hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) [無聊統計] 九龍灣廠仍然有白車掛牌路線 (截至六月底) ...
開啟左側

[無聊統計] 九龍灣廠仍然有白車掛牌路線 (截至六月底)

Aeon802 發表於 2015-7-1 16:58 | 顯示全部樓層

九廠短車需求只會越來越少
舊時行唔到長車,宜家都放寛

2F
3B        3M        5C        7
11        11B        11C        11D        11K
13M        14B        15A        21        26M
28        38        42C        62X        80
80X        83X        89C        91        91M
92        93K        99        103        203E
216M  296A
以上大部份掛AV路線都用到長車
短金都會睦逐有來,下年會有E400 MMC樣版
樂仔〞 發表於 2015-7-1 17:15 | 顯示全部樓層
原帖由 derekip211 於 2015-7-1 08:23 發表
我反而想睇下U廠58M,62X,67M幾時甩白板

58M 都仲可以 R ATENU 比佢用,不過近排屯廠都無食新車 ...
反而 62X 呢條線就有好戲睇囉,U 廠 K 廠兩邊都當佢食柴線 ...
GU9338 發表於 2015-7-1 17:47 | 顯示全部樓層
原帖由 Gary_B 於 2015-7-1 15:37 發表
除左 91 91M 92 99 103 其他線全部行緊 / 行過 / 可以行 12米

2F 見過有 ATR
21 新近有 AVW 掛牌 (唔知行過未)
99 好似行過 12 米

何來災難?
21 行過無數次 12 米
至於 91M 好似間中都有 12 米行全程 , 至於次數就唔太清楚
請用文明來說服我。
93A_S3_6:30am 發表於 2015-7-1 17:49 | 顯示全部樓層

原帖由 Aeon802 於 2015-7-1 16:58 發表
九廠短車需求只會越來越少
舊時行唔到長車,宜家都放寛

2F
3B        3M        5C        7
11        11B        11C        11D        11K
13M        14B        15A        21        26M
28        38        42C        62X        80
80X        83X        89C        91        91M
92        93K        99        103        203E
216M  296A
以上大部份掛AV路線都用到長車
短 ...

原帖由 Gary_B 於 2015-7-1 15:37 發表
除左 91 91M 92 99 103 其他線全部行緊 / 行過 / 可以行 12米

2F 見過有 ATR

何來災難?

我咪話左「如果第日唔加碼嘅話」囉

況且就算條線行到十二米車,我覺得未來九廠一定唔會全部換做大車,
傳統以來,K廠係需要大量短車俾每逢紅日嘅94、96R、92打仗,
而家打仗係有水塘高載客量嘅AV,第日如果改用短金/E400打仗的話,理論上係需要更加多車添。

再講,剩係諗到要將91M現有嘅AV直接換晒做短金/E400嘅話已經係大災難了
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
nickk 發表於 2015-7-1 18:34 | 顯示全部樓層
AV全退後,94同96R可以用ASV同ATS代替
OMG
AV296-HL1875 發表於 2015-7-1 18:50 | 顯示全部樓層
原帖由 GU9338 於 1/7/2015 17:47 發表
21 行過無數次 12 米
至於 91M 好似間中都有 12 米行全程 , 至於次數就唔太清楚
91M差唔多日日都有12M行全程,行親都要skip左德望個站
ATE,ATENU,ATR,AVW,3ASV,3AV,3AD都見過
AP149 發表於 2015-7-2 03:07 | 顯示全部樓層

2F 見過有 ATR

何來災難?

91M 92 99 103都行過12米
低級趣味扮高級:369
wingho_cwh 發表於 2015-7-2 12:50 | 顯示全部樓層
原帖由 AV296-HL1875 於 2015-7-1 18:50 發表
91M差唔多日日都有12M行全程,行親都要skip左德望個站
ATE,ATENU,ATR,AVW,3ASV,3AV,3AD都見過

其實呢個問題小弟一路都唔係好明。。
咁每次要行12米果時要skip 左個站既話,係果個站等車既乘客咪硬食「無左班車」?咁都幾慘喎。。尤其係一個唔該行左連續兩班12米咪大鑊。。
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
ma212223 發表於 2015-7-2 13:46 | 顯示全部樓層

回復 28# 的帖子

一來個站上落唔多
二來果啲線嘅十二米班次其實好少
一出RDP   要去鵝頸橋?
JX9097 發表於 2015-7-2 13:48 | 顯示全部樓層

原帖由 ma212223 於 2015-7-2 13:46 發表
一來個站上落唔多
二來果啲線嘅十二米班次其實好少

德望其實都冇乜人上車
唯一受影響嘅就係諗住喺德望落車行落去順利嘅乘客
雖然唔係話太多,但要等多一班車/甚至落埋去彩雲就真係...