hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點樣又平又快咁由旺角去北角?
開啟左側

[問題] 點樣又平又快咁由旺角去北角?

LP1200 發表於 2015-9-21 14:25 | 顯示全部樓層

原帖由 paul2357paul 於 2015-9-20 10:03 AM 發表

獨營線就一定搞得好?108就係一個典型既例子。
本來最適宜既發展就係將銅特既業務發大,令銅鑼灣中部既客唔使死攬116要入銅鑼灣中部;而九龍段最適宜雙向改經紅磡道。
唔係搞到宜家咁樣陰乾狀態,而九龍段則太短。 ...

而家九巴叫重視108架啦,唔係既話早排上繁都唔會特登加柯打比佢
遲下仲話拉去啟業順便加到用11架車行
Lovey Dovey
stevechau 發表於 2015-9-21 15:47 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2015-9-17 12:58 發表

如果佢地其中一方發覺重組會令自已利益受損,送客俾對方,果一方就可以選擇唔去重組,成件事就泡湯。

但係今次唔同118果次, 因為118果次拉110落水, 係九城可能得益, 新記實際賴左野~
所以先唔好走去計新城係咪同一個數簿...而要做到既係大家基本上都無受損先~

原帖由 S3BL100 於 2015-9-17 12:58 發表

112 其實係拆得,你再睇返而家大部分時段去到北角尾兩班車都要私走,九巴用緊 14 部車開 10-12 班車,
就知道其實拆線只係撥亂反正,真係用 14 部車開 14 班車(拆完後兩條線加埋)

同埋其實 112 天樂里雖然多人,但南行客量麻麻地,有空間分車拆線,
而北行最多人的時段,早就已經有五湖四海的攝車,就算北行拆線,銅鑼灣要繼續做 2-3 分一班都唔係難事。

真係唔係好得呢...112現時咁搞先叫夠做, 你一拆就會有可能兩線變過疏...
同埋拆條A線出黎...又會唔會增加左成個重組既難度??
定係正線由A公司獨營, A線就由B公司做, 到北行就大家鬥掟車海去SOGO鵝頸??

北行多人既時段, 其實應該唔係點周圍搵車攝, 做得返咁既班次估計係因為而家兩巴都開大量MK/CWB特車同中途起載車所致~

但係北行都拆?? 同埋又返返去老問題...假設102唔改, 連102P全日都唔再提...
單靠112拆A線出黎, 由得102繼續慢碌, 咁對東區係係咪好事先??

所以點解我寧願郁左102入歌頓先, 就係因為就算無102P全日...
起碼102正線都提過速先...入東區都快左~

景隆街係客倉,無可能放棄,銅鑼灣北行點都要係 102+112

不行...景隆街既"客倉"對比112係SOGO根本就唔算有咩客...
咁何必再要搵位拖慢程車呢??
老實講...102也好112都好...太子打後應該只係佔到20%左右客量...
而呢20%入面有幾多個係景隆街上車??
咁去太子之前, 行5MINS左右就有條112係SOGO有位坐甚至有位揀既時候...
102係呢個位唔係無空間放BOR...

仲有個好大的問題係,102 頭車六點開,112 頭車六點九,117 頭車甚至係開七點。
如果 112 補 102 的話,西九朝早會有好長一段時間無巴士落銅鑼灣,
再加埋時段問題,咁搞法盞手尾長。

呢個真係難搞D...呢層就要等RDP果邊出招諗...
事關都係牽涉到兩巴服務時間, 唔到我地有得幫佢地諗埋~
但要做其實唔難, 只係有幾肯做~
stevechau 發表於 2015-9-21 15:49 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2015-9-17 13:20 發表
我意見係102+112+117加埋80部車都未必有就無謂就郁, 根本就搞唔掂

er...即係平均每條線要有26-27架車...
雖然我好認同東區有唔少客, CWB更加多到做唔晒...
但...又未至於咁大咬呀??
stevechau 發表於 2015-9-21 15:54 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-9-17 13:24 發表
我諗頭車唔算係問題既
反而係要大幅加強117服務似乎對兩巴未必係一個好選擇
一係太多車入跑馬地
一係開大量短棍其實就其他線都做得
而唔使拉117落水迫住要兩巴額外再加資源落跑馬地 ...

