hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解重未重整屯門區往旺角巴士缐?
開啟左側

[問題] 點解重未重整屯門區往旺角巴士缐?

stevechau 發表於 2015-7-30 13:16 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-7-29 19:48 發表
人總係lee三隻字就真係唔認同
有人偏向密車線
有人偏向特快線
有人偏向平價線
無可否應拆左特快之後一定有人走
但同一時間亦都有人返轉頭

"頻密?? 有幾密呀??"
"7-15分鐘一班就有"
"咁車程要等幾耐呀??"
"50-60分鐘 ...

但而家都幾明顯觀察到..客未係好BUY 268X呢種快左但彌補唔到加長左既等車時間~
事實上計埋等車時間...你好多時係無快過...
而且....你最尾果句用鐵黎比...但鐵亦唔見得有幾快...
AT LEAST長沙灣青山道一帶出發, 入大西北(計及步程及等車時間)巴士同鐵都仲係可以接近持平...

50-60MINS?? 你想係車慢慢涼冷氣碌50-60MINS返屋企...
定係企係街15-20MINS再坐30MINS返屋企??
反正時間差不多...梗係涼坐冷氣慢慢碌LA, 因為你都無真正快過~
要企要逼先有特快, 有邊樣公交好得過鐵??
stevechau 發表於 2015-7-30 13:19 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2015-7-29 20:17 發表

但都覺得屯門人偏愛巴士,卻不愛旺角特快63X

好人性去諗...當可以一程過去到MK又唔使落車等&轉, 為乜要轉63X??
要知道計埋中間等&轉呢野, 仲慢過慢碌長沙灣道呢...
客又未至於咁蠢~
stevechau 發表於 2015-7-30 13:21 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-7-29 20:27 發表
老九真係好盡力做?
當268X全日都西廊緊
63X繼續十點落荔枝角道全日經美孚
用63X去定論佐敦-旺角既特快行唔通似乎未完全正確
再講有幾多屯門人真係知道有條63X某段時間經西廊落美孚又係第二件事 ...

老實講....兩條線都應該係北行踢上3幹南行先西廊...
美孚呢D當日已經特快左飛起既就唔好再理...
一條半條疏車線唔行美孚, 呢個位受得起有餘既~
stevechau 發表於 2015-7-30 13:26 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2015-7-29 20:49 發表
根本268X就係証明全日行西廊唔夠客,不過洗濕左個頭咪焗洗lor

我又唔覺268X既問題關西廊事...
最大問題係當日九記拆得以為太理想...
但根本而家268X唔夠客最深層既原因唔係車疏, 而係九龍做既位唔夠多&大...
要玩268X, 一定係要入埋TST食268B既位先得~
所以變左件事而家個實際效果係以為自己好醒, 實際樣衰過豬頭炳~
北行既問題就係咁...

去到南行...拆兩條線走去玩聯合班次...
但點知九龍無個位可以叫兩飛落車...
即係變左兩條線要死捱疏車班次...
價錢第一 密車第二也好...疏到咁樣你價平我都無咁長命等~
stevechau 發表於 2015-7-30 13:29 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2015-7-29 21:37 發表

真係唔夠客? 據了解而家268X總客量比68X還要高.

unlikely...如果係COMPARE TO舊68X的話~
如果係COMPARE新68X...咁只證明到SSP一帶68X既舊客流失得好緊要...
原因只得一個...班次差左好多...

因為268X就算繁時都唔見得好客得好緊要...一係就夜非繁客量大幅澎漲左...
但又於理不合....本身舊68X夜非繁就唔慢得過而家268X幾多...
siusiupeople 發表於 2015-7-30 13:30 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
siusiupeople 發表於 2015-7-30 13:32 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
stevechau 發表於 2015-7-30 13:36 | 顯示全部樓層
原帖由 m_rd08 於 2015-7-29 21:47 發表

唔夠客?次次我坐268X返歸都座無虛席個喎。唔通我左眼見到鬼?

簡單講...咁既班次咁樣拆法...座無虛席根本只係剛剛過到合格線...
連座無虛席都做唔到既話...咁就離譜到不能接受了...
因為以前慢碌既68X過快富都已經企緊人甚至就黎企滿人LA...
今時今日雅蘭之後連坐滿都未得既...咁係客量倒退~
stevechau 發表於 2015-7-30 13:41 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 2015-7-30 13:30 發表

晒氣,你未拆線前咪又係要等車,舊68X 成日脫班架。

況且268X客量仲有上升空間,咩叫唔BUY?

要等...不過又唔使等咁耐...
舊68X既脫班好多時有特車係CSW呢帶補到位...
所以通常呢邊等車真係唔難...

不過舊68X YL出黎就真係易感受到甩班既影響...
之但係...最塞車既佐敦道, 今時今日268X仲行緊...
正路佢甩班唔難過新68X~

你只係講岩左一樣野...268X客量仲有上升空間~
望就望洪水橋&元朗人拿拿聲谷多D人上車...最好有事一定搭, 無事都坐兩個站...
盡快谷到九記一定要加班...咁先真正可以將空間化做實客~
stevechau 發表於 2015-7-30 13:42 | 顯示全部樓層

原帖由 siusiupeople 於 2015-7-30 13:32 發表

拆左68X SSP仲想要舊68X 的班次? 發夢就得。

現實係...新68X都仲係密過268X....
即係其實九記一早知SSP-MF一帶係多客過油旺