hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 1/8 起 63X, 268X 於旺角加站 (往洪水橋方向) ...
開啟左側

[服務調整] 1/8 起 63X, 268X 於旺角加站 (往洪水橋方向)

unknown000hk 發表於 2015-7-23 16:21 | 顯示全部樓層

原帖由 exspeed 於 2015-7-23 16:16 發表

260x 返新界咁既行法, 仲好多人搭都唔搭 63x 喎

63x咁疏,你等埋我嗰份
Snoopy@FB8617 發表於 2015-7-23 16:22 | 顯示全部樓層
原帖由 stevechau 於 2015-7-23 13:19 發表

所以其實現階段最理想既做法係, 68X每個鐘兩方向都加一班車落去~
268X入美孚確係無謂...

另外268X除左拉入尖咀之外, 比較理想既可能係北行走3幹, 南行先行西廊~
硬係覺得佢北行西廊會慢過3幹, 但就唔好 ...
理論上268X拉落尖沙咀係好事
但實際上仲要處理條同269B分工既問題
如果唔係269B就會變左下一條268B
268X落尖咀既話應該加唔到價
但老九又唔會想只係收佐敦價
單係lee個位已經有conflict

就當老九諗得通唔收咁貴
269B收貴咁多變左一定少左人搭
之後又會跌入減班既惡性循環落去

3幹同西廊分別未必咁大
想加速既不如飛銘基
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
siusiupeople 發表於 2015-7-23 16:37 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
ATE24 發表於 2015-7-23 16:38 | 顯示全部樓層

原帖由 siusiupeople 於 2015-7-23 13:38 發表

此言差矣,
一,反正彌敦道要左轉亞皆老街,加站只係順路,
但由唔駛落美孚變左要落美孚,絕對唔係順路而係叫兜路,
觀感差左絕對會趕客。

如果唔好客就要整慢條線,相信大量特快線可以執垃都得。

二,美孚已經有68X,上唔到仲可以 ...

一,你知唔知o個個燈位要快好多時係要中線打 1 1A 104 尖轉入去,乖乖排隊係會有 time penalty

二,你知唔知美孚上唔倒 68X 要上 69X 265B 要俾多九毫子

話雖如此,我都係反對 268X 停美孚,美孚客上唔倒車應該由 68X 加特車解決。
公器公用 香港早要有品
stevechau 發表於 2015-7-23 16:40 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 2015-7-23 13:38 發表

此言差矣,
觀感差左絕對會趕客。

一,其實以你呢個LOGIC, 落美孚都絕對係順路果邊...
反正本身都同奶路臣街果個站一樣係經開果度, 擺個站JE~
要擔心上車時間阻到人, 旺角新站預期上得仲多客仲花時間...
咁以你一路既LOGIC, 268X今次係好唔應該係MK加站呢~

二,最慘係...比你飛起美孚都慳唔到幾多時間呢~
慳得果三兩分鐘, 都未夠個車長落車來回去廁所一轉~
而且你真係相當唔知果頭D人係點搭車...呢頭係唔介意你慢, 最緊要一程過~

BTW, 特快到失去平衡果陣, 其實特快本身都係一樣好趕客既野黎~
雖然今次既268X不在此列~
stevechau 發表於 2015-7-23 16:40 | 顯示全部樓層

此言差矣,
觀感差左絕對會趕客。

一,其實以你呢個LOGIC, 落美孚都絕對係順路果邊...
反正本身都同奶路臣街果個站一樣係經開果度, 擺個站JE~
要擔心上車時間阻到人, 旺角新站預期上得仲多客仲花時間...
咁以你一路既LOGIC, 268X今次係好唔應該係MK加站呢~

二,最慘係...比你飛起美孚都慳唔到幾多時間呢~
慳得果三兩分鐘, 都未夠個車長落車來回去廁所一轉~
而且你真係相當唔知果頭D人係點搭車...呢頭係唔介意你慢, 最緊要一程過~

BTW, 特快到失去平衡果陣, 其實特快本身都係一樣好趕客既野黎~
雖然今次既268X不在此列~
stevechau 發表於 2015-7-23 16:41 | 顯示全部樓層

原帖由 unknown000hk 於 2015-7-23 15:25 發表

尖沙咀有大大條鐵係度,論時間同穩定性鐵路完勝

睇客要乜LA...唔係好多客真係鍾意逼鐵~
只係有時無得揀焗上JE~
stevechau 發表於 2015-7-23 16:42 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 2015-7-23 16:37 發表

美孚需求咁大的你咁講無所謂丫,事實係咪先?

事實如此~
stevechau 發表於 2015-7-23 16:44 | 顯示全部樓層
原帖由 ATE24 於 2015-7-23 16:38 發表

一,你知唔知o個個燈位要快好多時係要中線打 1 1A 104 尖轉入去,乖乖排隊係會有 time penalty

二,你知唔知美孚上唔倒 68X 要上 69X 265B 要俾多九毫子

話雖如此,我都係反對 268X 停美孚,美孚客上唔倒車應該由 68X 加特 ...

唔應該係加特車...而係成條68X整體要加密少少~

二果PART...佢一係唔知, 一係知都唔理以為人一定係見乜上左乜先, 然後又一定肯乖乖地係轉車站死落車等車轉車~
siusiupeople 發表於 2015-7-23 16:45 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