嗯嗯...
其實係睇抽多8-10架車出黎做117係咪真係咁唔理想...
始終係九龍呢邊能夠補到咁多位既...係得117...
除非有計拉到110上SSP...但SSP-紅隧口係咪而需要4條線咁多先??
所以寧願留低110做孤兒仔, 搞117...起碼兩邊都唔會出現過多路線既問題~
但加強117既話, 我的確係CONCERN版友你講既呢兩個問題~
stevechau 發表於 2015-9-21 15:59 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2015-9-17 14:01 發表

以前繁時(大約下午3點起), 970當然有固定字軌由蘇屋私去數碼港, 港大啦
以前西港島線未開, 新巴下繁差唔多3部到蘇屋兩部私走

而家唔知啦, 話晒我都好耐無係下繁坐過970

夜晚7~8點唔塞車就原則上無咁多, 但佐敦塞 ...

而家都仲係差不多...112都係咁~
下繁成日見新記112/970系返到蘇屋...
3幾分鐘就成串車鏈咁行返保安道私出黎~
stevechau 發表於 2015-9-21 16:17 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2015-9-17 21:46 發表

970 的例子完全無可比性

970 係講緊,一單編定 70 分鐘但實際上大部分日子可能要 90 分先行完,兼且可能一個方向比另一個方向多客,
需要將部份車私去對面站,後者同唔少新界巿區線差唔多,一個方向無咁多客,咪私部車去對面 ...
唔知有無可比性LA...

不過970 70MINS一單係非繁係好輕鬆就做到既...所以其實970/X除左加車, 要做既係再執繁時行車時間~
S3BL100 發表於 2015-9-21 23:10 | 顯示全部樓層

原帖由 stevechau 於 2015-9-21 15:47 發表

但係今次唔同118果次, 因為118果次拉110落水, 係九城可能得益, 新記實際賴左野~
所以先唔好走去計新城係咪同一個數簿...而要做到既係大家基本上都無受損先~

唔係咁計…如果單計新巴,其實 110 慳左部車,客量都有增長,不過再睇埋 118,新城整體真係唔覺有咩得益。

已經有板友指出城巴當時提出想重組 118,係想改時段每日做多一轉,仲可以食埋黃金時段,
如果當時真係改到時段,城巴或者真係有著數,但結果九巴企硬反對,改時段唔成仲搞到上繁北角客送晒俾九巴。

原帖由 stevechau 於 2015-9-21 15:47 發表

真係唔係好得呢...112現時咁搞先叫夠做, 你一拆就會有可能兩線變過疏...
同埋拆條A線出黎...又會唔會增加左成個重組既難度??
定係正線由A公司獨營, A線就由B公司做, 到北行就大家鬥掟車海去SOGO鵝頸??

北行多人既時段, 其實應該唔係點周圍搵車攝, 做得返咁既班次估計係因為而家兩巴都開大量MK/CWB特車同中途起載車所致~

但係北行都拆?? 同埋又返返去老問題...假設102唔改, 連102P全日都唔再提...
單靠112拆A線出黎, 由得102繼續慢碌, 咁對東區係係咪好事先??

所以點解我寧願郁左102入歌頓先, 就係因為就算無102P全日...
起碼102正線都提過速先...入東區都快左~

都話左 102 就咁直入歌頓道,112 代 102,根本無可能,太多後續問題要處理,平衡唔到兩巴利益。
做咩係都要捨易取難?

就算唔知時段,102 畢竟係大線,點重組都好,而家由城巴做緊的尾站客,重組完都要係城巴做返;
九巴做緊的,重組完都要九巴做返,否則兩巴之間的爭拗只會沒完沒了,重組一定拉倒,尤其是 110 118 已經踩氹。

近年已經有最少兩次將過海線改快的建議,因為會造成一方送客俾另一方,傾唔掂數,未上 RDP 已拉倒。

所以 102 做維園,112 經天樂里入銅鑼灣,係無得改變,爭在點樣拆快線出來。
亦唔好以為 117 代 112 做天樂里好容易,因為會拖慢跑馬地車程。

同埋我相信好多人都同意,102 要改快的話,最適宜係健康村上落東區走廊,
如果因為要處理 118 提速後北角的問題,而搞到要碌北角,又係咪對鰂魚涌至筲箕灣係好事?

112 而家有大量銅鑼灣特、旺角特,對加快回車的確有幫助,但兩巴名義上都各派得 14 部車的時候,
就算全部做短棍,都無可能令到條線下繁做到 2-3 分一班,記憶中 112 下繁新巴黃金時段
至少有三四成班次都係外來攝車。

如果 112 拆線,快線行歌頓道落、清風街天橋走,每邊派 4 部車已經可以做 15 分鐘一班,
剩返每邊 10 部車,做舊線但縮落天后,其實對班次唔係好大影響。
唔好唔記得,而家 112 因為時段分配問題,兩巴都有編定私牌,造成開 14 部車但每時段最多只開到 12-13 班車的現象。
如果 10 部車真係開得足 10 班車,同開 12 班車又爭幾多?

