hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解唔拆60X,而要谷63X客?
開啟左側

[問題] 點解唔拆60X,而要谷63X客?

siusiupeople 發表於 2015-6-11 08:25 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
siusiupeople 發表於 2015-6-11 08:26 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
tony223 發表於 2015-6-11 08:49 | 顯示全部樓層

回復 62# 的帖子

呢層純粹係因為藍地呢邊既區議員唔夠硬淨
如果唔係既話63X甚至68A都唔會咁輕易俾九巴改到特快,而263M更加唔駛取消
siusiupeople 發表於 2015-6-11 09:00 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
FBI2 發表於 2015-6-11 09:30 | 顯示全部樓層
原帖由 tony223 於 2015-6-11 08:49 發表
呢層純粹係因為藍地呢邊既區議員唔夠硬淨
如果唔係既話63X甚至68A都唔會咁輕易俾九巴改到特快,而263M更加唔駛取消

68A飛葵涌我認為係德政,至少而家元朗出入青衣,唔駛下下靠條垃圾68E或垃圾轉車.

至於63X,如果唔行西廊,只有死路一條,不過,而家都係死路一條.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
tony223 發表於 2015-6-11 21:57 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 2015-6-11 09:00 發表

如果各區多幾位陶議員咁幫手的人,要落區重組一尐都唔難。

唔好咁講,人地合作係好事來的,
反正屯轉可以叫N飛,用63X/68A做特快又可以少尐反對聲音,
叫做無辦法中的辦法。
況且63X/68A特快對他們都有好處。 ...

63X我認同係應該轉特快,
始終屯門區基本上除左佢之外無其他線比佢更適合

但係68A就唔同
屯門大把M線重疊你唔改,57M/66M甚至59A是但俾你改一條你唔去改,
反而無啦啦走去改人地唯一行屯公出到荃葵既路線,咁點都係講唔通

況且屯青特快行汀九橋先係皇道,
要屯門客兜荃灣先去到青衣不如直接搭頻密M線落荃葵轉車好過

不過你地D「堅離地」人係唔會明白我地D小市民既苦況
原帖由 FBI2 於 2015-6-11 09:30 發表

68A飛葵涌我認為係德政,至少而家元朗出入青衣,唔駛下下靠條垃圾68E或垃圾轉車.

至於63X,如果唔行西廊,只有死路一條,不過,而家都係死路一條.

問題係68A究竟主力係做元朗去青衣定係青公出荃葵先?

如果條68E真係咁垃圾,點解之前寧願CUT左條264M都唔縮短佢去元朗?

如果係你話想服務元朗南點解唔將搵條欖隧甚至上水線放去元朗公園然後晌新時代廣場做轉乘?

所以睇來九巴為左68E真係可以去到好盡。

BlackBird 發表於 2015-6-11 22:05 | 顯示全部樓層

原帖由 siusiupeople 於 2015-6-11 08:25 發表

然則60X 又唔行得,259B 又唔全日得,63X 又唔行得,
屯門居民應該繼續慢碌60X,對不?

當旺角特快根本做唔起既時侯,點解要夾硬做?
慢碌咪慢碌,無謂要因為做條無客既旺角特快趕長沙灣道客走
P960早日摺線
hadboy5 發表於 2015-6-11 22:05 | 顯示全部樓層
原帖由 tony223 於 2015-6-11 21:57 發表

但係68A就唔同
屯門大把M線重疊你唔改,57M/66M甚至59A是但俾你改一條你唔去改,
反而無啦啦走去改人地唯一行屯公出到荃葵既路線,咁點都係講唔通
...

但而家轉車站落左二十人繁忙時間,又上返一堆人,運作模式唔錯呀,不過過左洪水橋就接近無咁濟
Sita1004-1017 發表於 2015-6-11 22:25 | 顯示全部樓層
我都認同屯門青衣線唔係68A做,我係F1都建議66A,用57M重組資源做
而68E我都會建議改善服務同貼緊前264M服務
shakugan2005 發表於 2015-6-11 23:31 | 顯示全部樓層

原帖由 tony223 於 2015-6-11 21:57 發表

但係68A就唔同
...

汀九橋未有條63M囉, 請問到最後係點先? 原來咁樣係皇道? 拎番68A去葵興地鐵站再加57M/58M等線轉41M/42M等線既轉乘優惠就係皇道, 轉得68A黎又唔比人轉248M/249M, 原來剩係得機鐵站算係青衣!

元朗去青衣就應該唔好郁264M, 條68E就直頭一開始唔應該存在, 如果話開條68E係要止268B蝕, 咁點解果陣就唔拎268B既車開268X而依家要拎68X大幅減班?