hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 教我如何說服人搭巴士
開啟左側

[經歷分享/報告] 教我如何說服人搭巴士

matchnacu 發表於 2015-6-9 18:49 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

事關近日有人一起討論交通問題,我打算嘗試說服坐巴士,結果比人一句秒殺咗我, 吓成八分鐘先一班車,好耐啊! 我真係諗唔到點駁佢,大家會點講?
toyl 發表於 2015-6-9 18:55 | 顯示全部樓層
睇下邊條線啦,如果係268c就有大把理由打低佢。
巴士平D、行少10分鐘路(包括行去車站、上樓梯去大堂月堂、美孚行5分鐘)、巴士車程快十幾分鐘,巴士15分鐘一班都快過佢啦!

如果係27,$4.9 vs $8.0(彩虹去旺角新價)鐵路貴63%,27隨時十幾分鐘就到!

Snoopy@FB8617 發表於 2015-6-9 19:00 | 顯示全部樓層
每個人取向唔同
班次頻密程度巴士的確唔係咁容易打得贏

當然樓主你提供埋邊到去邊到更好
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
GK3258 發表於 2015-6-9 19:16 | 顯示全部樓層

八分鐘對我黎講已經勁密
12/15分鐘都算密,20分鐘就正常可接受
30/60分鐘就真係疏到不可接受
bnr34 發表於 2015-6-9 19:25 | 顯示全部樓層
唔同人有唔同喜好, 邊有得強求架? 唔通你對人地有興趣想一齊遊下車河?
miklcct 發表於 2015-6-9 19:27 | 顯示全部樓層
原帖由 GK3258 於 2015-6-9 19:16 發表
八分鐘對我黎講已經勁密
12/15分鐘都算密,20分鐘就正常可接受
30/60分鐘就真係疏到不可接受

對我而言,超過10分鐘一班已經叫疏,會開始考慮其它方法(例子:960);
去到15分鐘一班,就已經唔想再等,寧願搭鐵轉車(例子:260X);
去到20分鐘一班,就已經去到等車同搭車一樣時間嘅級數(例子:66M);
去到30分鐘一班,除非能預知到站時間,否則就會將條路線無視(例子:63X)。
進智公交
ahwo1933 發表於 2015-6-9 19:49 | 顯示全部樓層

小弟住既地方遠離港鐵站,對我黎講一條巴士路線班次既標準係:
如果只需要等5分鐘或以下,就叫做超密;
如果需要等6至8分鐘,就叫做好密;
如果需要等9至12分鐘,就叫做正正常常;
如果需要等13至16分鐘,就開始叫疏,但小弟仍可接受;
如果需要等17至20分鐘,就已經係好疏,小弟會對呢d線有戒心,但如果係獨市我仍然會就時間等;
如果需要等21分鐘或以上先有車坐,就叫做超疏,小弟不能接受,一定會改搭其他車

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
Tomas_1997 + 1 + 1 極度同意(屋企都係遠離鐵路站) ...

查看全部評分

Alex1997 發表於 2015-6-9 20:07 | 顯示全部樓層
當你屋企樓下有4條20分鐘—班嘅巴士線,你就會覺得8分鐘—班嘅巴士已經係超密

評分

參與人數 2HugeC +2 收起 理由
kl4903 + 1 完全身同感受
GK3258 + 1 exaxtly

查看全部評分

大聲公 發表於 2015-6-9 20:33 | 顯示全部樓層
真係好睇你由邊度去邊度同就唔就腳
不過要跨區的話 建議比較下搭鐵定搭巴士邊樣平d
考慮價錢,行車時間,班次,需唔需要多重轉車(或轉線),當時是否正值繁忙時間等等因素再決定搭邊樣

如果係港島區 有好多條巴士線都係平過搭鐵
甚至一條東區走廊已經快過搭鐵多多聲
利申: 東區走廊巴士線常客 (要慳荷包呀..... )
批評別人前,應檢討自己
kmbodth 發表於 2015-6-9 21:04 | 顯示全部樓層

城記港島區路線17年幾凍結車費,部分路線合併延長更降低收費,咁抵就應棄鐵保巴,遲下可能加價。而部分村巴路線有優惠收費,又快又便宜。