hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴(一)及嶼巴專營權續期最新進展
開啟左側

[問題] 城巴(一)及嶼巴專營權續期最新進展

siusiupeople 發表於 2015-7-14 13:38 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
gordon 發表於 2015-7-14 15:41 | 顯示全部樓層
原帖由 3avbwu 於 2015-7-14 12:25 發表
先做學生半價啦
當年取消學生半價係因為用車船津貼代替(可惜車船津貼唔係人人受惠), 要巴士公司整番學生半價, 就要取消車船津貼.
甚至九鐵都冇學生半價都係呢個原因.
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
neosan 發表於 2015-7-14 15:44 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2015-7-14 00:24 發表
根本情況就等同新城全部用緊 iPhone 5,然後九巴忽然由 Nokia 8210 換左部 iPhone 6 有得量埋氣壓,
然後就有班抽水怪笑新城部 iPhone 5 量唔到氣壓,話「人地一陣就得你搞咁耐~~~」。

大佬,你用緊部殘廢 Nokia 8210 換 iPhone 6 就唔肉痛o者,
如果本身已經用緊 iPhone 5,為左個氣壓計即刻換 iPhone 6?俾你都要諗下先啦,係換都唔會一次過。

風水輪流轉姐,新城連NOKIA都唔肯買,等到IPHONE5先買
但係就以為自己買左IPHONE5己經好威,攞幾個獎就好勁
一路都唔肯再UPGRADE

九巴N咁多年前搞報站後,亦都無再進步過,
但學版友話"係換都唔會一次過"
九巴一次過UPGRADE晒所有巴士,成本高過新巴UPGRADE全線車隊好多倍
brianlhm 發表於 2015-7-14 21:19 | 顯示全部樓層

其實大家都冇諗過upgrade 同一套全新究竟要幾錢
開發一套軟件成本係非常大,計埋軟件,硬件,license,價錢可以話係天文數字

九巴有ETA你估係好快就有咩
個隻ZF Openmatics都裝左兩年先推ETA啦

況且推ETA投資回報有幾大呢?
大家都係開ETA嚟睇有冇車
就有車就等,冇車就搭第二樣
ETA可以幫你揾多個客?

為左個ETA要拆晒個批Telargo
不如叫巴士公司每年買批新車返嚟
退晒超過5年嘅車
咁咪啱晒大家心水
nickk 發表於 2015-7-14 22:42 | 顯示全部樓層
九巴當時唔搞就係冇心做,新城唔搞就係成本問題,goodest logic!
OMG
VA54-HN8897 發表於 2015-7-14 23:37 | 顯示全部樓層
原帖由 brianlhm 於 2015-7-14 21:19 發表
其實大家都冇諗過upgrade 同一套全新究竟要幾錢
開發一套軟件成本係非常大,計埋軟件,硬件,license,價錢可以話係天文數字

九巴有ETA你估係好快就有咩
個隻ZF Openmatics都裝左兩年先推ETA啦

況且推ETA投資回報有幾 ...

始終兩間公司所要求o既野都唔同,將其中一個功能抽出黎比較同總體情況睇始終都係兩回事

個人認為,以一個End-user 角度睇,九記以ETA 作為單一要求,用其他方式去配合ETA 安排監察同處理車務,雖然每樣野都係獨立處理,但簡單方便亦都做到效果
而新城對整合系統o既要求同願景其實都好合理,不過如果幫佢地實現o既供應商未能配合,甚至根本睇唔上眼,咁解決方法一係就降低要求,一係就搵過第二間,但你話佢本身個方向有冇問題,其實唔試過真係唔會知...如果因為依家有D 艱難而半途放棄砍掉重練的話未免太過可惜,始終將成個system 一體化呢個概念本身係可行
有D 野真係要試過先知,如果成功咪誇啦啦囉,唔成功o既,大把本身唔睇好o既人會俾說話你聽,繼唔繼續就好睇本身搞呢壇o野o個個點諗

LF5502 發表於 2015-7-14 23:49 | 顯示全部樓層

睇返兩年前的舊文......

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... p;extra=&page=1

其實凱倫的系統有咩優點,所以九巴可以咁快推到出黎 ????
愛護狗疤力量
ahken 發表於 2015-7-15 00:32 | 顯示全部樓層
原帖由 nickk 於 2015-7-14 22:42 發表
九巴當時唔搞就係冇心做,新城唔搞就係成本問題,goodest logic!
唉,硬係明明佢自己係新城打手反過來話我地係九記打手,真goodest logic
講真,九記經歷幾多俾人唾棄而家先叫做回復應有水平,反而新城而家真係somehow中記都不如

ATE24 發表於 2015-7-15 00:41 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 2015-7-14 23:49 發表
睇返兩年前的舊文......

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=781074&extra=&page=1

其實凱倫的系統有咩優點,所以九巴可以咁快推到出黎 ????

以現時o既認知:
1) 個 ETA 唔關凱倫事,凱倫純粹要數據做報站。
2) 套 ETA 係靠套 Openmatics 即時回報資料上伺服器再計算預計到站時間,估計 in-house 成份甚高。
公器公用 香港早要有品
3ASV174 發表於 2015-7-15 01:04 | 顯示全部樓層

原帖由 neosan 於 2015-7-14 15:44 發表

風水輪流轉姐,新城連NOKIA都唔肯買,等到IPHONE5先買
但係就以為自己買左IPHONE5己經好威,攞幾個獎就好勁
一路都唔肯再UPGRADE

九巴N咁多年前搞報站後,亦都無再進步過,
但學版友話"係換都唔會一次過"
九巴一次過UPGRADE ...
九巴本身套報站係完全 low-tech 獨立運作,基本上無技術可言,相反新城全套野本身已經全拍得住九巴現成呢套(其實係更複雜,因為佢關連更多部件),就只差做唔到全線 ETA,
如果用左咁短時間就「upgrade」,等同將所有野砍掉重練,以新城車隊規模,咁短時間重裝,工程等同九巴幫四千部車一齊裝。

乘客角度當然覺得九巴堆野散修修都唔係問題,反正轉牌轉分段搞報站換豬紙都係車長自己顧自己,
但車長角度,新城將所有野連埋一齊遠比 n 件獨立部件各自運作 user-friendly,新城堅持一體化係有營運好處,正如九巴遲左十年都學左將價錢牌同八仔機合體,但新城咁做缺點就係時間長囉。