hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [韓綜]《Running Man》爆紅之謎
開啟左側

[韓綜]《Running Man》爆紅之謎

dongfeng 發表於 2015-6-6 11:55 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://topick.hket.com/article/610222
《Running Man》每集背景故事不同,任務也集集不同,較少翻炒,保持節目的新鮮感。

此外,每集嘉賓也肯放低偶像包袱,投入地參與每集任務。

這些綜藝的質素,香港沒有類似節目能及。
에이핑크 대박!
E21A 發表於 2015-6-6 13:02 | 顯示全部樓層
梗係冇啦,港豬睇獎門人玩埋晒啲低能白癡野廿幾年都可以滿足既時候,邊個仲會諗創新既綜藝節目?
AVD1 發表於 2015-6-6 14:38 | 顯示全部樓層
原帖由 E21A 於 2015-6-6 13:02 發表
梗係冇啦,港豬睇獎門人玩埋晒啲低能白癡野廿幾年都可以滿足既時候,邊個仲會諗創新既綜藝節目?

老老實實,而家仲有幾多人真係有心睇獎門人?
事實而家好多後生 o既電視都睇小左,出面咁多娛樂仲需要同你留起屋企睇你獎門人?

而家睇得最多都係班司奶而已。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
EX-TL 發表於 2015-6-7 16:16 | 顯示全部樓層

同三十年前《歡樂今宵》一樣, 內容集集唔同, 藝員們全情投入, 不顧身段豁出去,
不斷創造經典, 自從獎門人成功, EYT就收山, 獎門人一做十八年, 之後呢......

嚟緊無綫有套叫《風雲天地》的物體, 淨係睇名就知講乜, 加埋汪阿姐做女主角,
又再營造出最強熄機組合, 其實無綫仲有咩值得睇?!

反觀亞視最後一次有牌照的台慶, 身為前亞視擁躉係應該睇嘅. 此外, 自從年初
日日報冇錢出糧, 亞視得番葉家寶之後, 漸漸回復返五六年前的亞視, 啲咩良心
咩感動咩把酒幾乎一掃而空, 廣告期間播經典片段, 總好過不斷loop重播節目的
播映時間, 早前予人垂死掙扎的感覺, 頓時充滿希望和自我激勵.

無綫午夜重播《大時代》, 相信冇乜人知亞視都拎番2000年由秋官主演.堪稱為
另一套《大時代》的《世紀之戰》出嚟播, 或者咁講, 可能冇乜人知《世紀之戰》
係咩嚟, 不過唔緊要, 反正亞視過去推出幾多有質素的節目出來, 總會被無綫以
大堆頭蒙蔽觀眾雙眼, 對一直不甚留意亞視的觀眾來講, 香港的免費電視又真係
冇咩好睇, 何況而家無綫冇競爭對手, 亞視只有重播過去甚具質素的節目宴客,
渡過最後歲月, 而無綫呢......

p.s. 樓主, 唔好意思, 騎劫左呢篇文講亞視.
 樓主| dongfeng 發表於 2015-6-7 19:20 | 顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

所以,現在多了不少人用手機/平板app,看香港以外(尤其是韓國)的電視節目。

回正題:我最喜歡《Running Man》的撕姓名牌,淘汰對手的環節。
에이핑크 대박!
AVD1 發表於 2015-6-8 14:42 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2015-6-7 16:16 發表
同三十年前《歡樂今宵》一樣, 內容集集唔同, 藝員們全情投入, 不顧身段豁出去,
不斷創造經典, 自從獎門人成功, EYT就收山, 獎門人一做十八年, 之後呢......

嚟緊無綫有套叫《風雲天地》的物體, 淨係睇名就知講乜,  ...

個問題根本就係無線資源多,
你亞視一有好節目,無線為左收視一定同佢死過。

正等如當年家樂福起香港做唔掂,
就係因為百佳惠康施壓,
到最後就係因為大石砸死蟹搞掂左家樂福,
佢地兩間公司又可以獨佔市場。

某程度上而家話發新免費電視牌照,
我覺得就算 Cable 同埋 now 個邊真係開左台,
對無線影響都係有限。

我認為:
1)司奶睇慣無線就唔會轉台。
2)電視已經唔係唯一娛樂,司奶始終都係電視業最重要 o既客仔。
呢兩點已經可以搞到無線繼續獨大,既然如此,佢地當然有本錢繼續不思進取。
-就係睇而家佢地同班舊演員續約就已經見到無線內部究竟有幾多大問題。
EX-TL 發表於 2015-6-8 20:15 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2015-6-8 14:42 發表

個問題根本就係無線資源多,
你亞視一有好節目,無線為左收視一定同佢死過。

正等如當年家樂福起香港做唔掂,
就係因為百佳惠康施壓,
到最後就係因為大石砸死蟹搞掂左家樂福,
佢地兩間公司又可以獨佔市場。

某程度上而家 ...

一方面係資源多, 另一方面就係鍾情於將亞視的諗頭發揚光大,
淨係講而家亞視拎《世紀之戰》, 無綫即刻跟風拎《大時代》
出來重播, 不讓亞視專美, 乞兒兜裡拿飯食, 就知無綫呢方面
經驗老到, 人地走到癌症末期都唔放過, 滄海遺珠永遠冇人識,
就算娛樂版有報道, 觀眾只會留意無綫.

呢啲嘢, 講得多自己都覺得口臭.
LF5502 發表於 2015-6-8 22:23 | 顯示全部樓層
邊鬧邊睇,你識條鐵咩
愛護狗疤力量
AVD1 發表於 2015-6-9 14:01 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 2015-6-8 22:23 發表
邊鬧邊睇,你識條鐵咩

其實應該係,
一係就開電視睇無線,一係竟熄左佢。

冇得揀。
EX-TL 發表於 2015-6-9 20:49 | 顯示全部樓層

原帖由 LF5502 於 2015-6-8 22:23 發表
邊鬧邊睇,你識條鐵咩

網上短片都一樣, 用心做完但未係最好就推出會有noise, 包括彈同讚,
結果點擊率比預期高, 反而做得正正常常一般般, 冇noise就少人知道,
自然冇咁多人留意, 呢種情況任何媒介都有.