hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 大家點睇, 集資會藉生意/層壓式銷售 ?
返回列表 發新帖
開啟左側

大家點睇, 集資會藉生意/層壓式銷售 ?

jorg 發表於 2006-5-3 09:41 | 顯示全部樓層

原帖由 Ketsu 於 2006-5-3 09:24 發表

我覺得佢地既口才都幾冇得頂
佢話知你以前有冇做過其他傳銷公司

初時佢地又真係講得幾好ge
講到一個月賺幾多幾多錢
但後來又自己篤穿自己
話自己冇「腳」
又話賺少左幾多幾多
跟住我順勢串返佢地:「咁好搵咪好多人辭左份工o黎join你地?!」
警HKP察
jorg 發表於 2006-5-3 10:43 | 顯示全部樓層
原帖由 davidng 於 2006-4-29 01:26 發表
大家點睇, 集資會藉生意/層壓式銷售 ?
有個 friend 叫我 join, 好煩 .......

我就點都唔會join ga la
因為搵唔到錢之餘仲要倒貼一舊錢做佢地會員
警HKP察
Ketsu 發表於 2006-5-3 11:59 | 顯示全部樓層
原帖由 jorg 於 2006-5-3 09:41 發表

初時佢地又真係講得幾好ge
講到一個月賺幾多幾多錢
但後來又自己篤穿自己
話自己冇「腳」
又話賺少左幾多幾多
跟住我順勢串返佢地:「咁好搵咪好多人辭左份工o黎join你地?!」

初初又你入局
就梗係講到要幾好有幾好啦
果時我去果間
仲好似做show咁添
睇落真係好似入左邪教咁...

原帖由 jorg 於 2006-5-3 10:43 發表

我就點都唔會join ga la
因為搵唔到錢之餘仲要倒貼一舊錢做佢地會員

始終覺得做呢一行
你訓身去做你未必成功r
但你唔訓身去做
就注定失敗...
(況且就算你唔想訓身落去
都會有人逼你咁做)

我覺得呢行真係唔好(應該唔使旨意)當佢係partime
同埋唔好以為做呢行可以識到好多朋友
(果時我朋友都有咁樣同講過
呢個做呢度既其中一個「好處」)
呢班所謂既「朋友」
係有利害關係架...
Abusing dead rule -> Denial of reality
jorg 發表於 2006-5-3 21:47 | 顯示全部樓層

原帖由 Ketsu 於 2006-5-3 11:59 發表

始終覺得做呢一行
你訓身去做你未必成功r
但你唔訓身去做
就注定失敗...
(況且就算你唔想訓身落去
都會有人逼你咁做)

另問:做呢行有冇底薪ga?
多謝解答
警HKP察
Ketsu 發表於 2006-5-3 21:52 | 顯示全部樓層
原帖由 jorg 於 2006-5-3 21:47 發表

另問:做呢行有冇底薪ga?
多謝解答

基本上做呢行既人
係當自己作一項投資
或者可以話係做一行生意
試問打自己工又點會有底薪呢?
Abusing dead rule -> Denial of reality
jorg 發表於 2006-5-3 22:19 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-5-3 21:52 發表

基本上做呢行既人
係當自己作一項投資
或者可以話係做一行生意
試問打自己工又點會有底薪呢?

原來係咁
初時以為佢地係打工仔
警HKP察
Ketsu 發表於 2006-5-3 22:55 | 顯示全部樓層

原帖由 jorg 於 2006-5-3 22:19 發表

原來係咁
初時以為佢地係打工仔

如果你enjoy做呢一行既
你會覺得呢度係一個樂園
響呢度你會覺得好開心
但當然呢個當然係要做得成功r
甚至做到可以渣林寶堅尼果班先係咁啦
(或者你對呢行係有憧憬既
你都會開心d 既...)

但如果你係失敗果班
做到周身債
咁呢個「樂園」就會變成地獄...

而我當日根本就唔係有心做
所以果時我係有一種與世隔絕
同被困既感覺...

所以我一直都認為
我冇否定過做呢行係有成功例子
(不過聽聞成功果班
通常都係頭果一批)
但我就唔認同佢地既營商手法...
FBI2 發表於 2006-5-6 15:05 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-5-3 22:55 發表

如果你enjoy做呢一行既
你會覺得呢度係一個樂園
響呢度你會覺得好開心
但當然呢個當然係要做得成功r
甚至做到可以渣林寶堅尼果班先係咁啦
(或者你對呢行係有憧憬既
你都會開心d 既...)

但如果你係失敗 ...

我中過三次招,但三次都損失不大,因為我沒有真正投入工作.
不過,這種經營手法,就值得我去花時間研究.層壓式推銷,受
益的只會是最頂那班人.最頂那班,不會是由最低級開始的,
作為一個熱衷於企業事業的我,利用法律漏洞去致富是
最可行的,而香港偏偏有這個黃金機會(不過,呢種手法,去
到歐洲,好快玩完,因為歐洲人好多都好老實),為何不去研究
這門學問呢?(只是去研究,不是去做傳銷,研究是不需要付
錢入會的)
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
Ketsu 發表於 2006-5-6 23:21 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2006-5-6 15:05 發表

我中過三次招,但三次都損失不大,因為我沒有真正投入工作.
不過,這種經營手法,就值得我去花時間研究.層壓式推銷,受
益的只會是最頂那班人.最頂那班,不會是由最低級開始的,
作為一個熱衷於企業事業的我,利用 ...

我果次既經歷
我覺得我損失金錢係事小
(況且都唔係失好多)
但失友情就事大...
FBI2 發表於 2006-5-7 05:26 | 顯示全部樓層

原帖由 Ketsu 於 2006-5-6 23:21 發表

我果次既經歷
我覺得我損失金錢係事小
(況且都唔係失好多)
但失友情就事大...

真係衰d講,我唔介意搵街外人笨,但我唔喜歡搵朋友笨.
以前我好鐘意搵人笨,而家反而唔會.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工