hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴係咪已經完全放棄33A?
開啟左側

[問題] 九巴係咪已經完全放棄33A?

HJ7480 發表於 2015-9-12 16:55 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 9-9-2015 10:22 發表

繁時拉 230X 去行楊屋道?
下 …… 唔係下話,230X 個原意係比荃景圍班人朝早有個方法直出九龍返工。

你話當年 30X 上西廊個建議拎返出黎講,起荃灣行完楊屋道先行西廊直出九龍,經旺角、油麻地、尖沙咀去紅磡咁我就同意啦 ...

30拉去深水埗/59A頂
AV513--HU208 發表於 2015-9-12 20:06 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2015-9-12 12:37 發表

點同,38P 換 238S 係一換一,無影響過其他 238X 的乘客,無夾硬要人兜路,
而 238S 服務時段仲有 238P 直出,乘客有得揀,可以迫 238P 或者貪有位坐走去搭 238S,時間咪同直出但停長沙灣道的 238X 差唔多…

但你夾硬要人全日兜 ...
其實個重點係
238S 大部份情況下係快過後一班 238P (8:15) 上公路
咁 8:15 班 238P 又會快過 8:06 班 238X 出到去
所以 d 客咪照坐可也
你估班客真係咁鐘意兜咩
S3BL100 發表於 2015-9-12 22:10 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 2015-9-12 13:50 發表

倒不如學68X咁,分拆42A 仲實際。

你問下你老細有無誘因拆 42A 先啦
fb.com/scientisthk2usa/
HF3204@243M 發表於 2015-9-12 22:41 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2015-9-12 12:29 發表
如果 42A 朝早入青衣,黃昏打後出九龍,開返疏少少,例如 12 分一班時段變 15 分一班,或者都可以幫補下。

再減就送客俾 88D 架啦
而家下繁九龍方向其實都可以坐滿人
甚至會有人由工廠區行去青桃樓上車

不過其實要搞咗 41 43C 先知 42A 要再點執
GW4866 發表於 2015-9-13 00:12 | 顯示全部樓層
原帖由 S3V1742C 於 2015-9-12 05:55 發表

如果係唔岩
當初取消38P就唔會有條238S補位
未有238S之前 我從來冇淋過238X黎兜lo
自從有238S之後 我自己坐過又覺得快wo
而且海濱搭238S班客又唔介意兜大窩口
甘又點計先 ...
原因樓上講咗,唔再重覆
原帖由 S3V1742C 於 2015-9-12 06:10 發表

真係繼續吹la你
30同39A兩架車好多時都可以打爆一部小巴ga客wo
由其係放學算係非繁ga時段
而38A係直頭可以熊貓有落客冇上客lo
唔知你唔好彩定點,總之我見親都有上落
38A熊貓有人落者係有人搭佢啦,咁係咪好似你口中講到咁廢無用先?
原帖由 S3V1742C 於 2015-9-12 06:18 發表

放學時間唔算非繁咩
都話係果邊等得39A 見到39A走係會走過對面坐30
反之亦然lo
搵日全日觀察下先講la 到時驗眼果個似係你多d la
唔好成日係屋企打丁la ...
未必個個都肯搭30返荃威囉,貴成蚊之餘又未必有位座
早排企過富華街,30黎到都無乜人上(當然你可以話果到有30X,39M幫拖)
再同你講都哂口水

*最尾果句你講緊自己?

打開門,行出去,去遠啲!
kokchun 發表於 2015-9-13 00:37 | 顯示全部樓層
咁果條 38A 每班車平均廿人都無
廢就一定係廢架啦
只係九巴唔識 / 唔想 / 唔敢廢物利用姐

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
S3V1742C + 1 果條 38A 每班車平均廿人都無

查看全部評分

Timothy 2B
AVD1 發表於 2015-9-13 19:44 | 顯示全部樓層

原帖由 HJ7480 於 2015-9-12 16:55 發表

30拉去深水埗/59A頂

老老實實,如果搵到條線(30 又好,30X 又好)做沙咀道/楊屋道個邊先出去九龍,
咁 33A 就真係可以縮線上去大窩口或葵涌邨,起唔 cut 車 o既情況下當加班 ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1
S3V1742C 發表於 2015-9-14 05:32 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2015-9-14 05:38 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2015-9-14 05:47 | 顯示全部樓層