hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴4月標書
開啟左側

九巴4月標書

GK9636 發表於 2006-4-28 23:07 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

( A ) 廢舊巴士
(A1)
1 EC7169 01/03/89 利蘭奧林比安11 米 荔枝角廠
2 ED2829 03/04/89 都城嘉慕11 米 荔枝角廠

From:
http://www.kmb.hk/chi/business/tender_form03.pdf

近期退役的車開始發售, 近日廢鐵價高, 應該幾搶手

另有一批應該是陽光車

1 KA8329 25/03/94 豐田 (20 座) 九龍城
2 HN4972 31/12/97 豐田 (24 座) 將軍澳
3 HR7652 26/03/98 豐田 (24 座) 葵涌
4 HX4631 16/11/98 三菱 (29 座) 東涌
5 HZ5207 08/02/99 三菱 (29 座) 將軍澳
6 HZ5910 08/02/99 三菱 (29 座) 沙田
7 HZ6310 08/02/99 三菱 (29 座) 將軍澳
8 JD8987 06/08/99 三菱 (29 座) 將軍澳
9 JE6497 30/08/99 三菱 (29 座) 將軍澳
10 GR2652 19/12/95 五十鈴 (56 座) 沙田
11 JA4797 29/03/96 五十鈴 (56 座) 將軍澳
12 GY7660 21/11/96 五十鈴 (61 座) 將軍澳
13 HA8972 05/02/97 五十鈴 (56 座) 元朗
14 HC3134 01/04/97 五十鈴 (61 座) 將軍澳
15 HF2625 08/07/97 五十鈴 (56 座) 將軍澳
16 HF2867 08/07/97 五十鈴 (56 座) 將軍澳
17 HH2392 28/08/97 五十鈴 (49 座) 沙田
18 HN3603 29/12/97 五十鈴 (50 座) 沙田
19 HN3775 29/12/97 五十鈴 (50 座) 將軍澳

GK9636@ATENVIRO
samson92 發表於 2006-5-2 00:45 | 顯示全部樓層
有d陽光車都幾新下bor~~
為何這麼快便退?
shtsang 發表於 2006-5-2 00:54 | 顯示全部樓層
原帖由 samson92 於 2006-5-2 00:45 發表
6 HZ5910 08/02/99 三菱 (29 座) 沙田
10 GR2652 19/12/95 五十鈴 (56 座) 沙田
14 HC3134 01/04/97 五十鈴 (61 座) 將軍澳
18 HN3603 29/12/97 五十鈴 (50 座) 沙田
19 HN3775 29/12/97 五十鈴 (50 座) 將軍澳

上次都有話HX(定Z)6010廢啦,不過之後幾個月一樣見到佢.
好似上個月收工都仲見到佢.
GR2652同HN3603係排頭街馬場線既'字軌'車.但我諗如果
冇人買既話,一樣繼續行.
祖記保方抵死,做壞事係會有報應
sham 發表於 2006-5-2 18:07 | 顯示全部樓層

我對陽光唔熟識,我估陽光會唔會想keep住用新車呀,所以賣走d稍為舊一d的車,再買新車呀??????
shtsang 發表於 2006-5-3 01:38 | 顯示全部樓層
原帖由 sham 於 2006-5-2 18:07 發表
我對陽光唔熟識,我估陽光會唔會想keep住用新車呀,所以賣走d稍為舊一d的車,再買新車呀??????

你既想法我都好贊同,只不過如果佢賣唔走批車既,咁點
買到新車呢??
今日收工先坐到GR2652
祖記保方抵死,做壞事係會有報應
89B 發表於 2006-5-6 14:16 | 顯示全部樓層
原帖由 sham 於 2006-5-2 18:07 發表

其實不如規定將1/2架雙層熱狗連一架陽光意蘇蘇一組嚟賣咪保証售出

....不過真係唔明D拆車場AM AF呢D無二手零件市場既車就買,返而陽光車就唔要
世界火車/巴士站巡禮2015 復活
cx838 發表於 2006-5-7 00:11 | 顯示全部樓層

因為陽光車都是本地車,那些車身的物料,沒有那些歐洲貨
有一種再賣價值嗎。
士刁拔尼.奧 發表於 2006-5-7 02:15 | 顯示全部樓層
原帖由 cx838 於 2006-5-7 00:11 發表
因為陽光車都是本地車,那些車身的物料,沒有那些歐洲貨
有一種再賣價值嗎。

陽光車既市場係俾想自己拎獨頭車 OR 擴充公司業務用
二手零件就唔會買佢地啦~~~~~

一架行得走得又唔係老既車做零件車係一件都幾浪費既事~~~
gordon 發表於 2006-5-7 02:58 | 顯示全部樓層
原帖由 士刁拔尼.奧 於 2006-5-7 02:15 發表

陽光車既市場係俾想自己拎獨頭車 OR 擴充公司業務用
二手零件就唔會買佢地啦~~~~~

一架行得走得又唔係老既車做零件車係一件都幾浪費既事~~~

冇錯, 陽光車係非專利巴士, 不受專利巴士條款限制, 故此可以賣到別間公司
繼續行走.

其實個人估計有部份車輛是由被收購的公司(草蜢, 壽聯, 奔騰)接收回來的過
剩車輛, 故此出售之.
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
S3BL121 發表於 2006-5-7 11:55 | 顯示全部樓層

原帖由 gordon 於 2006-5-7 02:58 發表

冇錯, 陽光車係非專利巴士, 不受專利巴士條款限制, 故此可以賣到別間公司
繼續行走.

其實個人估計有部份車輛是由被收購的公司(草蜢, 壽聯, 奔騰)接收回來的過
剩車輛, 故此出售之.

無錯
陽光成立於98年
當時陽光新出牌的都係HN牌
即係標書的HN3603同HN3775

但係睇晒成批車
最值得買的都SL的HF2687
其他就...
粵B 66645 311常用車