hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [多圖]JR四國火車 (普通篇)
開啟左側

[日本] [多圖]JR四國火車 (普通篇)

johnny0113 發表於 2015-7-26 02:43 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

話說早前一篇應承咗話有普通列車篇,
點知upload完d相就無咗件事。
見果篇文比人share咗就勾番起要share埋,
對好多人嚟講,
特急列車、新幹線又快又方便,而且外型前衛,
但作為鍾意咗日本火車10年嘅我,
則對在來線、普通列車更著迷。

自問對每款車嘅性能、機械唔算熟,興趣亦唔算太大,
反而對路線、風景更著迷。
看著一卡兩卡列車在山中奔馳,
在客量不多的車卡中享受無盡的風光,
這對我來說才是真正的鐵路旅程。
這次四國旅程我都坐了不少普通列車,
更試過得我一個包起整架「新幹線」,
欣賞更多特急、新幹線瞬間即逝甚至看不到的絕美風景。
廢話少說,去相。

先講電車︰
其實四國得松山/伊予市、琴平 - 高松段係有電化,
簡單可以劃成兩個區間(伊予西條 - 伊予市 / 高松 - 琴山、伊予西條)
電車嚟嚟去去都係果幾款。

先講高松果邊,
113系 - Sunport高松 (番到嚟有朋友話好靚,我就覺得好動畫feel......唔太吸引)
主要係伊予西條 - 高松、瀨戶大橋線都會見到。
攝於高松站

121系 - 四國普通列車大哥,有近30年車齡,
主要為普通短途、區間車服務,圖中果架密密來回多度津 - 琴平。
攝於多度津站

呢架就密密來回高松 - 坂出。
攝於高松站

6000系 - 翻查資料先發現喺四國實屬少數。
不過其實都唔算話難見,頭幅似東日本211系和西日本213系,
主力以高松 - 琴平 / 伊予西條 - 高松嘅「Sunport高松」為主。
攝於多度津站

執到一d都唔似日式嘅日式feel.....
攝於丸龜站

7000系 - 已經係四國最新嘅普通車系列,
不過都有廿幾年車齡,但坐起嚟好舒服,起步算叫靜。
呢款車係予讚線、土讚線所有電化區間都會見到佢蹤影,
基本上伊予西條 - 松山普通車服務全部由7000系負責。
攝於伊予市站

非貫通車頭 (?)
攝於高松站

氣動車篇
講到四國火車就一定唔可以唔提氣動車 (kihaキハ),
四國好多線路山多平地少,要電氣化實在唔易,
而且客量亦唔係話多,電化哂簡直難上加難。
所以就有賴唔同氣動車服務各大線路。

首先講梗係キハ40 / キハ47 - 四國元老,
以德島為主場嘅佢地,
基本上成個東面都會見到佢地嘅影子,
予讚線松山 - 伊予大洲都會見到。
本來想坐下佢地行鳴門線,點知竟然同我嚟咗架1200系
但聽吓佢嘅沉重又響嘅摩打聲都夠
攝於德島站

咁岩影完之後有人跌咗野落路軌,站務員好快幫佢執起,
車程好彩無延誤到。

攝於下灘站

キハ54 - 可以話係險要地方必勝車輛,
遠至北海道-20度嘅地方,近至四國土讚線山區上落坡度大嘅秘境都見到佢身影,
堪稱四國馬力最大嘅普通氣動列車。

清晨6點,列車喺晨光照射下前往目的地土佐山田站,
攝於高知站

除咗土讚線,予讚線西段、予土線亦係佢地出沒區間,
話就話短途運輸,乜松山 - 宇和島好短咩
普通車要行近3個鐘呢。
攝於宇和島站,留意車頭標誌。

キハ32 - 觀光列車必備,屬キハ40輕量版。
呢款車出沒率和キハ54不相伯仲,專行d蝕錢路段。
而且仲係四國最短嘅普通列車,僅有16米。
鍾意呢款車嘅原因就係夠簡潔,而且車身配奶白色+天藍色,
睇落都算年輕。
攝於土佐山田站

攝於松山站

四國風景真係靚到不能用言語表達。
攝於阿波池田站

キハ54、キハ32併結番高知
攝於土佐山田站

當然キハ32最大賣點梗係唔係最短嘅車型啦,
而係行予土線嘅「予土線三兄弟」,
雖然我就夾唔到時間坐予土線三兄弟,
但就會坐予土線普通列車由宇和島去窪川入高知,
咁岩就坐到其中一款(唔駛預約又有得包車你話幾好)。
見到有架「海洋堂號列車」,入面有好多植物、生態模型睇,
個廣告可以話型到爆炸。
攝於宇和島站

