hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 【新聞】港鐵批出60億合約予南車四方購買93列國產車(#1 ...
開啟左側

【新聞】港鐵批出60億合約予南車四方購買93列國產車(#1更新)

樓主| tonyng 發表於 2015-7-22 23:49 | 顯示全部樓層

原帖由 GU9338 於 2015-7-22 22:26 發表
其實黎緊仲有北港島線會通車 (22 架 C 車無預到) , 一換一既話到時又要再買新車 ? 其實好唔符合成本效益 ...

北港島線加車反而不是很大的問題。

東涌線只由香港延至添馬,來回行車時間只多3分鐘,只需要縮短在東涌站的Dwell time就足以處理。
(如果要加班,也可以考慮把一列AEL列車改裝TCL)

至於將軍澳線,亦只是由北角延至添馬,中途停維園和會展兩站,來回只用多10至12分鐘,以只需要加4至5抽車,
而目前早上九龍灣廠仍有餘車。
Iwatate.Saho 發表於 2015-7-23 00:05 | 顯示全部樓層
以德國Siemens Desiro City為例,英國Govia以16億英鎊購買1140卡新車,平均每卡140.4萬英鎊。本次M$R訂單為93列x8卡=744卡,買車成本為10.5億英鎊,相當於HK$127.2億。既然744卡質素良好的列車要HK$127.2億,保守估計本訂單以HK$60億成交,相信質素亦會更為差劣
GU9338 發表於 2015-7-23 00:24 | 顯示全部樓層
原帖由 tonyng 於 2015-7-22 23:49 發表

北港島線加車反而不是很大的問題。

東涌線只由香港延至添馬,來回行車時間只多3分鐘,只需要縮短在東涌站的Dwell time就足以處理。
(如果要加班,也可以考慮把一列AEL列車改裝TCL)

至於將軍澳線,亦只是由北角延至添馬,中 ...

東涌線無異議

但市區線方面 , 除左將軍澳線要加車 , 其他市區線 2018 年起換完信號又聲稱可以加班 ,
實際要加幾多架車當然係未知之數 , 不過似乎以單靠現有後備列車數目真係應付到 ?

回正題 : 唔知環保組織會唔會出黎指責港鐵浪費資源呢 ? 畢竟 2C 同 3 代車都仲有好一段日子可以服務

請用文明來說服我。
cyc_yin 發表於 2015-7-23 00:37 | 顯示全部樓層

本人現在某大討論區打仗,想不到中車的技術和國際標準程度這麼難找,我還在尋找MTR買下全部的中國製列車的優勝之處呢!所以這裏網友的疑慮我可以理解
solomon 發表於 2015-7-23 02:13 | 顯示全部樓層
其實買國產車,已經是趨勢,爭在時間問題,早於輕鐵買組裝車,已經覺早買了五年,但後來直接買長客車,更覺早了十年,但時機來到,也擋不了。

港鐵公司買野好簡單,平而質素合格就去馬,國產車價錢低如此,而質素剛到要求便可,只要重要部分由大廠製造,車廂手工只是次要問題。

國產列車得唔得,其實隨著內地地鐵不斷增加,每一條都是試驗場,不同技術,環境都是一個經驗,我不敢說技術層面追上國外,但不斷以幾何級數進步是真的。會爆炸嗎?其實如果拋開對內地嘅觀感,其實唔見得會出大問題,正如以前有人講韓車非常垃圾,一出即舊,結果今天仍行得走得,令人意外係,日本車真係發生爆炸,仲喺隧道內,老實說情感真係接受唔到,但又係事實。

有美國人試過,唔用中國貨,結果發現生活中九成用品來自中國。國貨價錢平,加上一定質素,成為港人生活一部分是必然的。當德國猛男轉成強國青年,你會發現事情發生緊,而你只有接受,旅遊巴已經國貨當道,國貨雙層專利巴士指日可待。如果香港行左軚,相信更多搵食車用咗國貨了。

