hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 點看最低工資及最高工時?
開啟左側

點看最低工資及最高工時?

mckhgc 發表於 2006-5-1 15:10 | 顯示全部樓層

原帖由 GK9636 於 2006-5-1 10:23 發表

有d人成日援引外國成功例子如芬蘭, 瑞典及英國等國家, 它們都有相關類似的法例, 但人地稅率有幾高, 幾多社會保障措施可以做到非常完善, 唔駛驚d人生活唔來, 香港又唔係行福利制, d人成日要福利主義又唔肯交多d稅, 經濟好d又叫政府回水, 起到要咩要物, 真係...........

就係因為香港社會保障不及外國完善,唔係行福利制,唔係話冇左份工/低收入都生活得來,
先至更有必要有最低工資

香港一樣有綜援,就係因為冇最低工資,而家唔少工既人工都低到連綜援都不如,
結果就攪到有人寧食綜援唔打工,
係呀班「偉大的有良僱主」係就係可以「具競爭力的工資」請到人手呀,
但味又攪到政府綜援支出增加,當然,有些人的價值觀,已被「官商合作」的政府洗腦,
佢地唔去話人工太低,而係話綜援太高、養懶人,
將做賤價勞工歪曲成甚麼「自力更生」,
卻從不提及「自力更生」所得的,少到連基本生活都成問題,是否有檢討必要,唉.......

mckhgc 發表於 2006-5-1 15:18 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2006-5-1 00:30 發表

世界邊有班政客想得咁理想...

最低工資都最高工時都係「價格操控」,違反市場定律,呢個世界唔係話
你覺得人工低,整個「標準人工」就可以令每個人都人工高。

勞工市場都有好多人,每個人有唔同o既技術同能力。好似保安員咁,單
幢「看更」]係保安員,大型管理公司o個o的有Customer Service成份o既「
座頭」(坐響大廈大堂o個o的)又係保安員,機場同迪士尼工作o個o的又係
保安員。大家o既要求都唔同,所以人工有唔同。機場同迪士尼o個o的連
補水好多都過萬蚊一個月,大型管理公司o既大廈座頭有八九千,而單幢
樓o個o的可能就得五六千。

因為人工唔同,要求唔同,經驗多o的有Customer Service技能o既可以去機
場、迪士尼、新鴻基等大公司,只係年老無咩技能o既可以去單幢樓或房屋
署外判商。如果你因為見大公司有九千一萬蚊,就規定所有保安員都要九
千蚊一個月的話,咁全世界都只會請能力高o既人(因為以前俾開九千蚊可
以請個又後生又識o的英文又識o的Customer Service Skill o既保安員),何況
做開舖頭Sales o既見有九千蚊人工都會考慮轉行去做保安員。

結果,無咩技能,以前收開五六千o個o的看更阿伯,就會唔夠人地爭。你
想佢地搵到九千蚊,實際變o左要拎綜援。

問心,邊個老闆唔想用最少既錢,請最勁既人?
有冇最低工資都係咁啦
唔通有左最低工資,就會有一大班大學生去爭做清潔、保安、洗碗?

香港已經有基本安全網,真係打工都養唔到家o既人可以去拎綜援,因此最
刻薄o既老闆都要付出俾安全網為高o既人工先可以請到最低技術o既勞工。
呢方面香港已經做到,再搞多o的限制勞工市場o既o野,只會令勞工市場彈
性下降,最後令更多低技術工人失業。

我唸你梗係少睇呢個網,幾多工既人工比「安全網」更低?
幾多人俾個「官商合作」政府洗晒腦,
唔去鬧人工太低,走去鬧「安全網」太高,你又知唔知?

mckhgc 發表於 2006-5-1 15:20 | 顯示全部樓層
原帖由 barking 於 2006-5-1 00:08 發表

最高工時目標保障看更一類的工人.
我也認同白領一類不應該包括在內, 入職時, 白領的合約都係訂明是每日8-9個鐘.

