hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) Windows 10及其相關問題
開啟左側

Windows 10及其相關問題

AVD1 發表於 2015-8-9 18:33 | 顯示全部樓層

原帖由 cn2661_2d32 於 2015-8-9 13:38 發表

IME先災難. 同Win8一樣冇改善

小弟習慣用XP個輸入法工具, 用自家製廣東話TXT做輸入法, 一直XP, Vista, Win 7 (64bit) 都冇問題.
上左Win10, 經常彈話記憶體不足, 我8Gb ram乜野記憶體不足?

跟住以前中文 (繁體)台 ...

近年最 stable 同埋最好用都係 Windows XP 同埋 7,
微軟真係唔可以怪班使用者唔去 upgrade,根本就唔係唔好用,
雖然我覺得 10 已經比 8 有進步 ……

我個人認為用緊 8 係值得 up,反之唔 up 好過 up ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1
cn2661_2d32 發表於 2015-8-10 23:09 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2015-8-9 18:33 發表

近年最 stable 同埋最好用都係 Windows XP 同埋 7,
微軟真係唔可以怪班使用者唔去 upgrade,根本就唔係唔好用,
雖然我覺得 10 已經比 8 有進步 ……

我個人認為用緊 8 係值得 up,反之唔 up 好過 up …… ...

正解. 如果你係Win 8/8.1, you have nothing to lose. 升上Win 10絕對拍手叫好.
但如果你用Win 7, 唔好推自己落地獄.

公司同事同老細就係咁. Win 7黨 (eg. Me, 辦公機升上win10用到爆粗).
但Win8黨 (我老細同某些同事), up左上win10直頭感激流淚. 唔係話好好用,而係話終於冇咁慘.

我好認同某個網站話: 如果Win 8打你塊面十巴, Win 10只係打少你兩巴.

*當然, Win 10支援Dirext X 12同硬件優化, 可能未來打機會好過Win 7. 但up till now, 我隻GTA5仍然唔支援Direct X 12,
所以暫時冇誘因叫我再upgrade

拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
SE7378 發表於 2015-8-11 09:16 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2015-8-10 23:09 發表

正解. 如果你係Win 8/8.1, you have nothing to lose. 升上Win 10絕對拍手叫好.
但如果你用Win 7, 唔好推自己落地獄.

公司同事同老細就係咁. Win 7黨 (eg. Me, 辦公機升上win10用到爆粗).
但Win8黨 (我老細同某些 ...

我個人覺得,如果 MS 肯整個更新,
响 start menu 下面加返個 apps 搜尋引擎,
將工作列個 search button 變成只供 Cortana ( HK 不能用 ),
跟住將 control panel 同 settings 合併,
最後再幫 Microsoft Edge 加返 extension 的話,
已經叫再打少我三巴了…

cn2661_2d32 發表於 2015-8-12 13:37 | 顯示全部樓層

我覺得MS只係成日想推自己個windows store,
為左ARM版Windows, Windows Phone, PC各版之間所謂APPS會共通,
整個Windows Store行果d app. 其實只係個ARM emulator/沙盒.
所以變左PC Software一套系統同Setting, Apps又一套, 設定重覆得黎又唔共通.
結果就連輸入法都有分"Desktop Only"定App+ Desktop都用得.
傳統輸入法就只可以Desktop Only, 正正係因為呢個emulator/沙盒寫得唔完善
同PC"現實世界"唔能夠接軌. 呢個完全係技術問題.

MS Edge加得extension係遲早嘅事, 根本呢個新Browser同個OS一樣,
根本就係個Open Beta, 所有野都係測試版, 所有野都係用user做公測白老鼠.
Win10我只會係睇佢做Win8 的0.3 Beta. (0.2 Beta係Win8.1)
所有野根本都未成熟, 搵人試. 唔係點會免費比咁多人upgrade咁好死.
反之,  Win7係非常成熟嘅產品.
SE7378 發表於 2015-8-12 17:54 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2015-8-12 13:37 發表
我覺得MS只係成日想推自己個windows store,
為左ARM版Windows, Windows Phone, PC各版之間所謂APPS會共通,
整個Windows Store行果d app. 其實只係個ARM emulator/沙盒.
所以變左PC Software一套系統同Setting, Apps ...

