hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴/新巴985開辦和305取消消息
開啟左側

[服務調整] 九巴/新巴985開辦和305取消消息

HM3044 發表於 2015-8-18 00:24 | 顯示全部樓層

講返田心 既然982X經常性頂閘
其實班客應該唔介意985兜顯徑 起碼有得坐有得瞓
如果當初真係田心做尾站 又怕頂閘 班客咪最多行多二三百米去雲疊上
其實冇咩大問題啫
paul2357paul 發表於 2015-8-18 00:32 | 顯示全部樓層
原帖由 jpoon 於 2015-8-17 00:10 發表
到時搭東鐵嘅人都唔會響紅磡落車轉隧巴過海,直接搭鐵過海啦
紅隧口係咪真係仲有咁多客都成疑問

仲有批由尖東行過黎既過海客唔駛考慮(就當原本紅磡中部行過黎既過海客都轉行去何文田站或者搭115)?

Gary_B 發表於 2015-8-18 00:36 | 顯示全部樓層
原帖由 KG1428 於 2015-8-17 21:19 發表
乘客有需要時可以在青沙轉車站轉車
做到分工效果 ...

繁時特快線
落左車上唔番 典算?
Gary_B 發表於 2015-8-18 00:44 | 顯示全部樓層

原帖由 ky927 於 2015-8-17 17:46 發表
灣仔消防局都唔算銅鑼灣?

有名你叫  「灣仔」消防局  
rusf101001 發表於 2015-8-18 00:50 | 顯示全部樓層
原帖由 gu9434@24 於 2015-8-18 00:06 發表

問題係作為乘客.. 田心村有齊982x/985
但一架係直上青沙 一架就兜顯徑圈

根本做唔到分流..班客只會繼續等982x

985再拆兩條線每條兩班車未得
一條美致樓開,一條顯徑開
全部田心村上公路,咁就條條線都田心村尾站

S3BL100 發表於 2015-8-18 10:30 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2015-8-17 20:50 發表

呢頭已經好多人插 86C 沙田垃圾圾走線
係都要塞多條馬鞍山線慢遊城河東先心息

不停站行城河東唔得既

如果係 980X,做大半個馬鞍山,就當然應該跟佔中版 680X,紅梅谷上返獅隧公路,直飛耀安

但如果想富安、錦泰、欣安都有架回程快車,享受到青沙的好處,唔拉埋大涌橋路就未必夠客

用呢種走線食埋 982X 果份,某程度上都係屈錢屎忽數,反正中上環碌埋大涌橋路都會快過 680/681P 返屋企,
又可以做多幾班,始終放工人流無返工咁集中…

原帖由 asvho 於 2015-8-17 20:19 發表
部份同意你講既野 , 我都覺得暫時冇必要用 982X 全日黎取代 182
但我亦覺得放工鐘數 982X 回程會比 182X 更加有用

入夜灣仔返沙田 182 的確唔係慢
但繁忙時間就非常之晒時間 , 埋柯布連道 , 等轉菲林明道 , 等入灣仔道
灣仔道塞車 , 等出摩利臣山道 , 等入堅拿道 , 等埋堅拿道西個站
講緊既係港澳開車用十個字都未入到隧道 , 就算 182X 過到九龍幾咁快
都無可能避得過呢段路 , 如果唔係為乜城巴會俾接近 2 粒鐘你行呢個單
但仍然有機會返唔切愉翠再開下一單

唔反對,但灣仔起計 182X 始終應該快過 982X,182X 同 982X 做緊唔同既野,182X 亦有存在價值。

而且我口味鍾意西隧青沙特快順手做多少少沙田馬鞍山,增加受惠人數,又可以順手屈錢

fb.com/scientisthk2usa/
Snowbb 發表於 2015-8-18 11:49 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2015-8-18 10:30 發表

用呢種走線食埋 982X 果份,某程度上都係屈錢屎忽數,反正中上環碌埋大涌橋路都會快過 680/681P 返屋企,
又可以做多幾班,始終放工人流無返工咁集中…

唔反對,但灣仔起計 182X 始終應該快過 982X,182X 同 982X 做緊唔同既野,182X 亦有存在價值。

而且我口味鍾意西隧青沙特快順手做多少少沙田馬鞍山,增加受惠人數,又可以順手屈錢

但馬鞍山有沙中線 , 981X 碌晒大涌橋路會夠沙中線去馬鞍山快咩 ?
咁樣就好似係 981X 根本係專做 982X 既客 .

我反而想知下繁灣仔多唔多人搭 182 , 如果中區客比例較大 ,
其實係咪 982X 回程好過 182X ?
YY487 發表於 2015-8-18 12:11 | 顯示全部樓層
ma212223 發表於 2015-8-18 12:20 | 顯示全部樓層

回復 97# 的帖子

原帖由 Snowbb 於 2015-8-18 11:49 發表

但馬鞍山有沙中線 , 981X 碌晒大涌橋路會夠沙中線去馬鞍山快咩 ?
咁樣就好似係 981X 根本係專做 982X 既客 .

我反而想知下繁灣仔多唔多人搭 182 , 如果中區客比例較大 ,
其實係咪 982X 回程好過 182X ? ...

既然182X開到4班
我覺得其實抽兩班變做982X
等中環同灣仔各自有快線都唔係問題

我自己就唔係太鍾意計屎忽數嘅
不過如果試完982X唔夠載都唔反對再開條搶錢線清客

一出RDP   要去鵝頸橋?
ky927 發表於 2015-8-18 13:53 | 顯示全部樓層

原帖由 gu9434@24 於 2015-8-18 00:06 發表

問題係作為乘客.. 田心村有齊982x/985
但一架係直上青沙 一架就兜顯徑圈

根本做唔到分流..班客只會繼續等982x

咁要視乎985有無位坐。985有位坐嘅話,兜顯田圈都係10分鐘,抵坐。
原帖由 YY487 於 2015-8-18 12:11 發表
如果停左田心先停顯徑, 咁顯徑仲可以點上車?
如果班車係載得曬批客 , 根本個站停先停後都唔會導致上唔到車

簡單啲講,985係305替身,咁係無改方向嘅路段,埋站次序應該跟返305。