hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴2X開辦消息
開啟左側

[服務調整] 九巴2X開辦消息

ky927 發表於 2015-9-30 14:11 | 顯示全部樓層

其實彩福係咪唔會有室內巴總?28B個站係咪永久架啦?
hon_son_wilson 發表於 2015-9-30 14:25 | 顯示全部樓層
kuro 發表於 2015-9-30 11:47
如果2X延長唔到就用6P改去東京街,荔枝角道,攻改全日雙向

開6P意義係做蘇屋/李鄭屋學生客去石硤尾/界限街,其次係東九早返工嘅客(因為尾班只係0740)。
點會走咗過去荔枝角道嫁?~

2X同將來條觀深過山直線,東行都係取道荔枝角道,主力做荃灣線以西區域。
荃灣線以東、李鄭屋及石硤尾一帶去東九,將來仍然要倚靠6D/P+轉乘。
busfunfun 發表於 2015-9-30 18:11 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2015-9-30 06:11

四彩本身都冇plan有巴士行咁滯,
以為起條橋去MTR就攪掂。
人地入曬伙咁耐先得條28B
相反安達臣  樓都未起好已經plan好有咩線
同區唔同命
lokwah2a 發表於 2015-9-30 23:14 | 顯示全部樓層

個建築師唔鐘意搭巴士, 冇整巴士總站, 以為起條橋行去搭地鐵就得

更差係, 房署 Buy 呢個 Idea, 起好個村後悔已經遲了
ATE31 發表於 2015-9-30 23:43 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2015-9-30 14:11

本來彩樂樓旁邊仲有塊空地可以起巴總, 但而家都用左黎起公屋, 街市同體育館, 巴士只好擺街
參見:
http://www.districtcouncils.gov. ... /2707/HC_2_2015.pdf
gu9434@24 發表於 2015-10-1 01:31 | 顯示全部樓層
kuro 發表於 2015-9-30 05:50
如果2X拉落觀塘,咁296C就可以順利取消
到時用296C換其他有用巴士線
例如692重開,290特快 ...

好心你FF少陣692啦 真係好悶..
gu9434@24 發表於 2015-10-1 01:32 | 顯示全部樓層

kuro 發表於 2015-9-30 05:50
如果2X拉落觀塘,咁296C就可以順利取消
到時用296C換其他有用巴士線
例如692重開,290特快 ...

好心你FF少陣692啦 真係好悶..

回正題:2X要到12月先開到真係..
ma212223 發表於 2015-10-1 13:19 | 顯示全部樓層
da54 發表於 2015-9-30 11:47
咁的確只係得個日子.....

想問有無人有8月28號果份總結嘅資料?
一出RDP   要去鵝頸橋?
kay 發表於 2015-10-1 13:26 | 顯示全部樓層
個邊d區議員4年黎剩係爭取到1條全日28B
呢條線要區選後先開,都唔知好事定壞事

如果拖到年尾區選後同9仔改道一齊做就另計..
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| FBI2 發表於 2015-10-1 20:52 | 顯示全部樓層

ma212223 發表於 2015-10-1 13:19
想問有無人有8月28號果份總結嘅資料?

我有!
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工