所以, 立法時, 政府不應規管 "實際工時",
而是去限制 "合約工時", 這 ...

衰左而家有股歪風,就係依合約實行工時都係「錯」呢
合約話你六點放工,大把人冇野做都唔敢準時六點走
mckhgc 發表於 2006-5-1 15:27 | 顯示全部樓層

原帖由 PB602 於 2006-5-1 00:14 發表

既然呢個世界有人肯博,願意工作十二小時去換取更高工資,咁點解
要立條法例唔俾佢地去搏?

香港地仍然有唔少前線工作係八九個小時一更o既(如房署外判商o既保
安員、快餐店員工等),如果佢想舒服o的,咁 ...

又係「你情我願」論

如果呢個理論成立的話,任何勞工法例,
包括規定七日休一日,一年七日年假、十二日勞工假、前四後六產假.....
通通可以不要吧,甚至童工都可以不用管吧

既然呢個世界有人肯博,幾歲就出黎做野,一年做足365日,女士連大著個肚都要工作到臨生前最後一刻,
一生完就即刻重投工作,去換取更高工資,點解要立條法例唔俾佢地去搏?
barking 發表於 2006-5-1 15:53 | 顯示全部樓層
原帖由 mckhgc 於 2006-5-1 15:20 發表

office工就係, "大把人冇野做都唔敢準時六點走", 係另話, 在此暫不討論.

但看更一類的輪更制, 放工一定要走, 因為有人接更.
如果公司不派人接更, 應向業主投訴
GK9636 發表於 2006-5-1 16:16 | 顯示全部樓層
原帖由 mckhgc 於 2006-5-1 15:10 發表

就係因為香港社會保障不及外國完善,唔係行福利制,唔係話冇左份工/低收入都生活得來,
先至更有必要有最低工資

香港一樣有綜援,就係因為冇最低工資,而家唔少工既人工都低到連綜援都不如,
結果就攪到 ...

唔係話香港唔應該行福利, 而係量入為出, 香港稅率幾多呀? 標準入息稅都係十幾個巴仙, 人地福利國家係3成至4成, 冇人肯交咁多稅, 起邊到搵錢俾窮人呀? 要低稅率吸引外資制造就業, 人工都係供求因素定o既, 不過相對來講都比起唔少地方高架啦

仲有你話立法規定要最低工資, 就算高過失業綜援咁點? 有d寧願做野都唔去申請綜援的人可能因為個最低工資搵唔到野做, 咁即係有幾多保護? 又要問政府拎?

這些不是被什麼官商洗腦, 只是現實而已
GK9636@ATENVIRO
mckhgc 發表於 2006-5-1 16:36 | 顯示全部樓層

原帖由 GK9636 於 2006-5-1 16:16 發表

唔係話香港唔應該行福利, 而係量入為出, 香港稅率幾多呀? 標準入息稅都係十幾個巴仙, 人地福利國家係3成至4成, 冇人肯交咁多稅, 起邊到搵錢俾窮人呀? 要低稅率吸引外資制造就業, 人工都係供求因素定o既, 不過 ...

香港表面上稅率係低呀,但高地價政策下,條數又係起返到,
你估班「有良老闆」最大營商成本係乜野?係舖/office租金定係o個D所謂過高既工資?
好似而家一聲所謂經濟好轉,D舖租就幾成幾成咁加,打工仔人工呢?加幾個% 皇恩浩蕩咯

根本唔使最低工資,近年「官商合作」的所謂「資源增值」下,
一個人做兩個、幾個人既野已經日趨普遍,如果因為最低工資而再縮減人手,
只會令業務運作更不暢順,難以提供正常服務,最終被顧客唾棄

對於而家好多人工比綜援更低既工種,唔係應該設法去改善,
而係應該批評「綜援太高,好過打工」去減低綜援金?
「寧願做份人工連綜援都不如既工,係值得嘉許既自力更生表現」,
但就從來唔討論有人工連綜援呢個安全網都不如,
係有必要檢討,  閣下認為咁既價值觀係冇問題的話,我無話可說