唔好上綱上線,唔考慮政治原因,其實國貨成為生活各部分,實是正常發展。
GK9141 發表於 2015-7-23 02:33 | 顯示全部樓層
原帖由 solomon 於 2015-7-23 02:13 AM 發表
其實買國產車,已經是趨勢,爭在時間問題,早於輕鐵買組裝車,已經覺早買了五年,但後來直接買長客車,更覺早了十年,但時機來到,也擋不了。

港鐵公司買野好簡單,平而質素合格就去馬,國產車價錢低如此,而質素剛到要求便可,只要重要部分 ...
「自煮燃發」同中國製造係兩回事
而家係好多野都係中國製造eg iPhone
同一樣係中國製造既小米,你會覺得邊部好d?
仲有你話好多中國製造都係輕工業,重工業根本就未普及
有人會用中國製造既飛機嗎?有外國會買中國製造既車嗎?
鐵路都一樣,根本未成熟
唔計合資,有幾多發達國家會大量買中國「自煮燃發」既列車?
人地都買德國日本,因為各方面都有保證,唔會輕挑咁買d無保證既劣質車去敷衍市民
所以港鐵不斷買中國車原因只有政治原因,班高層為左刷鞋上位
唔理香港人死活同感受,當香港人透明
為左刷鞋討好上面買d無保證既劣質車送錢俾中國加搵香港人做白老鼠
討好上面夠啦,洗咩討好市民,反正我都唔放你班蟻民在眼內
自已就坐著德國Benz BMW,日本Lexus望著你地班蟻民逼中國南車四方

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 10 自煮燃發 + 無可靠project management 先係 ...

查看全部評分

AVD1 發表於 2015-7-23 04:29 | 顯示全部樓層

價就年年加,加完服務質素又唔見佢提高,
而家仲要入埋批次貨,香港人自求多福吧啦 ……

十年後分分鐘港鐵出事當食生菜,
分分鐘爆炸都可以一年見一次 ……

成龍咁多年就係得個句野講得最岩,中國的會爆炸。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
GK9141 發表於 2015-7-23 05:20 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2015-7-23 04:29 AM 發表
價就年年加,加完服務質素又唔見佢提高,
而家仲要入埋批次貨,香港人自求多福吧啦 ……

