hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [飛行報告] 9月6日星期日 港龍航空 KA483 TPE-->HKG 台 ...
開啟左側

[飛行報告] [飛行報告] 9月6日星期日 港龍航空 KA483 TPE-->HKG 台北至香港

3av188 發表於 2015-9-8 22:32 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

第一次係航空版貼文,請各位多多指教~

襯9月3日多日假,請1日假就可以放4日,去左個台灣小旅行,去程搭UO快運台中入相信大家都冇咩興趣睇,所以就唔貼報告喇~
-------------------------------------------------
2015年9月6日
KA483台北至香港
用機: A330-342 BHLG
機齡19年
20:45-->22:55,準時
-------------------------------------------------
今次台北酒店係忠孝新生站附近,所以並冇搭國光客運
選擇左附近有站既長榮巴士5201,全票價新台幣125

最後巴士到站時間同表列時間唔同,尾班巴士為16:45/17:00(不太確定)
因為行李太多太重,唯有焗搭唔返台北車站早左好多到
上車時間:16:17忠孝新生站
下車時間:17:11桃園機場T1

係巴士站有其他去桃園機場既司機叫我上車,不過我已買巴士飛所以作罷

全車只有2名乘客(包括我)

到桃園才有站務人員上車收車票(或賣飛)

到底點為皮? 神奇!
行李一共4件,2個大行李袋+1個背包+1個斜袋(全部冇帶滾輪裝置)
唔帶喼正正因為去程搭快運冇買行李慳錢....
下車時司機俾左個Like我...

身為CX菠蘿會綠卡會員,以為可以早D寄行李,行左去CX商務排博早一班機+升級
點知個地勤話,2.5個鐘先開放Checkin,你那麼早來做甚麼,沒地方放那個航班的行李,要不要先給登機證你....
我話,算喇,之後先...

落桃園T1地下層的美食廣場食野:

台灣風輕食只有新東陽炸物及珍珠奶茶

鹹酥雞+炸花枝,花枝好Q,很難咬下,唔知加左咩...
唔建議食
食完野,夠時間Checkin,見econ隊冇人,今次唔排商務/菠蘿會隊,直接去經濟倉checkin

寄倉行李: 2個大行李袋*(內容物為太陽餅+幾十本博客來訂的書)
超過20KG限制4.2KG
而背包重量為8.8KG
有拎菠蘿會卡出黎,無被要求加錢,無被警告,安全Checkin

網上已預辦checkin揀左窗口位

大堂

出境層

因為時間太早,由B3閘行到去C10+C5R閘,再行返B3閘...
需時40分鐘多...

上機

Econ機尾2+4+2配置

感覺冷氣極熱,大約26-27度,可能都係為左唔想派毛毯設高溫D,有小小辛苦

耳機已放在雜物籃內,耳機為2孔插座及有港龍標誌

標準的安全卡

機外的虎航

3AV188.HD199
 樓主| 3av188 發表於 2015-9-8 22:39 | 顯示全部樓層
因桃園現時只有1條跑道所以等左4架機(1虎航2長榮1馬航)降落先起到機

CA非常高速地派餐,會主動幫客人開桌,及以極快速度派餐

以為有餐食,點知都係滷肉飯+水...

食味標準,半隻蛋,飯只有0.5CM厚,份量不足

CA派完返轉頭時我已經食完,叫拎多盒飯,冇問題即俾

內容物當然都係一樣啦

之後只有烏龍茶 / 咖啡 / 茶提供一次,冇汽水冇果汁

AVOD無電影選項,只有電視節目,睇個日本主持黎香港旅行唔識分叉燒包同菜肉包笑左出聲

話咁快降落,準時
但竟然泊位N144,冇空橋,快運廉航格局

港龍都係泊巴士位。

快運廉航款A320百七個人就話泊巴士,依家港龍A330成56排椅300人中型機都泊巴士.......

我極度懷疑巴士超載,我坐機尾,根本上唔到架117人巴士,最後HAS恐嚇話要等半個鐘先再有巴士,先有人讓位上晒所有人
其實應該仲有架俾機組人員搭既小巴,點會要等半個鐘呢

689 mode: 三跑問題/土地問題

行李竟然等2個字就出到,23:35拎到行李,算係咁...
第一CHECKIN,最尾出行李...

依家連行李帶都有合味道杯麵廣告,其他機場真係冇點見

OTIS401 發表於 2015-9-8 23:12 | 顯示全部樓層
原帖由 3av188 於 2015-9-8 22:39 發表
我極度懷疑巴士超載,我坐機尾,根本上唔到架117人巴士,最後HAS恐嚇話要等半個鐘先再有巴士,先有人讓位上晒所有人
其實應該仲有架俾機組人員搭既小巴,點會要等半個鐘呢

一年前搭UO番香港時,地勤都有用過類似的說話嚇班乘客

呢個機場到宜家都仲係連巴士都唔識派
penguin_wai 發表於 2015-9-8 23:38 | 顯示全部樓層

其實唔駛搭5201咁早入機場  有5202同5203 夜晚都仲有

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
3av188 + 1 謝謝提醒~

查看全部評分

rickywk 發表於 2015-9-9 08:54 | 顯示全部樓層
出架德國車已經算好,A320出架國慘車,又係話下一班要等半個鐘,想迫超過100人塞入一架限80人o既國慘車,俾我鬧返轉頭,問佢係唔係明知超載都照塞人入去,最後等左十分鐘就有另一架國慘車。

我知唔夠車唔係地勤問題,係個無腦機管局問題,但無可能夾硬塞多20人入去,本身單頭國慘車根本載唔足80人,每次我坐國慘車都會同無腦機管局投訴唔夠載

B7R 發表於 2015-9-9 20:29 | 顯示全部樓層
港龍尾班機返香港唔洗多講,100%停outerbay。
除咗一次,搭高雄返來遲咗2個鐘,應該係為咗等轉機客跑得切,所以停6號位,否則,cut得就cut XDDD
GD605 發表於 2015-9-9 20:56 | 顯示全部樓層

超載都無辦法,唔夠師傅又唔夠車,只怪AA乜大機都擺哂去島位!

通常接大機full load,頭車好大機會番轉頭走多鋪

*利申,機場客車車長(應該唔係渣圖中果部)
lokwah2a 發表於 2015-9-9 22:01 | 顯示全部樓層
 樓主| 3av188 發表於 2015-9-9 22:44 | 顯示全部樓層
原帖由 lokwah2a 於 2015-9-9 22:01 發表
唔係冇橋埋位, 係夜晚番嚟, 架機泊響度過夜, 明早埋橋再出發

CX 有盒 "道地烏龍茶" , 你得杯水, 吓

我坐過CX HKG-->TPE,果盒冇味飯真係難食到不得了
並唔係送盒"道地烏龍茶"可以補數
就算俾盒"哈根大師雪糕"都落唔到火
lokwah2a 發表於 2015-9-10 13:13 | 顯示全部樓層