再考慮埋 102 鰂魚涌以東乘客的需要,同埋 112 南行客量較差的問題,仲有維持兩巴利益分配,用 112 做歌頓道特快的確最好。

至於你話 102 景隆街少客過 112 怡和街,其實唔代表 102 景隆街少客,
巴士公司都係無誘因放棄,根本兩邊都各自有其客源,102 北行係無可能飛景隆街的。
你可以唔同意,但唔代表你可以迫到巴士公司一定要同意咁諗,堅持己見而唔考慮實際情況係無意思的。

fb.com/scientisthk2usa/
paul2357paul 發表於 2015-9-22 00:49 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2015-9-21 23:10 發表

......
都話左 102 就咁直入歌頓道,112 代 102,根本無可能,太多後續問題要處理,平衡唔到兩巴利益。
做咩係都要捨易取難?

就算唔知時段,102 畢竟係大線,點重組都好,而家由城巴做緊的尾站客,重組完都要係城巴做返;
九巴做緊的,重組完都要九巴做返,否則兩巴之間的爭拗只會沒完沒了,重組一定拉倒,尤其是 110 118 已經踩氹。

近年已經有最少兩次將過海線改快的建議,因為會造成一方送客俾另一方,傾唔掂數,未上 RDP 已拉倒。

所以 102 做維園,112 經天樂里入銅鑼灣,係無得改變,爭在點樣拆快線出來。
亦唔好以為 117 代 112 做天樂里好容易,因為會拖慢跑馬地車程。

同埋我相信好多人都同意,102 要改快的話,最適宜係健康村上落東區走廊,
如果因為要處理 118 提速後北角的問題,而搞到要碌北角,又係咪對鰂魚涌至筲箕灣係好事?

112 而家有大量銅鑼灣特、旺角特,對加快回車的確有幫助,但兩巴名義上都各派得 14 部車的時候,
就算全部做短棍,都無可能令到條線下繁做到 2-3 分一班,記憶中 112 下繁新巴黃金時段

如果 112 拆線,快線行歌頓道落、清風街天橋走,每邊派 4 部車已經可以做 15 分鐘一班,
剩返每邊 10 部車,做舊線但縮落天后,其實對班次唔係好大影響。
唔好唔記得,而家 112 因為時段分配問題,兩巴都有編定私牌,造成開 14 部車但每時段最多只開到 12-13 班車的現象。
如果 10 部車真係開得足 10 班車,同開 12 班車又爭幾多?

再考慮埋 102 鰂魚涌以東乘客的需要,同埋 112 南行客量較差的問題,仲有維持兩巴利益分配,用 112 做歌頓道特快的確最好。

至於你話 102 景隆街少客過 112 怡和街,其實唔代表 102 景隆街少客,
巴士公司都係無誘因放棄,根本兩邊都各自有其客源,102 北行係無可能飛景隆街的。
你可以唔同意,但唔代表你可以迫到巴士公司一定要同意咁諗,堅持己見而唔考慮實際情況係無意思的。

你當左112係九城線?
stevechau 發表於 2015-9-22 15:56 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2015-9-21 23:10 發表
唔係咁計…如果單計新巴,其實 110 慳左部車,客量都有增長,不過再睇埋 118,新城整體真係唔覺有咩得益。

已經有板友指出城巴當時提出想重組 118,係想改時段每日做多一轉,仲可以食埋黃金時段,
如果當時真係改到時段,城巴或者真係有著數,但結果九巴企硬反對,改時段唔成仲搞到上繁北角客送晒俾九巴。

咁當年...係城記自己豬JE...
但對118條線黎講, 又只係一家無乜多左著數(城記), 而另一邊有收獲多左(九記)JE~

雖然110明顯地新記比人跣到救返都費事...

但呢個所關乎既就唔係條線本身對客係咪受落, 而係兩巴/三巴點分配利益~
咁作為條條線都有份既九記, 又真係本身就容易獲得更多著數BOR~

做咩係都要捨易取難?

