hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 點看最低工資及最高工時?
開啟左側

點看最低工資及最高工時?

barking 發表於 2006-5-1 22:15 | 顯示全部樓層

原帖由 PB602 於 2006-5-1 21:01 發表

你動不動就話持反對理由o既人「俾人洗腦」,坦白講讀過經濟,信服自由派o既人
都會反對,根本唔係咩「洗腦」問題。

我讀過經濟, 但我不反對最低工資.
舉個例, 早前 (唔記得康文定係食環署) 外判商剋扣工資的事件嗎?
外判合約中, 已訂明最低工資 $5xxx, 工人實收少了,
只有$4xxx, 但工人又肯做,
那麼, $4xxx 不就是所謂的"均衡價"嗎? 為甚麼外判商仍受懲處呢?

換句話去問, 點解外判時要訂下最低工資呢?
因為出賣勞力, 與買賣股票不一樣,
可以說, 勞力市場中, 沒人能找出 "市價" ,
同樣的職位, 一樣的要求, 但工作環境, 以及辛勞的情況並不一樣,
而且, 工作量突然多了, 卻難以 "加價"; 每個工人, 有苦自己知,
相反, 工作量突然少了, 去蛇王吞pot; 工人會否減價?
這些情況變相造成市場消息不靈通,
那麼, "市價" 已不適合用在這個場合了.

常聽道, 職業的平均工資, 卻沒聽過職業的"市價",
只聽過股票是有"市價".
因此, 經濟學並非處處皆適用, 如果經濟學咁巴閉, 經濟學家必定適合做總統了

053h4 發表於 2006-5-1 22:28 | 顯示全部樓層
PB602 發表於 2006-5-1 23:24 | 顯示全部樓層
原帖由 barking 於 2006-5-1 22:15 發表
我讀過經濟, 但我不反對最低工資.
舉個例, 早前 (唔記得康文定係食環署) 外判商剋扣工資的事件嗎?
外判合約中, 已訂明最低工資 $5xxx, 工人實收少了,
只有$4xxx, 但工人又肯做,
那麼, $4xxx 不就是所謂的"均衡價"嗎? 為甚麼外判商仍受懲處呢?

咁就足以證明我所講o既Black Market問題,顯然最低工資唔係「神仙聖藥」,即使
規定最低工資五千幾,但係到頭來有一大班人會搵得低過呢個數。

再毒一o的,人工我俾五千幾,但水桶手套漂白水要你自備,問你死未?如果個市
係差,大圍係咁o既環境,你要養家o既,老闆明屈你都要做!

但如果我地改變方向,將目標改為提升經濟,又或製造更多就業機會(如大型基建
,或收緊公眾地方o既衛生要求,即變相增加清潔工o既數量要求),咁雖然都係人
為干預,但呢個做法令市場對清潔工要求上升,老闆對伙計稍差o既o的伙計好容
易就可以轉工,咁做個市價(即供求間o既平衡點)就會上升,唔到老闆唔服。

最重要係,不但工人得益,整體經濟同公眾環境都有所改善,咁唔係更理想咩?

原帖由 barking 於 2006-5-1 22:15 發表
常聽道, 職業的平均工資, 卻沒聽過職業的"市價",
只聽過股票是有"市價".
因此, 經濟學並非處處皆適用, 如果經濟學咁巴閉, 經濟學家必定適合做總統了

點解清潔工值四五千一個月,清潔公司總經理值四五萬一個月?就係因為有「市
價」,即供求關係下達至o既平衡點。如果香港越來越少低技術職位,但又越來
越多低技術工人,咁呢o的職位o既市價就會下降。老闆唔係呢幾年先至薄,但
點解以前請個清潔工人要八九千,而家只值四五千?就係因為供求失衡所致。

如果香港多o的基建,建築工人自然多o的工開甚至可以「有工揀」。如果我地要
求茶餐廳o既廁所唔可以再「矢蹟遍地」而係要地板乾無晒蹟或起碼有太古廣場
o既水平,咁自然要多o的清潔工人,而佢地o既人工自然會升,即使最低技術o既
清潔工人o既人工都會升。

八十年代,響工廠打工o既讀書唔多,但當時對工人需求大,間間廠爭請人,所
以當時即使法例無規定都好,廠家都爭相提供冷氣廠房、廠車、五日半工作、多
種津貼... 呢個就係當時o既「市價」。可見無需有型之手,有需求就有好人工。

經濟學家未必做到總統(但總統就一定要搵番一班經濟學家做軍師,佢信唔信係另
一件事),但工會領袖做總統o既國家,經濟又何嘗有好結果?七十年代英國由工
黨左翼執政,大搞國有化,最低工資,社會保障... 最後英國經濟衰o左幾多年你
又知唔知?戴卓爾夫人上台,為經濟鬆綁,經濟即刻有起色,亦因此英國工黨沉
o左十幾年,到貝理雅採中間路線先有得執政番。