十年後分分鐘港鐵出事當食生菜,
分分鐘爆炸都可以一年見一次 ……

成龍咁多年就係得個句野講得最岩,中國的會爆炸。 ...
點只唔提高質素,直情係降低呀
睇下c-train,仲衰過50年前既m-train呀
仲要93列,全部都係呀
加埋c-train,市區線同香港未來一樣港全面淪陷,all made in chi-na,港九新界無得避
諗起黎緊50年都要對著依批垃圾車條條線都係made in chi-na條氣點都順唔到
香港由國際成市倒退到中國殖民地一切咩日本製新列車,德國製新列車到港係香港行走既機會已經幻滅
93列差唔多全條市區四線都買宗主國,完全唔理無視風險同市民感受,我行我素,即係代表未來99%都會繼續入宗主國車啦
以前招標就全球採購,而家招標就係做個樣送錢俾宗主國
搞到你全部列車都變晒次貨,100幾列英國車變中國車
人地正正常常既發達城市大多都只用西門子,bombardier,川崎之類啦
點會用d咩次貨既南車北車?有既,唔計中國自己既話,d咩巴西呀,阿富汗個d囉
香港而家因為班高層想討好上面搞到淪落到同巴西,阿富汗睇齊,買d無人買既廠作為主要運輸系統車輛,正一垃圾
一大堆行走港九新界市區既車都變成巴西,阿富汗先會用既垃圾車
影衰香港所謂「國際大都會」既地位
國際大都會因為政治原因要淪落到用一間發達城市永遠唔會用,只有d四五線城市先會買既次貨廠出既列車作為主要地鐵系統用車,真係得香港先會咁反智
有好既有保證既唔擇,為左私利擇d無人買既次貨,擇d巴西,阿富汗級數先會要既廠,犧牲香港人安全,唔理香港人感受
罪灰禍手就係港鐵班太監賣港高層,為左刷鞋為左私利為左可以討好上面而上位而作出既厚顏無恥,對香港不利,對唔起香港人著既不負責任以至係邪惡既決定
個垃圾CEO句「國產列車更勝英日韓製造」就知班高層全部都係太監賣港高層一味只識諗著點上位點刷鞋,將事實扭曲,黑講成白,白講成黑
sp1900難得一見既靚裝工高質素列車竟然係佢口中俾一列難得一見差劣裝工既車好過
為左上位刷鞋討好上面就可以唔經大腦講野,扭曲事實,是非不分,黑變白白變黑,最差變最好
無視事實證據,有咁多證據同乘客自己隻眼顯示c-train裝工差問題多多,都可以瞪大眼講大話,厚面皮咁強行話一件次貨係最好
方面刷鞋再繼續買次貨,以方面自已未來上位,當公眾係傻唔識分會信你d大話,減少買次貨後既負面評論
sorry,公眾眼睛係雪亮,知道你為左刷鞋瞪大眼講大話買次貨,唔會因此而減少公眾對你買次貨後既負面觀感,更加可能會更強,因為用低劣技巧騙公眾
以後公眾都記得你做左個咁對唔著香港人既決定,搞到搭親市區線都要對住依批次貨垃圾車,成為千古罪人
招標結果果然如佢所說,得出令香港人失望甚至極度憤怒既可怕結果
最後受苦既係香港人,而家搞到咁條氣都唔知chok到幾時,又8點從生果報得知壞消息到而家條氣一直chok著無停
93列要用50年,遍佈港九新界市區四線,全部倒退變晒次貨大陸劣車,無得避,要經常面對垃圾裝工,無冷氣,行車唔穩定,chok,舒適度低....
各方面劣車為你帶來視覺,聽覺,味覺,觸覺,溫度,行車感覺既倒退既體驗,方便乘客感覺到香港同樣倒退中
想避,無架啦,因為我地已經全面換晒做次貨,一部正常既都唔留,好野未來一部都唔入,只退,垃圾次貨為政治目的大手買入
未來買車入車以次貨為主全部都係次貨,睇你仲有無得擇,等你適應下次貨,適應下倒退
令乘客對搭次貨變得習以為常,部部都係咁架啦,以後要再大手快入就更易,無咁多不滿列車品質差既投訴,減少儒論壓力
「想要返日本車?歐洲車?唔好咁天真啦,買依d我哋點北望神洲?我哋點得到專營權?點搵大錢?」
「得你哋乘客舒適點得架?我哋搵到大錢舒適先得嘛,你地有車座咪夠囉,次貨姐,又唔係我地坐,你地舒唔舒適關我咩事?次貨搞到唔舒適又點?最緊要自已舒適。」
「我地坐開德國Benz BMW日本Lexus既,你地班蟻民逼中國南車四方又唔關我事,唔刷鞋買南車幫我地搵大錢又點買得起Benz?點買得起BMW?點買得起Lexus呢?」
香港各方面包括鐵路都受到香港目前既政治慘況而受到極大既負面影響
未來將會一部正常d既裝工行車各方面正常d既外國靚車都消失都無,諗起就好嬲好想講粗口

CTR China Transit Railway

對唔住得知壞消息後條氣chok得好犀利好嬲好唔訓氣所以打咁多字發洩內心既不滿情緒

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 10 like 是畀靚改圖的 A_A

查看全部評分

rickywk 發表於 2015-7-23 08:55 | 顯示全部樓層
其實我諗緊呢次南車四方平價贏標,會唔會背後有隱藏合約,南方會做埋車廠維修合約,玩一招蝕頭賺尾
HKMTR_A140 發表於 2015-7-23 09:01 | 顯示全部樓層

其實龜龜買C-Train對我黎講已經完全係預料之內,我個人就完全唔覺得驚奇

買C-Train其實跟本就有其他目的,龜龜唔會考慮安全、品質,因為佢地跟本唔會坐,極其量新線開通禮坐幾個站
而家大陸好多地鐵線起緊,佢買多啲大陸產品取悅大陸政權,咁佢先會投到果啲新線既專營權,唔好話列車,其實
港鐵範圍大把野都大陸產品,爭在有冇人留意姐