hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 跟貼:船隻墳墓
開啟左側

跟貼:船隻墳墓

castanopsis 發表於 2015-7-31 23:31 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

見隔離有版友貼動物模型墳墓
心癮起,跟一跟,卻是鄰近的另一個海灣
這個海灣埋葬的,不是動物模型,而是一隻又一隻荒廢了的船
如非看過相片然後親身到來,也難以相信原來香港有此鬼地方

btw連走兩灣的陸路實在難行,大量灌叢阻路
照片是兩年前影的,現在相信路況只會更差

部分船隻還保持直立/浮面

其他船隻已經下沉傾側,像南丫四號般沉至海底

除了木船鐵船外,還有不少快艇

很難想像當年大船在海上航行的光景

有些船隻甚至已經解體入水

評分

參與人數 4aPower +2 HugeC +17 收起 理由
Desmond1977 + 1 支持更多尋幽探秘
LAK2 + 1 + 1 支持更多尋幽探秘
S3BL417 + 1 + 10 jeng
cyc_yin + 5 好恐怖

查看全部評分

cyc_yin 發表於 2015-8-1 16:04 | 顯示全部樓層
我當年outward bound曾經用獨木舟近距離去到浮波個邊,呢個灣原來係船隻扣留中心,真係完全被浮波封住,好似死城咁恐怖。唔知點樣由陸地去到影相呢?
S3BL417 發表於 2015-8-1 21:37 | 顯示全部樓層
係咪食海鮮果個海灣?  
當日小弟影完相之後諗住沿山路行去食海鮮個海灣
不過行行下落雨唯有折返

樓主| castanopsis 發表於 2015-8-1 22:28 | 顯示全部樓層

原帖由 cyc_yin 於 2015-8-1 16:04 發表
我當年outward bound曾經用獨木舟近距離去到浮波個邊,呢個灣原來係船隻扣留中心,真係完全被浮波封住,好似死城咁恐怖。唔知點樣由陸地去到影相呢? ...

從海路誤闖好似會被趕...
而且成個灣個氣氛實在好鬼恐怖,就算唔趕都未必會太接近幾隻船

山腰上有條山徑貫通幾個灣
我只係從上面影落去
這一段路尚算好行(動物模型墳墓既一段就真係寸步難行)

網上好似有人從山腰直接鏟到落海邊影相
不過未試過就唔敢答你

樓主| castanopsis 發表於 2015-8-1 22:37 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL417 於 2015-8-1 21:37 發表
係咪食海鮮果個海灣?
當日小弟影完相之後諗住沿山路行去食海鮮個海灣
不過行行下落雨唯有折返

唔係
食海鮮個位在你影相個位既東面
船隻墳墓位於西面
(如果可以望著個船隻墳場食海鮮又真係幾好玩

未去過既,強烈推薦你去見識下,現場個氣氛真係好有趣
可以從水壩下面個湖旁邊搵路入去
總之盡量唔好行“Fresh Water Bay”一段山腰路

S3BL417 發表於 2015-8-1 22:45 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2015-8-1 22:37 發表

唔係
船隻墳墓位於西面

總之盡量唔好行“Fresh W ...

噢,搵到了,原來係呢到 ...
三年前膽粗粗搭的士過黎呢度
想經山路行去動物模型墳墓果邊
行左兩個鐘都未到
之後見到前面既路全部都係草就唔掉頭唔想再行
直到三年後先租船直接去
cyc_yin 發表於 2015-8-1 22:55 | 顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

我個陣有導師帶住成team人去浮波邊停低,完全唔覺個灣有管理員個D人,而且當時見浮波係完全封死個灣,入唔到。水質OK清,唔太深,怪唔知得曾經係珍珠養殖場
 樓主| castanopsis 發表於 2015-8-1 23:28 | 顯示全部樓層
原帖由 cyc_yin 於 2015-8-1 22:55 發表
我個陣有導師帶住成team人去浮波邊停低,完全唔覺個灣有管理員個D人,而且當時見浮波係完全封死個灣,入唔到。水質OK清,唔太深,怪唔知得曾經係珍珠養殖場 ...

願聞其詳
珍珠養殖場,我只識得老虎笏
cyc_yin 發表於 2015-8-2 12:31 | 顯示全部樓層

回復 8# 的帖子

我都係從網上d資料見到,因為當時見水底係幾清,同埋船槳可以掂到底
LAK2 發表於 2015-8-5 13:57 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 1-8-2015 10:37 PM 發表

唔係
船隻墳墓位於西面

總之盡量唔好行“Fresh W ...

D提示愈來愈出, 唔該晒, 已經連帶動物模型知道邊度了
東面海鮮早年都搭船去過幾次, 都無留意有個咁特別既地方

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
S3BL417 + 10 支持自行發掘 (y)

查看全部評分