香港真係無得博,大圍經濟再大跌一次,大陸馬上可以追上o黎。到時最咩工資都
無用,因為職位北移得更快,唔只清潔工,真係清潔公司總經理都無得撈。

053h4 發表於 2006-5-2 20:15 | 顯示全部樓層

barking 發表於 2006-5-2 21:41 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2006-5-1 23:24 發表

咁就足以證明我所講o既Black Market問題,顯然最低工資唔係「神仙聖藥」,即使
規定最低工資五千幾,但係到頭來有一大班人會搵得低過呢個數。

我講的例子,搵得低過呢個數,並非「市價」、「黑市」問題,
而係市場消息不靈通。
因為工人在入職前以為有$5xxx,但他們不知顧主隨後剝削工人,
如果他們早知剝削的事情發生,便不會入職。

仲有,你說最低工資是「托高」市價,
為甚麼不研究一下,現時三四千蚊的工資,是否商家「拖低」市價?
首先,低於市價,便出現「短缺」,
現時「有工無人做」,除了交易成本是主因,其次正是「短缺」了。
使原有工人的工作量增加,
三千幾蚊的職位,原先請10個,但只請到7個,7個人做10個人的工作,
你又知唔知?

我說,
由於工資低於市價->出現「短缺」->工作量增加->超時工作->爭取最高工時。
這一立論,或許是事實了。

PB602 發表於 2006-5-2 22:07 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2006-5-2 20:15 發表

清潔工\保安可以北移?
由三間制轉兩間制可以制做工作機會?
以現在的情況, 要北移的工種早就北移

點解唔可以?只要金融業進一步北移,香港o的寫字樓租唔出,咁自然就唔需要咁多
清潔同保安。深圳河另一邊,對寫字樓需求增加,自然要多o的清潔同保安。你要考
慮埋呢一種「北移」哦~~
PB602 發表於 2006-5-2 22:37 | 顯示全部樓層

原帖由 barking 於 2006-5-2 21:41 發表
仲有,你說最低工資是「托高」市價,
為甚麼不研究一下,現時三四千蚊的工資,是否商家「拖低」市價?
首先,低於市價,便出現「短缺」,
現時「有工無人做」,除了交易成本是主因,其次正是「短缺」了。
使原有工人的工作量增加,
三千幾蚊的職位,原先請10個,但只請到7個,7個人做10個人的工作,
你又知唔知?

響任何市場之中,買賣雙方互相叫價。老闆一定係想用最低人工去請人,最好
請個清潔唔駛錢仲有津貼領,而求職者則一定想要高人工,最好十萬九千七一
個月而工時係零。

你講o既情況,係除非全港所有老闆,不論有良無良,都堅持要三千蚊一個月去
請清潔工,一個仙都唔俾多。既然三千蚊一個月仲衰過領綜援,仲要做到死,
自然好多人唔肯去做,響屋企訓o下領救濟金唔風光過一日倒十幾個鐘垃圾?

問題係唔係個個老闆都等得,枝標都係投番o黎,你人手短缺地方唔乾淨,就會
無o左生意,收少銀紙。唔等得o既自然要出高o的價錢,去吸引o的人唔好領綜援
。無錯無良老闆係唔想俾高o的人工,但佢更唔想無o左生意。

事實上個市場唔係咁簡單,世界上唔只有三千蚊做十六個鐘o既清潔工,係有更多
選擇。我唔吹水,你去勞工處睇o下,有唔少過五千蚊o既清潔工或洗碗工,全職計少過
四千o既根本唔過一半。低收入人仕買枝豉油都會度o下邊度平先買啦,唔見話資
訊唔流通買o左枝三十蚊o既珠江橋牌掛?有報紙(東方太陽好多呢o的工o既廣告)
,有勞工處,有社區中心,有職業展覽會,幾唔流通都唔係話個個求求其其有人
俾三千蚊就去開工?我唔排除個別人仕會係咁,但清潔個市價真係唔係三千囉。

但要支持呢個局面,講到尾就係要有職位。如果無職位,咩都係假。
PB602 發表於 2006-5-2 22:49 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2006-5-2 20:15 發表
展覽業也可能步碼櫃碼頭的後塵
為什麼會展唔夠用都唔可以擴建?

亞洲博覽館咪已經係政府有份投資o既展覽場地囉,大過會展添。

財團點會想限制會展場地發展?新世界自己咪就係叫得最大聲要擴建會展
o個個財團囉。長實雖然反對增建貨櫃碼頭,但又最支持增建郵輪碼頭喎!
可見財團並唔係基建o既阻力。

反而係香港近年o既「咨詢文化」同「研究文化」先係元兇,一項基建項目
,研究十世之後先再咨詢,咨詢十世之後先再拗數,到拗完數十世都未開
到工。呢樣o野政府有責,政客亦有責。
053h4 發表於 2006-5-3 00:51 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2006-5-3 00:54 | 顯示全部樓層