hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 輕鐵大棠路站新款上蓋
開啟左側

輕鐵大棠路站新款上蓋

jpoon 發表於 2015-7-5 23:12 | 顯示全部樓層

原帖由 ksmbh 於 2015-7-5 22:30 發表

除非買多門上落巴士
否則單門上單門落
大馬路塞巴士由頭排到尾
之但係冇咗輕鐵限制後巴士唔一定只行大馬路,可以行教育路、安寧路等等,而拆咗大馬路中間輕鐵阻路設施後相信可以改善大馬路南、北之間區域連接
http://jpoon9394.blogspot.com/
leochill 發表於 2015-7-5 23:53 | 顯示全部樓層
輕鐵都起好左廿幾年,咩都習慣晒啦,
大馬路越來越塞係因為元朗人口多左,但主要商業同公交都喺大馬路發生,
如果大馬路有多條平衡嘅巴士走廊當然最正啦。
dennislokawai 發表於 2015-7-6 08:48 | 顯示全部樓層
原帖由 concorde3388 於 2015-7-5 08:48 PM 發表
D人成日話要阻路,要求cut輕鐵,但又唔諗下一班輕鐵可以載幾多客。cut咗輕鐵,D人流去曬巴士,到最後咪又係塞返巴士。

我反而晌度諗,如果無輕鐵,
元朗既人流/發展又係咪咁集中晌大馬路一帶?
如果無輕鐵,又有幾多人會往返屯元天三區?
同埋其他區無輕鐵,又有幾多地方會塞巴士?

我自己覺得有無輕鐵都對當區有正面同負面既影響,
但有一樣野其實又係事實:輕鐵的確幾阻街。
youtube.com/c/dennislokawai
JCSCANIA 發表於 2015-7-6 09:12 | 顯示全部樓層

我告比你地知, 元朗大馬路真係好差, 太多人太擠迫街道......仲有如意外, 好嚴重大塞車!
乜嘢原因呢?係輕鐵站有問題....有冇方法改善助大馬路呢?
我去過好多次, 太擠迫.......討厭.

stevenlim84 發表於 2015-7-6 09:59 | 顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

問題在於元朗其他道路也不闊,根本承受能力有限。而元朗大部份的發展,都是集中在大馬路附近,過兩個街口就差不多到市區邊緣。
pakhei123 發表於 2015-7-6 15:29 | 顯示全部樓層
我覺得既然都已經起左,應該盡快加密班次,實施3卡輕鐵
pakhei123 發表於 2015-7-6 15:30 | 顯示全部樓層

班次路線盡量簡化,等可以密集D班次
老鼠vS老虎 發表於 2015-7-6 16:05 | 顯示全部樓層
冇左輕鐵我覺得會出現返好多人泊車或者亂過馬路
好似德輔道中咁
lsc04d11 發表於 2015-7-6 21:04 | 顯示全部樓層
原帖由 pakhei123 於 6-7-2015 03:30 PM 發表
班次路線盡量簡化,等可以密集D班次

當年551/552/553既方案就可以做到呢個point,係d區議員反對之嘛。

元朗區只有610往屯門及761往天水圍,但班次係密到「離譜」!
不過好多客因而要轉車,所以……
睇614/615拆P後,十年都冇進一步行動就知,即使最疏23分鐘一班,d客又受wo…咁所以……
之前既用心聽計劃都搞到614/615最疏好似變番做19.5分鐘一班(數字有否錯??)

即係呢個方向已行唔通。尤其有兩蚊之後,搭輕鐵,轉唔轉西鐵綫都一樣,俾著長者,梗係一程過唔使郁黎郁去最開心,故元朗既610/614/615簡化唔到嫁喇。
如果現時仍然有天榮來往元朗既761,相信都唔會縮到變成761P天逸
jpoon 發表於 2015-7-7 00:27 | 顯示全部樓層

原帖由 stevenlim84 於 2015-7-6 09:59 發表
問題在於元朗其他道路也不闊,根本承受能力有限。而元朗大部份的發展,都是集中在大馬路附近,過兩個街口就差不多到市區邊緣。
但而家元朗南邊越起越多樓,已經唔係好多年前集中大馬路附近情況啦
其實教育路某D位同大馬路差唔多咁旺
其實其中一個問題係元朗好多乜坊物坊都有泊車位,但泊車位唔多,好多車都兜入去搵位,見冇位就兜返出去去第二度搵位,所以塞死晒D車
http://jpoon9394.blogspot.com/