hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 黃金迵的旅客減少的思考
開啟左側

黃金迵的旅客減少的思考

053h4 發表於 2006-5-1 22:39 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

3ASV196 發表於 2006-5-1 22:57 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2006-5-1 22:39 發表
http://www.mpinews.com/htm/INews/20060501/gb11819t.htm

首日黃金週的入境人數夠預期少
會否如上年10.1黃金週一樣, 唔旺丁又唔旺才?

另外, 不少人估計, 因近年香港除迪士尼外沒有新的境點
而澳門則全面 ...

講真, 香港情況好多時唔同澳門, 香港人表達意見比澳門多,
但壞處正正係香港要發展一樣野, 一定要經過好長的討論,
而政府又唔可以太急進, 好似啟德, 西九, 樣樣都唔知搞幾
耐.....加上好多政府問題, 次次搞到出黎又唔知點...

加上香港係已發展的地區, 如果購物, 已經唔可以似人地咁平了...
但香港仲有優勢.....

不過話時話, 香港政府唔應該只是集中發展新大型景點,
反而可以加強宣傳同發展香港的生態旅遊, 香港有好多
郊野公園, 政府大可以更加完善呢D設備, 唔係指要加冷氣
那一D, 而係加多D指示, 介紹, 加多D 宣傳同解決交通問題...
呢D先係香港特色而澳門/附近地區都無的...
(雖然, 要自由行去呢D地方, 亦可能無咁快做到)
3ASV196.KE7270
PB602 發表於 2006-5-1 23:36 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2006-5-1 22:39 發表
http://www.mpinews.com/htm/INews/20060501/gb11819t.htm

首日黃金週的入境人數夠預期少
會否如上年10.1黃金週一樣, 唔旺丁又唔旺才?

另外, 不少人估計, 因近年香港除迪士尼外沒有新的境點
而澳門則全面 ...

澳門只要繼續成為全中國唯一一個可以合法賭錢o既城市,咁即使無咩新景點
都可以吸引遊客。中國人好賭,呢點一百年都唔會改變。

香港呢?其實一直以來最吸引就係買o野。講景點講生態,中國名山大川歷史
古蹟多不勝數,單係一個北京就已經有風景有古蹟有埋其他人工大景點(如奧
運會場),香港點比?

但而家香港唯一o既優點都無埋啦。香港買o野越來越貴,就好似相機咁,各款
名牌新相機,大陸市場推出o既時間同香港一樣快,而且平達一成!

再加上以前好多人o黎香港為「開眼界」,但大陸好多大城市都有香港o既表面
o野啦,而且好多國家已經對中國大陸居民開放旅遊,有錢o既點解唔去東南亞
而去香港(華中出發o既,旅費同去香港差不多)?東南亞物價更平更呢!
 樓主| 053h4 發表於 2006-5-2 00:18 | 顯示全部樓層

60M 發表於 2006-5-2 00:57 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2006-5-2 00:18 發表

無錯, 個人認為, 香港除左金融, 其實死路一條
不過, 連金融都話搬去深圳

估計, 香港旅遊\金融\物流\零售失去優勢
又沒有當年的玫瑰園計劃
五年內,經濟將出現大倒退

而家香港依賴國內遊客消費

以前香港邊係咁架
咖喱 發表於 2006-5-2 01:06 | 顯示全部樓層
原帖由 60M 於 2006-5-2 00:57 發表

而家香港依賴國內遊客消費

以前香港邊係咁架

咪就係, 如果依幾年無佢地橕o下場, 香港死得仲快 !!~
成日都話經濟復甦, 復得幾多呀 ??
但係阿曾生上場係感覺到好o左 d o既~
下個 5 年o既我諗都會係佢家啦, 唔駛諗~ xp
ksmbh 發表於 2006-5-2 03:40 | 顯示全部樓層

以一個城市黎講,
香港景點算多架啦!
隔離廣東省,
除左溫泉仲有幾個上得檯既景點?
香港同大陸城市文化上差異已經好大對比.

不過如果單係吸引班名牌暴發戶,
就真係第時大陸有得賣唔駛走黎買,
咁就睇旅發局要點promote第d客...

個人黎講,唔係做旅遊業,
香港已經好逼,
少d旅客黎
尖嘴旺角銅鑼灣行得舒服d
少d人食煙空氣清新,我重開心...
guia 發表於 2006-5-2 08:06 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2006-5-2 03:40 發表
以一個城市黎講,
香港景點算多架啦!
隔離廣東省,
除左溫泉仲有幾個上得檯既景點?
香港同大陸城市文化上差異已經好大對比.

不過如果單係吸引班名牌暴發戶,
就真係第時大陸有得賣唔駛走黎買,
咁就睇旅發局 ...

少d遊客, 香港零售業死快d添
M 發表於 2006-5-2 14:35 | 顯示全部樓層
唔靠內地客都可以靠歐美客,不過連歐美客都鍾意去新加坡
曼谷多過香港。仲有乜野地方既人會黎香港呢?

去香港玩既,大多數都係內地人。政府應該諗計令到內地人
次次黎香港都有新花款,再唔係既話只好等待中央將西藏青
海都加入個人遊計劃啦。
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
 樓主| 053h4 發表於 2006-5-3 20:38 | 顯示全部樓層