hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴/新巴985開辦和305取消消息
開啟左側

[服務調整] 九巴/新巴985開辦和305取消消息

ky927 發表於 2015-8-19 09:51 | 顯示全部樓層

原帖由 paul2357paul 於 2015-8-19 08:04 發表

不過咁樣叫3飛車過海有意思嗎?
唔好忘記985比起305過海快左唔少(尤其是中上環),到時客量應該會大增,只恐怕985在大圍市走出黎已經爆爆地。

呢排三間巴士公司都好積極去搞大過線,有錢賺有得執嘅線佢地死都死啲加班車出黎。你睇下隔離930x一個月唔夠就變4班。所以你放心,佢地會係沙中線開通前執得幾多得幾多。
drbean7218 發表於 2015-8-19 10:23 | 顯示全部樓層
原帖由 ky927 於 2015-8-19 09:51 發表

呢排三間巴士公司都好積極去搞大過線,有錢賺有得執嘅線佢地死都死啲加班車出黎。你睇下隔離930x一個月唔夠就變4班。所以你放心,佢地會係沙中線開通前執得幾多得幾多。 ...
城記一直都咁進取。

睇下982X 未正式加到8班車前, 城記已經行緊4班車, 0735班車日日追著0730九記尾車來打。 所以好多時見到0730班車行慢了都唔上, 因為後車好快追上來。
111 發表於 2015-8-19 10:47 | 顯示全部樓層
原帖由 drbean7218 於 2015-8-19 09:12 AM 發表
視乎目的地

我以07:22班982X及07:30班287X作例子, 因為這2班車是差唔多0740到田心村

如果目的地是
1. 上環
當然是985, 982X 快些

2. 中環
就是因為982X要停上環, 變了兩者時間是一樣, 大約0805-0808到皇后像廣場 ...

287x+MTR迫去金鐘係快,但實際又有冇人願意咁做?一程982x舒舒服服遲幾個字都抵。(唔計982x頂閘上唔到)
111 發表於 2015-8-19 10:53 | 顯示全部樓層

原帖由 drbean7218 於 2015-8-19 10:23 AM 發表
城記一直都咁進取。

睇下982X 未正式加到8班車前, 城記已經行緊4班車, 0735班車日日追著0730九記尾車來打。 所以好多時見到0730班車行慢了都唔上, 因為後車好快追上來。 ...

懷疑城記已經行緊5班車,朝早近尾車時段會有架特車博康起載,清過左0750尾車淨低d客,呢下要讚
Snowbb 發表於 2015-8-19 11:07 | 顯示全部樓層
原帖由 111 於 2015-8-19 10:47 發表

287x+MTR迫去金鐘係快,但實際又有冇人願意咁做?一程982x舒舒服服遲幾個字都抵。(唔計982x頂閘上唔到)

如果去中上環既話 , 286X 轉東涌線都唔係慢過 982X 好多 .
drbean7218 發表於 2015-8-19 11:32 | 顯示全部樓層
原帖由 111 於 2015-8-19 10:53 發表

懷疑城記已經行緊5班車,朝早近尾車時段會有架特車博康起載,清過左0750尾車淨低d客,呢下要讚
我都有咁的想法。

因為有一天朝早0740在車公廟站見到982X吉車去緊乙明邨方向, 咁我估無理由去愉翠苑開0750。

原帖由 Snowbb 於 2015-8-19 11:07 發表

如果去中上環既話 , 286X 轉東涌線都唔係慢過 982X 好多 .

286X+東涌線, 這個優勢只限返香港站。

drbean7218 發表於 2015-8-19 11:37 | 顯示全部樓層

原帖由 111 於 2015-8-19 10:47 發表

有一排我試過咁坐。  

因為當時982X未加車, 落到田心又送了286X車尾, 等0722班982X又超耐都落唔到來田心, 落到來又唔知上唔上車。所以287X都照上, 出到佐敦再算。

其實, 我已經試哂朝早286X+MTR/287X+MTR/982X 去中環的時間。結果是大家的行車時間差不多, 分別只是價錢及舒適度。

miklcct 發表於 2015-8-19 13:35 | 顯示全部樓層
原帖由 paul2357paul 於 2015-8-19 07:47 發表

同意985可以再拆兩條線。
顯徑果條最好行埋受青沙線嚴重忽略既銅鑼灣。

305實在太慢,往往可以成個鐘都仲未過到海,搞到唔少過海客唔係好肯搭:
https://www.youtube.com/watch?v=aUg37au9oHM

305變左985 ...

305根本就係沙田區兜得太耐,如果由上紅梅谷路起計,全程幹線直接過海不知幾快
進智公交
fuwing 發表於 2015-8-19 13:52 | 顯示全部樓層
原帖由 111 於 2015-8-19 10:53 發表

唔駛懷疑, 的確係
根據我觀察, 城記先喺3/8-6/8派人喺博康邨站頭觀察
由7/8開始加多班吉車博康邨起載, 時間約0756 (即尾二車同尾車中間)

但我懷疑城記仲試緊嘢, 因為開車時間唔算好穩定

以下係我實地觀察:
7/8 用車8182 (搭中), 開尾二車同尾車中間, 尾車曾大屋過頭, 坐唔滿
10/8 用車84XX (搭中), 開尾車之後(因為司機示意叫尾車飛站)而一路拖卡, 多咗客
11/8 用車6頭豪, 開尾二車同尾車中間
12/8 用車St. John 6頭豪, 開尾車之後, 出到中環拖3卡, 客量唔好, 因為好多人包括我以為冇吉車都上晒尾二同尾車
13/8 冇搭
14/8 用車84XX, 開尾二車之前, 簡直出晒事, 撞啱總站唔知咩事爆多人, 連尾二車都有人企, 有人即刻轉搭MTR, 我坐尾二車停完乙明邨已經飛站, 去到田心村見到架吉車仲有位
17/8 用車TD牌84XX(搭中), 開尾二車同尾車中間, 去到上環過前車頭, 下層近乎坐滿
18/8 冇搭
19/8 用車324(搭中), 開尾二車同尾車中間, 上層坐滿, 今朝仲有巴迷跟車, 車頭放咗自家製勞作

所以個人認為開尾二同尾車中間係最好

另外司機每個站都要mark時間同人數
siusiupeople 發表於 2015-8-19 14:01 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