本身無夾定話要坐邊隻,亦無預計到係特別列車,
但架車一嚟就知不得了,
竟係坐到最想果隻「鉄道ホビートレイン (鐵道迷列車)」,
車身概念來自新幹線0系列車,
佢仲起咗個名叫流動鐵道博物館,全因入面擺咗近二十款列車模型,
遲d整好d相再開post深入介紹。

話說包新幹線好似有d癡人說夢,
但我就成功係呢架予土線0號列車上面成功包車,
過咗江川崎之後到窪川都係得番我,你話是咪爽先﹖

車頭係3D 0系列車車頭設計,不過我就覺得好睇唔好駛
攝於窪川站

車尾個箭頭就係假嘅。
攝於宇和島站

1000系 - 四國最重要嘅氣動車,
點解我咁講? 因為基本成條土讚線長矩離、高德線普通運輸都要靠佢,
而且繁忙時間仲要做打仗車,
而且佢唔單止服務JR四國本社,連土佐黑潮鐵道都要搵佢幫手。

攝於窪川站

攝於阿波池田站

攝於坪尻站

中午時間要進入土佐黑潮鐵道幫手接番學放學,架車迫到沙甸魚咁款,
我入到車就嚟氣都抖唔到。
攝於後免站

1200系 - 1000系改造對應1500系,
其實就係將部份1000系改造成可以和2006年出產嘅1500系併結,
車身會塗上綠色銀色,算叫幾有時代感和撇去舊車、爛車感覺。
基本上1200系只會出現喺和德島有連接嘅高德線、德島線、鳴門線、牟岐線。

攝於德島站

留意目的地係近年四國新開發嘅橘子城市 (Orange City)
攝於高松站

1500系 - 四國最新氣動車
2006年先出產,主要取代キハ58,而且係低地台設計、Environmental Friendly。
主要同1200系一樣,以德島地區為主。
攝於鳴門站

攝於池谷站

做個小總結啦
以四國得唔過十條JR線嚟講,其實車輛款式之多實在值得交通迷一去。
而且四國基乎所有火車都係獨有,當中亦不乏部份特別火車,
而且車窗風景優美,有予讚線瀨戶海岸、土讚線大步危秘境、予土線四萬十川最後清流等等。
我視鐵道為旅行首要景點,唔介意晨咁早起身(4:45起身趕6點特急火車),其餘嘅只係錦上添花,
咁樣作為火車迷先會玩得開心又值得。
最後附一張下灘站嘅kiha40,我覺得係全個trip最正嘅一張相

有時間再講下私鐵、路面電車和果架新幹線吧!

評分

參與人數 4aPower +3 HugeC +40 收起 理由
lom5290 + 1 + 10 靚相(y)
3av188 + 1 + 10 謝分享~!
cyc_yin + 10 下灘站超靚,可以放多D靚景相
cky + 1 + 10 淨係下灘張相都值 10 分喇 俾個讚! ...

查看全部評分

cky 發表於 2015-7-26 10:29 | 顯示全部樓層
少少更正
予讚線係高松 - 伊予市都係電化, 唔係只得松山 - 伊予市普通車都可以由高松坐到松山, 不過得朝早 4:53, 去到松山 9:51, 坐足5個鐘...
回程就開 10:32 到高松15:34, 仲要係 "快速 sunport", 總時間仲耐過站站停

樓主| johnny0113 發表於 2015-7-26 17:40 | 顯示全部樓層
原帖由 cky 於 2015-7-26 10:29 發表
少少更正
予讚線係高松 - 伊予市都係電化, 唔係只得松山 - 伊予市普通車都可以由高松坐到松山, 不過得朝早 4:53, 去到松山 9:51, 坐足5個鐘...
回程就開 10:32 到高松15:34, 仲要係 "快速 sunport", 總時間仲耐過站 ...

謝師兄提點!
打文前無詳細睇過時間表。
sammyleung719 發表於 2015-7-28 00:46 | 顯示全部樓層

7000系係1990年出產架喎....邊只15年咁少...
 樓主| johnny0113 發表於 2015-7-29 15:33 | 顯示全部樓層
原帖由 sammyleung719 於 2015-7-28 00:46 發表
7000系係1990年出產架喎....邊只15年咁少...

咦...係喎...王梓軒上身計錯數
謝師兄提點!
sammyleung719 發表於 2015-7-30 23:48 | 顯示全部樓層
キハ65其實至係最大馬力既柴油車(500psX1),只係同キハ58連結至拉番勻個平均出力
キハ54就係用兩台250ps引擎至有相同效果