hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 討論 CE English (B) .......
開啟左側

討論 CE English (B) .......

阿偉 發表於 2006-5-5 23:40 | 顯示全部樓層

原帖由 superbus 於 2006-5-5 22:49 發表
各大討論區話今次 CE English 卷 B 好有問題喎
事關 mc cloze 俾咗網址考生,跟住一大堆考生走去toilet....(做咩?我唔知喇)

註:以上事件全部參考自各大討論區,並不包括本人意見

今晚有電台節目有講
講到好似好大件事
1005 發表於 2006-5-6 12:11 | 顯示全部樓層
其實quote 網頁內容都唔係第一年架喇
我考0個年已經有(2001年)
考完之後
我都有返屋企打返個網址
睇返個答案

不過當時科技邊有咁發達丫
分分鐘彩mon機都未普及
應該未有呢d野出現

我諗考試局真係要認真諗下
網上0既野應唔應該再用黎考人
出題0個個
咪咁懶啦
出一篇文有幾難呀?
快樂有時,唯有Timely
大聲公 發表於 2006-5-6 12:21 | 顯示全部樓層
原帖由 1005 於 2006-5-6 12:11 發表

不過當時科技邊有咁發達丫
分分鐘彩mon機都未普及
應該未有呢d野出現

我諗考試局真係要認 ...

係ar,而家d科技愈黎愈發達,愈黎愈多手提式機器可以要黎上網出貓,
今日太X報頭板就係講呢單野,我都認為取消果part的分數就最好la!
批評別人前,應檢討自己
marioso 發表於 2006-5-6 12:48 | 顯示全部樓層

原帖由 大聲公 於 2006-5-6 12:21 發表

係ar,而家d科技愈黎愈發達,愈黎愈多手提式機器可以要黎上網出貓,
今日太X報頭板就係講呢單野,我都認為取消果part的分數就最好la!

唔會取消既..咁對其他做得好既考生咪好唔公平??
(我O個幾PART 做得好好呢= =)
HR1377 發表於 2006-5-6 13:05 | 顯示全部樓層
原帖由 Andy_Chan 於 2006-5-5 23:23 發表
去 toilet 一定會有監考員睇住入 toilet..............
( 只不過唔會跟住考生入廁格 )

除非在廁格用電話用 sms 通話.............
不過時間太耐都會比監考員質疑考生是去 toilet 大解還是想作弊考試..........

監考員有時會在廁所門外等候考生。
http://hk.news.yahoo.com/060505/10/1nkc9.html
ming 發表於 2006-5-6 13:32 | 顯示全部樓層
原帖由 yuetming 於 6.5.2006 13:05 發表

監考員有時會在廁所門外等候考生。
http://hk.news.yahoo.com/060505/10/1nkc9.html

沒錯,就是有時
小弟在考化學的時候突然肚痛所以去了洗手間
監考員就是站在距離洗手間門外二十多米的地方「等候」

小弟想:
「其實做甚麼也沒有人知道呢...」
1005 發表於 2006-5-6 13:33 | 顯示全部樓層

原帖由 Andy_Chan 於 2006-5-5 23:23 發表
去 toilet 一定會有監考員睇住入 toilet..............
( 只不過唔會跟住考生入廁格 )

除非在廁格用電話用 sms 通話.............
不過時間太耐都會比監考員質疑考生是去 toilet 大解還是想作弊考試..........

呢個已經係最高限度喇
無可能去所要開晒門嘛

去所呢樣野
真係無得再改
考試局只可以諗
點響個電話度做野

例如,只可以帶一個電話
叫學生用個認可0既紙袋包住個電話
再落封條
先俾去所
去所就要check 封條

咁可能會好d呱
快樂有時,唯有Timely
S3BL100 發表於 2006-5-6 20:41 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo58x 於 2006-5-5 11:23 發表

老師係咪得lor..老師改都唔係學生改><..不過多口一問--真係架??
咩唔係要搵個d學生做d愛國活動既咩??我都諗唔倒例子~~

我今日睇過份題目, 覺得政治導向成份真係幾重,
如果大家覺得有問題, 大可以寫信去報館投訴,
因為於公開試擬定此類題目, 實有違公平之嫌.

當然今年會考同我無關, 如果唔係, 我早就寫信去報館喇.
 樓主| Andy_Chan 發表於 2006-5-6 20:54 | 顯示全部樓層
其實可否訪效馬會的做法, 入試場之前交出手機, 才可以入試場考試...........
( 但謙涉龐大金錢來添置物品來保管考生之手機, eg. 買 locker )

或者......
有些學院開考前, 要求把考生的電話放在桌上面, 試場主任宣佈要求考生把電話關掉, 當監考員點名及檢查準考證時, 同時檢查手機有沒有關掉, 然後放在椅子下面.

又或者.......
開考前, 先在座位放定紙袋 ( 類似嘔吐袋的設計 - 有黏貼封口 ), 開考前要求把考生的手機關閉及放入紙袋封口.......
yankids 發表於 2006-5-7 00:07 | 顯示全部樓層