hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 旅遊巴士及過境巴士 (B6) 中大新車特見
開啟左側

中大新車特見

樓主| petcity 發表於 2015-10-6 22:58 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
S3BL343@66 發表於 2015-10-6 23:21 | 顯示全部樓層
kks 發表於 2015-10-2 10:19
今個月輪到前 KR7442 / SM5263 司機渣 TM5908
應該係 Fix 死左 TM5908 行 8 號線,
只要果個月邊個司機輪字 ...

8列明只可以有NS車行走,睇黎佢都應該長駐 8
kks 發表於 2015-10-7 12:40 | 顯示全部樓層
S3BL448-CTB2289 發表於 2015-10-6 15:01
強記批新ISUZU日日搭4都係, 冷氣同上斜真係無得輸
4號坐滿上十五苑聯合苑都好勁
我仲未搭過TM4908 估唔 ...

唔止好力左咁簡單,同埋而家強記新請返黎果班司機可能因為待遇好過以前,大部份都幾好,態度好,唔會飛站
反而中大果邊自從班老司傅退晒,而家差過以前好多
(不過話說中大已退休布魯圖車長好似去左強記,又多左個會見人就罵既司機了)

而家強記人又OK,車又舒服,又唔係冇力 (反而中大果堆 ISUZU 我覺得冇以前咁靚),同5年前又殘車又態度惡劣又唔準時又飛站,簡直係差天共地
S3BL343@66 發表於 2015-10-7 17:20 | 顯示全部樓層

kks 發表於 2015-10-7 12:40
唔止好力左咁簡單,同埋而家強記新請返黎果班司機可能因為待遇好過以前,大部份都幾好,態度好,唔會飛站 ...

強記都有一大批又殘又虧的意蘇蘇冷氣車,都幾惡頂
kks 發表於 2015-10-7 17:31 | 顯示全部樓層
S3BL343@66 發表於 2015-10-7 17:20
強記都有一大批又殘又虧的意蘇蘇冷氣車,都幾惡頂

果批車係年齡高,但其實近期比起幾年前好力,包括最無力的KZ4653都好力左唔少,同埋比以前乾淨左唔少,同幾年前完全唔同

反而中大批車,扶手斷左用膠紙痴實就算,窗個開關掣好多車壞晒都唔整番,玻璃白化冇人理,同埋上中央道/聯合路明顯比之前無力
S3BL343@66 發表於 2015-10-7 17:57 | 顯示全部樓層
kks 發表於 2015-10-7 17:31
果批車係年齡高,但其實近期比起幾年前好力,包括最無力的KZ4653都好力左唔少,同埋比以前乾淨左唔少,同 ...

話時話強記果批車係幾多年車齡
睇落唔似 K , L , M 牌

Btw 中大批車我覺得性能上就無太大分別,反而 LN2016 真係好笠,次次坐N車係 SHHO 停完上斜都好似就快行唔到咁
kks 發表於 2015-10-7 20:06 | 顯示全部樓層

S3BL343@66 發表於 2015-10-7 17:57
話時話強記果批車係幾多年車齡
睇落唔似 K , L , M 牌

強記果批車睇番牌仔首次登記年份係同 K, L, M 牌出牌時間一致,另亦可以留意錶板其實亦同中大同期出既車係一樣樣 (再舊D既ISUZU係第二隻錶板設計) ,只係因為新亞車身本身都唔係太時髦,所以入面望落覺得唔似果個年代的裝飾

以前 LN 2016 唔太差,而家就真係都覺得麻麻地。根據個人觀感,中大車普遍於中央道、新亞路要落2波先上到頂既情況比以前多左……
 樓主| petcity 發表於 2015-10-7 21:42 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
S3BL448-CTB2289 發表於 2015-10-7 22:33 | 顯示全部樓層
今年見到一個舊年渣強記冷氣車, 後生會播音樂o既哥哥
今年變左渣熱狗
校巴司機係可以由強記過檔入中大做? 定係純屬巧合
若早知最壞 尚能更壞
kks 發表於 2015-10-7 23:32 | 顯示全部樓層

S3BL448-CTB2289 發表於 2015-10-7 22:33
今年見到一個舊年渣強記冷氣車, 後生會播音樂o既哥哥
今年變左渣熱狗
校巴司機係可以由強記過檔入中大做?  ...

一般黎講中大、強記司機只會渣番自己既車,唔會「撈過界」
只係運輸業跳糟情況都幾普遍,你所講既司機,仲有另一位現時中大校巴的司機之前都係渣強記的

而中大因為60歲就要退休無得續期,過左退休年齡仲想渣車維生既司機加入外判車隊都唔係第一次,之前魯迅 2013 都返過黎中大做勝興巴 (勝興係 2012 - 13 年 4 號線既外判營辦商)