hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 問港鐵職員執行附例的權力
開啟左側

問港鐵職員執行附例的權力

waterboy1984 發表於 2015-9-15 14:04 | 顯示全部樓層

原帖由 wingho_cwh 於 2015-9-15 13:37 發表

但係咁喎,呢個本身真係一個唔合理既無賴規定黎架喎
水係人維持生命所必需
另外就係台北捷運既問題,台北捷運根本就唔係唔畀飲水,根據網上網誌[1],該網民指出「當時我在台灣旅遊,在台北某捷運站內看見一台飲水機」,換句話講 ...

合唔合理/無賴規定你都要先守,再從其他方法推翻

印象中飲水機係閘外,某D網誌亦話係閘外,
不過重點係「車箱及月台」係不准飲水呢點無錯!

053h4 發表於 2015-9-15 15:03 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
horsedog83 發表於 2015-9-15 16:09 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2015-9-15 15:03 發表
法例就同廣告有分別, 正常合理的人都知Beverage 係唔包水

港鐵代表人無受專業訓練亂開告票就係佢地唔啱
我問過D站長有關飲水問題
如果乘客口渴,唔舒服你一定要俾佢飲水
因為係人道理由

茶同可樂就一定唔可以飲
食野更加唔得

其實每個站做法唔同
沙田,火炭,大學係唔俾當值期間飲水
九龍塘就只可以係指定位置飲水

我見過九龍塘有個月台助理當值期間偷偷地飲水
053h4 發表於 2015-9-15 16:27 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
waterboy1984 發表於 2015-9-15 16:41 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2015-9-15 15:03 發表
法例就同廣告有分別, 正常合理的人都知Beverage 係唔包水

港鐵代表人無受專業訓練亂開告票就係佢地唔啱

從來都無用Beverage呢個字,而係用Drinking!

規拒係死,人係生,佢唔俾你飲係合理,你可以唔當住職員佢面飲!

你偷雞飲啖清水無咩人會話你,
尤其係車箱,司機用CAM,成7-12卡真係好難睇到你,想捉都難啦!
Hongkonger 發表於 2015-9-15 18:49 | 顯示全部樓層

回復 15# 的帖子

Cap 556B Mass Transit Railway By-laws
"Bylaw: 27 Prohibition on taking certain luggage, etc. and consumption of food or beverage

No person shall-
(a) bring into or upon the railway premises any luggage, article or other thing which cannot be carried or
otherwise accommodated on the railway without risk of injury to any person or damage to any railway
property or without causing a nuisance or inconvenience to other persons using the railway; or
(b) consume or attempt to consume any food or beverage (whether alcoholic or non-alcoholic) within the
paid area (except any train for the carriage of passengers to Hong Kong from any other part of China
or vice versa by the Corporation or by third parties)."

請問版友你究竟有沒有先看過附例才發表意見?
Flickr Photos: Hongkonger's Collection
busfunfun 發表於 2015-9-16 07:04 | 顯示全部樓層

原帖由 waterboy1984 於 15-9-2015 06:04 發表

合唔合理/無賴規定你都要先守,再從其他方法推翻

印象中飲水機係閘外,某D網誌亦話係閘外,
不過重點係「車箱及月台」係不准飲水呢點無錯!
所以話港人法治意識薄弱
「有法可依 有法必依 以法限權 以法達義」
呢四個層次  唔係個個人都識

如果法律本身唔能夠達致公義 (呢個case唔准飲水,係法律維持唔到基本人權)
呢條法律就唔係個合理既約制
所以就有樣野叫「公民抗命」
以有限度違法行為去嘗試改變制度

唔係合唔合理都要遵守

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +20 收起 理由
cyc_yin + 10 好句!
wingho_cwh + 1 + 10 奴性過重無辦法

查看全部評分

busfunfun 發表於 2015-9-16 07:07 | 顯示全部樓層
del~~~

053h4 發表於 2015-9-16 09:49 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
waterboy1984 發表於 2015-9-16 10:54 | 顯示全部樓層

原帖由 Hongkonger 於 2015-9-15 18:49 發表
Cap 556B Mass Transit Railway By-laws
"Bylaw: 27 Prohibition on taking certain luggage, etc. and consumption of food or beverage

No person shall-
(a) bring into or upon the railway premises any lugga ...

Sorry, 太多字所以無去查

好奇一問,附例有無地方「白紙黑字」寫到明beverage係exclude water呢?

或者可能要搵人司法覆核去推翻...