hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點樣又平又快咁由旺角去北角?
開啟左側

[問題] 點樣又平又快咁由旺角去北角?

樓主| ahken 發表於 2015-10-23 09:39 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2015-10-23 07:29
運吉唔係咁睇
佢會叫你搭102/112去北角...

所以,呢件事講多幾次簡直係令人哭笑不得:

城記:堅持自己自以為118提速可以賺多D,放走5.7北角去柴小流水客俾番自己(8X/19),而且令到九記都冇埋呢5.7收,仲可以令自己討好柴小人

運吉:係喎,北角已經有5條線喎,減一條啦就!(102/106/112/116服務對像全部係灣仔銅鑼灣,否則保鐵),順手搞番好110都好吖係唔係?

九記:既然聯營既城記咁鬼死堅持而且運吉都強過,唯有硬食,不過都唔好遺忘北角商業區咁多人,好,既然110而家既早繁時段係我既,加特車先(由最初兩架加到五架)

新記:係時候令110起死回生, yeah!

點知⋯⋯

城記:啊⋯⋯呢堆5.7北角去柴灣客竟然走去保鐵!?(8X同19太爆而且惡等),諗住唔益九記點知累埋自己⋯⋯唔好忘記一定逼左西九去北角既人去保鐵⋯⋯唯有出此下下䇿:『102/106頻密,炮台山北角最佳選擇』(咁當然吸引到多少少柴小人用118既,不過條數

運吉:成日都收到北角人投訴,早知咪咁快過118提速啦,仲要有人搵申記查我地,真係奶野⋯⋯

九記:冇左西九去北角同北角去柴小5.7流水,唉,唯有紅隧口開多D特車同新城既『102/106頻密,炮台山北角最佳選擇』打對台,醒目既都知要揀110唔好慢遊銅鑼灣啦

新記:⋯⋯⋯⋯⋯⋯110靚時段竟然送左俾九記,啊,我仲有106架喎,快D出呢招:『102/106頻密,炮台山北角最佳選擇』

Archer Lam, 你有啲品得唔得?你咁做咪同你口中嘅獨裁者冇分別囉
Snoopy@FB8617 發表於 2015-10-23 10:56 | 顯示全部樓層
運吉唔係咁睇

其實叫人搭102唔係問題快唔快車可以諗諗
但最基本既野慢車線起碼上到車先
而結果係102越做越唔穩定

其實我又覺得巴士公司未必真係咁傷
118應該南行真係搵返千幾個客
而家重點就係110條數會唔會好過以前
同102食到幾多前118客

唯一中槍既真係北角同炮台山
如果巴士公司唔想食死貓既
又唔見佢地諗住再執下堆線
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| ahken 發表於 2015-10-23 11:19 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2015-9-14 23:28
咁好啦就當俾102P全日
但第二個問題係官方幾多年後先有聲氣?
甚至其實lee件事唔會有機會發生?

我係其中一個被趕落鐵/紅小既人⋯⋯
Archer Lam, 你有啲品得唔得?你咁做咪同你口中嘅獨裁者冇分別囉
 樓主| ahken 發表於 2015-10-23 11:21 | 顯示全部樓層

cruisesnet 發表於 2015-9-15 09:35
尼班流水客先至好搵. 車返正都已經出左行106, 運埋尼批客根本就係0成本既,
名符其實無本生利. 重點: 8X/ ...

咁咪係囉,城記一心順手阻住九記收5.7流水,點知聰明反被聰明誤⋯⋯
 樓主| ahken 發表於 2015-10-23 11:23 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2015-9-15 12:28
唔想有資源/服務再被削減就=死攬??
咁你唔肚餓一定係=好飽LA~

結論:新城專搵北角人找數逼佢地落鐵真係變左常識

樓主| ahken 發表於 2015-10-23 11:29 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2015-9-15 17:58
現實D諗...真係唔可能再將118拉返落黎...
要有車入果度只能夠從剩餘果幾條西九過海線去諗...
970系係西港 ...

其實參考下九記68X系重組都有得諗,班次又唔會太差(新68X),又達到提速作用(268X,但疏少少)
stevechau 發表於 2015-10-23 16:14 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2015-10-22 21:11
其實參考九記68X系既方法都可以吖

半年前未有268X果陣既68X: 佐敦->油麻地->旺角->太子->深水寶->長沙灣 ...

我又咁講既...68X相對上用咁多車班次本身都幾密...咁拆法得出黎既結果係兩條疏線...也許268X既人數係持續上升...
但問題係本身佔唔少客既SSP持續失血...

好處好明顯...AT LEAST真係分工清晰某部份快得起...
但壞處用家就會好覺...就係班次突然疏左好多, 同時你除左果條線之外無線可逃...

舉個假設...102P由102拆出黎全日....
好處真係東區後半段會快左(可能唔少)...
但壞處係...大家係咪習慣由一條等開2-3MINS就有車既線, 轉左做等一條10-12MINS先有車到既線??
(仲要係大家都知無論2-3定10-12都係唔會好穩定咁有車黎, 咁邊種班次等落會D大機會有車到上到車??)
咁所以點解我既諗法先會由拆轉左去攬多條線落水做JE...

事實上, 如果真係攬唔到第三條線落水...其實2拆3都唔夠, 係要2拆4先包得掂去返以往118尚在北角既覆蓋+東區有條102P可以全日出入...
所以牌底唔會係2拆3, 而係
A)1拆2(只搞102)
B)2拆4(102+112齊拆)

stevechau 發表於 2015-10-23 16:17 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2015-10-22 21:25
呢度D人, 啊唔係, 其實係好多柴小人太惡啦(當然我都有朋友覺得118唔需要飛北角仲同情我地北角人要同其他 ...

老實講....其實我又唔係覺得柴小人惡...
相反當年一開線就因為地區問題, 搞到北行有得特快...
咁南行平衡走線既特快出入對柴小黎講係好合理既期望...

亦因為咁所以我一路都唔反對118提速, 要既只係搞返掂下路...

其實調返轉諗...當年唔係中記玩錯野, 由得118跟106出入...
今日可能都無咁煩...
stevechau 發表於 2015-10-23 16:21 | 顯示全部樓層
運吉唔係咁睇

所以咁多版以黎....其實都係想諗點令三家唔使輸得咁慘...
但成個目標就比某會員扭曲晒個視線JE~
stevechau 發表於 2015-10-23 16:49 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2015-10-23 10:56
其實叫人搭102唔係問題快唔快車可以諗諗
但最基本既野慢車線起碼上到車先
而結果係102越做越唔穩定

仲有個118提速前一直都比巴士公司同TD捉錯用神既問題呢...
就係102本身客量已經嘔突, 係要118幫輕佢係北角既客量先勉強上到車搞得掂...

118提速後102個情況我舉個假設...
就係116無左108幫手之餘仲拉長路線兼輕輕減左班...
咁116都仲穩定到...你都服LA~

而118就算南行搵得返千幾個客, 最多只會令佢賺得無估計咁少...
因為無左既北角客就算比柴小1兌1咁補得返, 最多都叫一進一出打到個和...
但本身北角返柴小就已經令到118既收入比之前係負左數, 個問題最只係好似小小人所講, 條數好細...

所以版友你既重點2, ahken會員早就已經比左答案...
就係無幾多118既北角客會回流返102...
因為102夠客到車都上唔到, 仲講咩食到幾多118客??
呢堆客樂觀估計起碼8成都已經送左比地龍...