hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 亞洲萬里通及馬可孛羅會擬修改計法和福利 ...
開啟左側

亞洲萬里通及馬可孛羅會擬修改計法和福利

limited 發表於 2015-6-23 10:26 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20150623/19194659
https://hk.news.yahoo.com/擬改里數計法-被轟唯利是圖-213018207.html

亞洲萬里通計劃由現時按飛行距離計算改為按機票價格計分,最快在今年底前或明年初公佈新計算公式。
估計坐Y位獲得的里數會比現在少,價格一直高企的北海道航線將來可能要付高於30000AM換
但如沒有大幅上調目前簽卡儲分再換里數的門檻的話,應該都仲有一班捧場客

另根據報道馬可孛羅會會員福利門檻會提高,銀卡會員享用貴賓室的次數將由無限變成有限
而綠卡優先辦理登機手續及上機的優勢將會取消

89B 發表於 2015-6-23 12:51 | 顯示全部樓層
其實唔改計算,佢都可以大削熱門航線
可供免費换最平積分機位配額

今年初换羽田網上换無30000分位
但人手换就有
到出發前忘了online checkin,
去到機場chechin竟full了ECO.
自動免费upgrage 去商務
世界火車/巴士站巡禮2015 復活
AVD1 發表於 2015-6-24 04:49 | 顯示全部樓層
根本 Asia Miles 除非你換國泰自己真係好密 o既航線,
好似 TPE 呢 d 一日對飛 n 咁多班 o既線,仲要係淡季,
換長途線真係難換至極。

咁多年黎我只係靠 Asia Miles 換過一張 TPE 機票,其他 o既 Miles 我都係換禮品多。

我唔知拎 Asia Miles 換非 CX / KA 航班會點,
始終對我黎講,起我而家身處之地 - YVR 最直接就係坐 CX 返香港*,要換都係換佢,但係咁多年黎都係唔成功。

*我都知仲有間 AC,不過我對於 AC 長途線有不快經歷就算數。
如果 O8 仲存在,我肯定睇錢份上坐 O8 都唔會 care 佢地 o既 Asia Miles 而坐 CX。

LJ7006 = MF5119 = AVD1
hkwp 發表於 2015-6-24 09:18 | 顯示全部樓層

MPC綠卡連優先辦理登機手續及上機都取消後,仲有乜 benifit 呀?只係得番嗰條極品 MPC hotline?
stevenlim84 發表於 2015-6-24 10:03 | 顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

長途機不是不能換,是難換和要看運氣。我今年復活節去MAN和在LHR回港,三月初去換,CS說要候補,那是我就付費訂了去程MAN回程CDG的票,分別是Class S和V,到25/3,打電話上CS問候補情況,CS回覆應該冇位,如當晚23:59前還是冇位,就不可以候補。到28/3(起飛前3日),我查到有位,打上CS問,即時可以換到票,即扣AM和稅,順便取消原本的機票,只收了我HKD1200取消手續費。

所以建議你,一係提前13個月換長途機,一係臨飛前換,不過如果你是臨飛前換,還是付費買一張作保險。
stevenlim84 發表於 2015-6-24 10:06 | 顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

MPC Hotline係廣東話同英文服務等候時間長,今年以來,我都係打普通話,未試過要等超過30秒。
rickywk 發表於 2015-6-24 10:36 | 顯示全部樓層

我o係AM使左280,000 miles,全部都係awards ticket,唔算難換,冬季連直航CTS入,HND出商務位都換過
長途好似FRK我見都幾易有位換
oman 發表於 2015-6-25 11:18 | 顯示全部樓層
其實短程, 好似台灣, 同 東南亞, 其實換分係無必要
反而長程, 我會換PEY, 至少長程機多一吋空位就舒服多一吋 (雖然都係J CLASS 舒服好!)

我換過2次長程,
HKG-LHR-BCN 來回, 坐EY
HKG-ZRH-TXL// AMS-HKG 坐PEY

換飛要早至少半年前換, 咁先"比較多"選擇.

如果去日本, 我會揀同一個ZONE 入面, 駁多程機o既, 好似6萬里飛歐洲 長程+內陸
或者 日本 + 內陸機, 特別係北海道, 呢D 直航難求, 轉機, 又其實都OK.

換AM 飛, 其實朝早6-7點打去廣東話, 好快有人聽

係香港, 鬼叫換AM 易換易儲. 我平時唔多坐飛機, 真係靠簽卡儲分.
oman 發表於 2015-6-25 11:51 | 顯示全部樓層
原帖由 rickywk 於 2015-6-24 10:36 發表
我o係AM使左280,000 miles,全部都係awards ticket,唔算難換,冬季連直航CTS入,HND出商務位都換過
長途好似FRK我見都幾易有位換

FRA? 我之前諗住經FRA 去TXL, 不過來回程都無.
我覺得LHR 易換D, 話晒多D 機
ZRH, AMS 呢D 都幾易有位.

最衰AMS 無咩OW 機駁到. ZRH 都話有AB 去 DUS 同 TXL
齋駁到BA的話, 又其實換直航重好la.
neosan 發表於 2015-6-25 14:51 | 顯示全部樓層

我啱啱仲換到暑假日本econ 來回
換唔換到, 睇你有無心成日check住