hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 最新一期城巴賣車標書 (25/9/2015) - #1 & #198 ...
開啟左側

最新一期城巴賣車標書 (25/9/2015) - #1 & #198

da54 發表於 2015-9-25 11:10 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://www.nwstbus.com.hk/_commo ... SCR2015040TLCTB.pdf
Backup: http://www.freezepage.com/1443150410RAFQWOIVIB

今期名單:
城巴
1 (AEC Routemaster)

#1 需留車牌 (HK1931)
兩車均需交回由環保署認可之拆車商發出的劏車紙,以便城巴申領「淘汰歐盟四期以前柴油商業車輛特惠資助」
至於你們信不信?反正我信了
allen_814 發表於 2015-9-25 11:55 | 顯示全部樓層
擺系西九廠咁耐最終都逃離唔過被拆既命運
nickk 發表於 2015-9-25 11:59 | 顯示全部樓層
對住當年自稱香港巴士文化領導者既城巴,真係無話可說!

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
hn8024 + 1 + 10 新創建堅決支持總體地區去殖民化 ...

查看全部評分

OMG
alan680x 發表於 2015-9-25 13:00 | 顯示全部樓層

真係好難想像間巴士公司咁等錢使。一部咁有歷史價值嘅車都要拆左佢。
香港除左錢之外,甚麼也沒有。這個城市真的十分可悲

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
hn8024 + 1 + 10 不要怕, 咱們還有党

查看全部評分

樓主| da54 發表於 2015-9-25 15:58 | 顯示全部樓層
原帖由 alan680x 於 2015-9-25 13:00 發表
真係好難想像間巴士公司咁等錢使。一部咁有歷史價值嘅車都要拆左佢。
香港除左錢之外,甚麼也沒有。這個城市真的十分可悲

當年準備立法時,除左好少數的保育組織反對過之外,全世界都唔出聲,
當法例通過之後,今日的結果完全係預期之內.....

唔好話城巴乜乜乜,放棄 73 萬資助真係無咩人做到.....
73 萬資助,隨時夠湯左部 1 仔,拎返大陸砌返再換副歐五偈,然後再運返落黎重新出牌....
甚至近期英國二手 Routemaster 成交價都唔過五萬英磅,平起上黎萬零英磅有交易,
正常人都會拎資助啦。

不過最大最大問題就係,就算唔拎資助,部車去到 2016 就會不獲續牌,
你留佢都無用,一樣無得再出街載客.....
根本最大問題就係點解要強制淘汰舊車,而唔容許古董車有特殊豁免。
要搵罪魁禍首,應該係搵環境局.....

評分

hn8024 + 1 + 10 1001都湯,唔覺冇資助就會留1仔

查看全部評分

HE7921 發表於 2015-9-25 17:10 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2015-9-25 15:58 發表

當年準備立法時,除左好少數的保育組織反對過之外,全世界都唔出聲,
當法例通過之後,今日的結果完全係預期之內.....

唔好話城巴乜乜乜,放棄 73 萬資助真係無咩人做到.....
73 萬資助,隨時夠湯左部 1 仔,拎返大陸砌返再換副 ...
出口外地不可以嗎?為何一定要劏呢
期待香港出現載161人的E500 MMC
 樓主| da54 發表於 2015-9-25 17:24 | 顯示全部樓層

原帖由 HE7921 於 2015-9-25 17:10 發表
出口外地不可以嗎?為何一定要劏呢

政府規定要劏先拎到 73 萬.....
你估當年無人同政府講過咩,不過環保署唔聽嘛.......

不過大家要對「劏 / 拆毀」的定義認知係點?
其實政府對「劏拆毀」的定義係「不能再在道路上行駛或重新裝配為汽車」,
但其實呢個真係好模糊....
我抬副偈出黎賣左佢,一樣係「不能再在道路上行駛或重新裝配為汽車」,
然後我將個殼運去外國某處,再買返副偈砌返佢,我相信政府都吹你唔漲....
就算我將一部巴士拆散晒佢,只要有錢,絕對可以砌返部車出黎....

有 d 野我亦唔想太公開討論,不過現時的確有 d 拎左資助的舊巴士仍然
存在係世上,只不過「不能再在道路上行駛」。(唔好問我有咩車,大家咁大
個人應該會明)

P.S. 我覺得呢單野無得同 1001 比,我聽傳聞過,如果部 1 仔唔係政府
強制退役的話,應該會繼續行落去.....

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
petcity + 1 明白了,你有張良計

查看全部評分

petcity 發表於 2015-9-25 20:54 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
nickk 發表於 2015-9-25 21:40 | 顯示全部樓層
其實好多歐二歐三貨車退完稅拎完資助都運咗去外地
OMG
AD118 發表於 2015-9-26 07:32 | 顯示全部樓層

真係好火,其實好多珍貴巴士值得保留,有部份得唔到人注意(AV1),有部份有幸保留(3N24),但有部份好令人注意(19)
如果有車種得到今次1仔咁注意就唔使無人留同劏,當年AD1就唔使拆

鬧新巴唔留1001,有能力可以買嚟留,特別見到個留熱狗或只覺得80年代以前車款先係古董嘅人
古董定義唔可以隨時間而變嘅咩?1001有一日可視為古董,有班上咗年紀嘅巴迷係只當50-90年代熱狗係古董