖由 alexleechaksum 於 2015-6-5 17:35 發表
東鐵綫嘅月台改善工程, 姐係安裝月台自動閘門(APG)嘅前期工程, 目前正喺大圍⇄上水段各個車站內如火如荼咁進行緊, 部分車站亦於路軌鋪上新嘅道碴(石仔)

現時喺部分有彎位嘅東鐵車站(eg. 九龍塘站), 路軌都會傾斜(見 ...

就係因為有彎位,所以要傾斜,以減低轉向幅度及為列車提供向心力,提升該路段的列車最高時速,所以相信唔會改平路軌
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
 樓主| alexleechaksum 發表於 2015-6-5 20:05 | 顯示全部樓層
原帖由 wingho_cwh 於 2015-6-5 18:53 發表

就係因為有彎位,所以要傾斜,以減低轉向幅度及為列車提供向心力,提升該路段的列車最高時速,所以相信唔會改平路軌

我指嘅係有彎位嘅車站
就算有直通車/不載客列車駛經都要減速

我認為改平路軌對車務影響唔大…同埋路軌傾斜嘅話
遲啲裝咗閘門
啲車經過嗰陣唔會撞到閘門咩

himchan 發表於 2015-6-5 22:38 | 顯示全部樓層

原帖由 alexleechaksum 於 2015-6-5 20:05 發表

我指嘅係有彎位嘅車站

遲啲裝咗閘門
啲車經過嗰陣唔會撞到閘門咩 ...

路軌傾斜為何會撞到閘門?
 樓主| alexleechaksum 發表於 2015-6-5 23:29 | 顯示全部樓層
原帖由 himchan 於 2015-6-5 22:38 發表
路軌傾斜為何會撞到閘門?

個月台係水平嘅
閘門就垂直安裝喺月台上面

咁架列車想月台方向傾斜
唔係有機會撞到閘門咩
wingho_cwh 發表於 2015-6-6 14:54 | 顯示全部樓層
原帖由 alexleechaksum 於 2015-6-5 20:05 發表

我指嘅係有彎位嘅車站

遲啲裝咗閘門
啲車經過嗰陣唔會撞到閘門咩 ...

我諗樓主應該無搭過電車。。
電車既路軌正正就係因為無傾斜,所以一轉彎就要減到得番1x km/h,仲要左右猛搖,同樣道理,火車既路軌都一樣,除非你希望將果個路段既最高時速改到30km/h 都無啦。。
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
 樓主| alexleechaksum 發表於 2015-6-6 16:10 | 顯示全部樓層

原帖由 wingho_cwh 於 2015-6-6 14:54 發表

我諗樓主應該無搭過電車。。
電車既路軌正正就係因為無傾斜,所以一轉彎就要減到得番1x km/h,仲要左右猛搖,同樣道理,火車既路軌都一樣,除非你希望將果個路段既最高時速改到30km/h 都無啦。。 ...

我真係好耐無搭過電車

我明白將路軌改平係會減慢列車通過時嘅速度
但係嗰個位係月台嚟
列車通過駛要慢駛
所以我覺得就算減慢車速
對車務嘅影響都唔會太大…
egdeen 發表於 2015-6-6 18:20 | 顯示全部樓層

回復 6# 的帖子

依家調整路基工程估計係配合返加固月台工程,因為加固月台工程會令月台水平高少許。而令月台離路軌便得太高,乘客便容易絆倒喇。宜家臨時調整下路基斜度可以調整月台離路軌高度,令加固月台工程進行時列車和月台之間的高低水平減少。當然列車速度也會有臨時限制。

以上只是個人推測
Mos_Lok 發表於 2015-6-6 18:42 | 顯示全部樓層
原帖由 alexleechaksum 於 6-6-2015 16:10 發表

我真係好耐無搭過電車

我明白將路軌改平係會減慢列車通過時嘅速度
但係嗰個位係月台嚟
列車通過駛要慢駛
所以我覺得就算減慢車速
對車務嘅影響都唔會太大… ...

直通車過站出站時最高可行60, 入站按路段車速限制
而且入站過慢只會令塞車情況更嚴重
原帖由 egdeen 於 6-6-2015 18:20 發表
依家調整路基工程估計係配合返加固月台工程,因為加固月台工程會令月台水平高少許。而令月台離路軌便得太高,乘客便容易絆倒喇。宜家臨時調整下路基斜度可以調整月台離路軌高度,令加固月台工程進行時列車和月台之間的高低 ...

其實相反, 據觀察似乎好多月台路段路基已加高至加固工程後既水平(即使係未做工程既月台), 而且已經加高左一段日子
至於鋪新石仔鞏固路基其實一向都有, 特別係之前落過幾日大雨, 相信今次路基無點拉高
horsedog83 發表於 2015-6-6 21:06 | 顯示全部樓層

原帖由 Mos_Lok 於 2015-6-6 18:42 發表

直通車過站出站時最高可行60, 入站按路段車速限制
而且入站過慢只會令塞車情況更嚴重

塞車情況唔可以話車速限制
仲有其他原因
例如有人衝門
月台長會開PA要求列車車長重開車門
呢個原因亦會令塞車情況更嚴重
原帖由 alexleechaksum 於 2015-6-5 17:35 發表
東鐵綫月台改善工程一問東鐵綫嘅月台改善工程, 姐係安裝月台自動閘門(APG)嘅前期工程, 目前正喺大圍⇄上水段各個車站內如火如荼咁進行緊, 部分車站亦於路軌鋪上新嘅道碴(石仔)

現時喺部分有彎位嘅東鐵車站(eg. 九龍塘站), 路軌都會傾斜(見下圖), 我想問路軌會唔會喺今次工程期間調整番, 令路軌唔會傾斜呢

用碎石路軌的好處除了避震,分散壓力和易於排水外,還方便易於清潔油污(只需用水槍冲洗或把受汚染的碎石取走),較適合柴油引擘貨運列車行走。同時,每列貨運列車負載重量不一,碎石路軌能平均分散車重,令行車更穩定,減少對路軌的磨損(minimize stress),而碎石間的空隙更有助吸音,減少噪音。維修容易(大部份維修只需重新把碎石重新整理)但次數要較頻密。碎石路軌造價比其他兩種便宜,但需要特定的路段,因為東鐵碎石已經用左100年,有必要你路軌鋪碎石

其實九龍塘站有好多地方進行工程,東鐵2號月台車頭,東鐵1號月台第5卡,東鐵南面大堂,觀塘線C出口有工程,有5個外判車站助理當值,觀塘線C出口除左繁忙時間有人係度
東鐵2號月台車頭果個有橙色安全服

(利申:現職SA)