日做十幾粒鐘至得$2000,綜援有$2100的話,
也是「綜援太高、好過打工,養懶人,應該減」、
「嫌$2000低可以唔做,冇人逼你,不過有手有腳走去拎$2100綜援就正一係社會垃圾寄生蟲.....」吧

PB602 發表於 2006-5-1 21:01 | 顯示全部樓層
原帖由 mckhgc 於 2006-5-1 15:18 發表
我唸你梗係少睇呢個網,幾多工既人工比「安全網」更低?
幾多 ...

你動不動就話持反對理由o既人「俾人洗腦」,坦白講讀過經濟,信服自由派o既人
都會反對,根本唔係咩「洗腦」問題。

安全網就係一個提供最基本生活保障o既安全線。你請個人由你開價,你當然可以開
得太低,但同時要面對請唔到人同埋流失率高o既風險。

事實上即使人工低至四千蚊一個月,一家人有兩個人出去打工,家庭月入有八千蚊,
如果住公屋o既生活完全無問題。

與其花功夫搞咩最低工資,不如花功夫去進一步刺激經濟,咁更能令整個社會受惠。
經濟好對勞工需求大,職位空缺增加,最無良o既老闆都要提高代遇去吸引求職者,
否則就只會面對員工流失,最後失去生意。

市場上唔單只係工揀人,亦係人揀工。傳媒成日用o的極端例子,但市面上肯定唔係
得三千蚊一份o既清潔工,仲有o的公司肯俾四千、五千、六千甚至九千。政府最重要
o既工作係保持需求彈性,讓市場能正常運作。

如果你堅持老闆一定無良,咁即使有最低工資佢都可以暗地裡加工人鐘數,可以迫工
人簽假糧單... 既然個價唔係市價,就一定有Black Market存在。我地要做o既,係令個
市場發展,製造更多就業機會,令呢個「市價」自然上升,咁老闆自然要乖乖俾高
o的人工,否則員工就跳槽。
238X 發表於 2006-5-1 21:30 | 顯示全部樓層
原帖由 mckhgc 於 2006-5-1 15:20 發表

做咩 (包括勤力、偷懶、投降、抗爭...)
都要有個人帶頭先。
在群體中唔可以太突兀,呢個係常識。

不過網上唔少地方似乎係思想唔極端
既人最突兀,可悲。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
238X 發表於 2006-5-1 21:35 | 顯示全部樓層

原帖由 mckhgc 於 2006-5-1 15:27 發表

又係「你情我願」論

如果呢個理論成立的話,任何勞工法例,
包括規定七日休一日,一年七日年假、十二日勞工假、前四後六產假.....
通通可以不要吧,甚至童工都可以不用管吧

既然呢個世界有人肯博,幾歲就出黎做野,一年做足365日,
女士連大著個肚都要工作到臨生前最後一刻,一生完就即刻重投工作,
去換取更高工資,點解要立條法例唔俾佢地去搏?

(只有第四點是反駁引文,其他三點是以引文為參考)

一、
我贊同唔係人人都想咁搏。但同樣地,亦唔係人
人都想唔搏。
邊個覺得某一邊既人代表全部就係有問題。呢個
社會咩人都有,有勤力人、有懶人、有想搵多 D
錢既人、有搵唔夠錢被僱主剝削既人... 基本上,
無一批人既利益可以凌駕另一批人既利益之上。

二、
而家唔係唔立得法,但係咪應該有一定程度彈性?
嚴格而言,個彈性去到邊先係要規管既野。
但好似大家無討論過呢個問題,只係堅持立,
或者唔立。邊有咁死架?

三、
唔可以立個法例原來係剝削人或者養懶人,
甚或兩者皆是。

四、
人地都有實例去佐證,只係你段引文無,但又好似
唔見你回。我諗你都係覺得佢個例不足為訓。
但可以咁講:你咁講野只會令人覺得你好極端。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知