個問題係...無更易的選擇~
我都同意最適合102既提速方法就係健康邨上落橋, 但現實做唔到....
原因唔遠...就係因為當年118起飛遺留既問題無搞到~
而現在又唔再郁118時, 102連唔行呢度既條件都無埋...咁可以做既只能係得兩個...
就係有限度提速同埋完全唔提速, 繼續行維園~

"如果因為要處理 118 提速後北角的問題,而搞到要碌北角,又係咪對鰂魚涌至筲箕灣係好事?"
所以呢個問題不存在...當年118起飛唔搞既, 102只能好似咁有限度地提左速左...
然後先再諗由102拆102P出黎做密佢, 好似當年118P咁~

你搵112去拆, 102同時起飛, 真係唔會有咩好下場...
第一樣野成個北角會更真空...得返1條112行歌頓道入北角...
你最多咪做得返舊118淨低果4900-7500人...咁原本維園-QB又因為比102起飛又無條密線~
即係拆出黎入北角既112, 估計起碼食10000人次...但你既玩法得15MINS一班既快線...
你咪即係將110既惡夢整多個進化版出黎?! 一獲"繞"起天樂里-北角既西九客?!
如果拆112, 但102唔起飛...搞到要碌一條慢過拆左既112入北角,又係咪對鰂魚涌至筲箕灣係好事?

以我對版友你個PLAN既理解, 112分拆, 117唔搞, 110無到, 102起飛健康邨上落橋...
102起飛, 要減車...不過可維持班次同有最佳既提速效果~
112分拆, 既做唔掂南行天樂里+SOGO, 又做唔晒舊118淨低果4900-7500客...
更唔講天后無位無站食112咁多車既線...
北角客就直頭慢車無位上, 快車無得上...連維園一個咁大既站都真空埋...
然後留一條117係度半生不死不能盡用, 又留一條做唔到西九既110係度~
實際上只會再一次惡化南行東區個問題...

以而家102+112既資源, 用小弟既玩法都只係岩岩夠做...用你既玩法, 直頭係唔夠分~
除非兩線加埋有65-70架車...以而家得62架, 所以117/110是但一條點都要落水~
而以兩邊總站既覆蓋同使用率去睇, 個人係覺得用117會比用110好好多咁解JE~

所以你真係覺得我捨易取難?? 定係我太過為左平衡唔想出現有人無車搭咋??

其實如果112真係唔係新記做, 而係城記做...咁個餅已經易分好多~
如果要交換既話...西九過海線, 假設下可以交換條171黎做...(當我呢樣係小FF)

同埋唔好以為117好難搞, 兩邊總站區灣仔區DC同SSP DC有樣野幾似既就係...
兩區DC對當區交通都唔會點出聲, 好多時點改都唔點理...
甚至改左都好似唔知咁~
再者, 而家117入跑馬地都唔見得快過兜轉天樂里幾多, 你估景隆街果邊真係通過天樂里好多咩~
所以好睇兩巴有幾肯搞成個灣仔區同東區...

講返112...如果以你所言, 我就真係唔知下繁兩巴係邊度可以有咁多外來12米剩餘車出黎攝LA~
講真, 唔係後車追到前車既話...又真係唔大可能2MINS一班既...
但觀察咁耐...佢大多數情況又真係做到2-6MINS一班車...
只係單係SOGO同鵝頸兩站分別既上客時間, 已經可以令到司機就算玩424都出現有車爆晒, 同時有車坐唔滿同時又有客上唔到滯留...

景隆街果度, 重申一次...絕對係可放棄的~
不論客量同覆蓋以至行車時間, 佢都比係SOGO/鵝頸差太遠~
你想話景隆街多客既話, 不妨話比我知如果景隆5MINS無102埋站可以儲到幾多客??
又同時比較下5MINS係SOGO唔見112, 你仲行唔行到入美珍香??
所以對北行既102黎講...北角維園景隆街3個AREA, 景隆街先應該係最重點要最先放棄既一個~
如果你可以令到102好似118咁起飛...仲停景隆街?? 咪即係要118停返北角一樣~

睇返咁多野....我承認對實際有D野可能係唔夠周詳, 但已經盡左力...
但對比起版友既PLAN同類似景隆街既班解&SITUATION, 其實堅持己見而無考慮實際情況可能係版友你~
stevechau 發表於 2015-9-22 15:57 | 顯示全部樓層

原帖由 paul2357paul 於 2015-9-22 00:49 發表
你當左112係九城線?

如果112真係九城線就好...版友佢係有D野諗得太理想, 又有D位佢輕視左...
所以佢個PLAN有好處, 但明顯地會嚴重頭重尾輕...完全顧及唔到原本班客可以點算~
情況就好似當年D人諗118起飛一樣~