hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 判斷題你返工緊要定返教會重要
開啟左側

判斷題你返工緊要定返教會重要

樓主| DE2889 發表於 2006-4-29 23:28 | 顯示全部樓層

原帖由 jorg 於 2006-4-29 23:21 發表

我o既意思就係咁
其實你已經有左答案

什麼答案

THX
鄧麗欣fans
jorg 發表於 2006-4-29 23:45 | 顯示全部樓層
原帖由 DE2889 於 2006-4-29 23:28 發表

什麼答案

THX

我應為返工就工事,返教會都是私事之一
如果調假請假來番教會,老細實唔續你約,甚至出警告信

你認為返工較重要
我很認同dennislokawai兄的講法
你要諗下返教會目的係為乜
警HKP察
AMN1 發表於 2006-4-30 00:33 | 顯示全部樓層
原帖由 dennislokawai 於 2006-4-29 23:13 發表
我認為樓主既問題晌度問本身已出現一個問題,
如果答果個係信徒,
佢當然會話同神既關係係好重要;
相反你問非信徒,
佢地一定會話返工係最緊要。
與其晌度問一d永遠唔會有答案既問題,
倒不如先自己反省你 ...

講得好,
我教會有些弟兄姊妹係帶職事奉,
有些更加係辭去原有工作到教會成為全職同工.
LE5705&LU2001
238X 發表於 2006-4-30 01:00 | 顯示全部樓層

我倒想知樓主點解咁樣問...

我有少少認為呢條問題並唔係一條
有常識既人應該問既問題。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
SSBT 發表於 2006-4-30 01:19 | 顯示全部樓層
返工緊要

唔返工,你就冇飯開,
唔通教會可以養你一世?

如果你心中有神,
響返工同返教會哩個抉擇度,
緊係要返工啦。
返教會係形式,
心中有神,就幾時「返教會」都得啦…

*小弟無意踐踏任何宗教。
=0=
jorg 發表於 2006-4-30 22:01 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2006-4-30 01:00 發表
我倒想知樓主點解咁樣問...

我有少少認為呢條問題並唔係一條
有常識既人應該問既問題。

可能小弟上面篇回文理解錯左
樓主係覺得返教會重要d
警HKP察
dongfeng 發表於 2006-4-30 22:48 | 顯示全部樓層

原帖由 jorg 於 2006-4-30 22:01 發表

可能小弟上面篇回文理解錯左
樓主係覺得返教會重要d

只要樓主選擇工作時間與寫字樓辦公日子與時間相若的工,那麼上班及返教會的時間便不會有衝突。
에이핑크 대박!
art0925 發表於 2006-5-1 09:03 | 顯示全部樓層
Well, that's why alot of church in HK have weedday service for people who need to work weekends..

But in US, if company demand you towork on sunday (they they will have to pay you 1 1/2 times your hourly wages (if hourly) and if salary (then they will use you bi weekly salary and divided the date of normal work week, then the hourly wages that they got will be times 1 1/2) failure to do so is against some state law.

and If you need to go to church, but company said you cannot and you have to work...the company will violate the labor law, and also violate the US admentent on freedom of religion and worship....there are cases that the employer paid alot of $$$ to settle it.

原帖由 DE2889 於 2006-4-29 20:42 發表
而家有些行業都要返星期六和日、邊有在星期六、日返教會,唔通老細遍左星期六、日需要返工。都唔叫你唔番返,番教會
art0925 發表於 2006-5-1 09:05 | 顯示全部樓層
Does Hk have freedom of religion practice law or labor law that protect laborers right to workship, if so, then the owner will violate the law...and the warning letter can be evidence.

原帖由 DE2889 於 2006-4-29 22:46 發表

我應為返工就工事,返教會都是私事之一
如果調假請假來番教會,老細實唔續你約,甚至出警告信
art0925 發表於 2006-5-1 09:07 | 顯示全部樓層

心中有神, and no need to go to any church activities?? wow, this sound like United Church of Christ idea...it's not the standard Christian idea wor.....

原帖由 SSBT 於 2006-4-30 01:19 發表
返工緊要

唔返工,你就冇飯開,
唔通教會可以養你一世?

如果你心中有神,
響返工同返教會哩個抉擇度,
緊係要返工啦。
返教會係形式,
心中有神,就幾時「返教會」都得啦…

*小弟無意踐踏任何宗教。