個人覺得非也,Windows 8/10 似係抄 Android,
但又抄 D 唔抄 D,又要無啦啦响 Apps 加埋 Modern UI 概念,
又唔肯保留 Windows 7 某 D good technique,
結果初用 Windows 8 時,要响 start page 下面 right click 先揾到 all apps,
想切換 work task ? 請 move the mouse to the left ...

至於 Windows Store,點推 D 生意都係少,
App Store 同 Google Play 佔哂佢上風,
Apps 佔用空間好多,估計大小唔可信,
Games 直頭要與 Xbox Live Account 掛鈎,有 D 位仲扯火,
我只係想玩下 Angry Birds 啫,去到 Store 竟然只有 free trial ...

MS Edge 就算了吧 ,其實咪又係抄 Chrome,
但又抄 D 唔抄 D 的例子 ...

所以我覺得 Windows software 唔應該以 10 作結,
响平台化前,請再推個 Windows 11 去再改善好缺點,
如果想更多人 free upgrade,不妨考慮下 office free software ...

AVD1 發表於 2015-8-13 11:29 | 顯示全部樓層
原帖由 SE7378 於 2015-8-12 17:54 發表

個人覺得非也,Windows 8/10 似係抄 Android,
但又抄 D 唔抄 D,又要無啦啦响 Apps 加埋 Modern UI 概念,
又唔肯保留 Windows 7 某 D good technique,
結果初用 Windows 8 時,要响 start page 下面 right click 先揾到 all ...

Office 其實而家已經開始提供免費服務比部份人,
例如我而家都係用左我學校個 ID 黎 download 左 Office (2016 MAC) 365。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
SE7378 發表於 2015-8-13 13:57 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2015-8-13 11:29 發表

Office 其實而家已經開始提供免費服務比部份人,
例如我而家都係用左我學校個 ID 黎 download 左 Office (2016 MAC) 365。

但係普通人仍未能於自己的 PC 享受免費服務呢,
最少要適用於 Excel、PowerPoint 及 Word 啦 ...

Office 真係一日到黑都只係推自己個 365 subscription ...
cn2661_2d32 發表於 2015-8-13 19:46 | 顯示全部樓層
原帖由 SE7378 於 2015-8-13 13:57 發表

但係普通人仍未能於自己的 PC 享受免費服務呢,
最少要適用於 Excel、PowerPoint 及 Word 啦 ...

Office 真係一日到黑都只係推自己個 365 subscription ...

win7/8年代有過Office 2010 Starter免費 但好快刪左條link, 一般人唔知有呢回事.
上左Win 10仲衰. 有個installer想裝都唔比用.
SE7378 發表於 2015-8-13 20:13 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2015-8-13 19:46 發表

win7/8年代有過Office 2010 Starter免費 但好快刪左條link, 一般人唔知有呢回事.
上左Win 10仲衰. 有個installer想裝都唔比用.

小弟正是被蒙在鼓裏的其中一位 ...

上 Windows 10 後要用免費 Office ? 無問題,
但要到 Windows Store 下載手機版 Office 囉,
在 PC 用 mobile software ? 成何體統 ?

所以 OpenOffice 使用率大幅超越 MS Office,
根本就係 MS 自己攞犂衰 …
paul2357paul 發表於 2015-8-13 20:33 | 顯示全部樓層

我反而最關心既就係Win 10對於向下支援既表現。
雖然最正既Win XP已經成為歷史,但係Win 7對於向下支援既表現確實做得很好,因為唔少設計原意為最高支援到Win XP既古董軟件去到Win 7都仲用到。

唔知Win 8、Win 10甚至以後仲有冇得咁樣賣大包?