hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) E22A 快過 A29P?
開啟左側

[問題] E22A 快過 A29P?

S3BL100 發表於 2015-10-13 10:23 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2015-10-13 08:53
其實A29怕停觀塘道有人反對
解決方法好簡單,就係停觀塘道的同時飛走黃大仙,交由加班後既A29P處理
另外, ...

上面我先講完藍田站 PTI 會係一個好大的麻煩位,你就整個回程飛起左藍田站的建議出來…
E22 入完麗港城之後要經過觀塘繞道出返啟田道或油塘,又或者經茶果嶺道、油麗村出返去,兩種行法回程都停唔到藍田站

呢個已經唔係單純 A29 觀塘道加站可以解決的問題,A29 觀塘道加站反而會令到 A22 去到咁遠唔知做咩,但又縮唔到。
果個選區的張生差唔多係成個觀塘 TTC 最麻煩的人。

其次,你覺得橫頭磡會接受到繁忙時間 8 分一班、基本班次 15 分一班,變成全日 30 分一班車?開玩笑嗎?
減三部車,基本班次 15 變 20、繁忙時間仲可以做到約 10 分一班,還可以,但用 E23A 食橫頭磡,諗都唔好諗…
仲未計每班觀塘方向 E22 在九龍塘、橫頭磡都會執到流水客,人數唔係好多,但坐親 E22,每班車都平均執到 5-10 個,而佢地係無其他相近替代路線。

又,觀塘道有合理 A 線的時候,在城巴角度,唔會亦唔需要將 E22 再改快,梗係繼續慢慢遊橫頭磡,道理有少少似 E22A vs A29。

再次要少少,油塘新增服務,照計就會係 A 線而唔係 E 線,因為價錢問題,我相信而家係有人用 A29 轉車。
變成 E22,城巴會倒蝕,道理就同山上塞 A29P 而唔係 E 線一樣。

===

所以我會咁執:

E22 減三車,基本班次 20 分一班,繁忙時間最密 10 分一班,較現時略減
A22 減三車,經啟德發展區入啟業,基本班次不變
A26 藍田北 - 機場,經碧雲道、油塘、藍田站、觀塘道、龍翔道,六架車 30 分一班,往巿區方向與 A29 聯合班次,每 15 分一班,收費 $42
A29P 飛起龍翔道所有分站,視乎情況拉入康城(可能要加一車)

咁就一架車都唔使加,已經達到主要目的,保住藍田站來回都有車搭,油塘有全日車,觀塘道全日比 E22 快半粒鐘。E22 由得佢慢,想快的唔該搭 A26。
之後 A29/A29P 咪後續再執、加車,唔關 E22/A22/A26 事。

如果真係要後續重組再解決晒所有問題,可以咁做:

E22A 上午往將軍澳、下午往機場,加經東涌北,類似 E11A 模式,經東涌北班次往機場方向加停創紀之城及九龍灣站,不停摩士公園泳池,
呢個改動係值得做,方便東涌北全日有車往返九龍東,分段收費維持鑽石山開始 $18,繁忙時間加一車維持班次
E22D 慈雲山北往機場,經富山、黃大仙,全程收費 $21,上下繁各單向開三班,由 E22 抽車,亦可以考慮類似初期 E22A 模式運作,全日個別時間對開固定班次
A29P 如果有三部車從天而降,可以加至 30 分一班,之後可以與 A29 重組,A29 改為康城經將南、坑口入隧道;A29P 縮落寶林,維持黃大仙飛站。不過真係要有車加先可以做。
E22P 視乎情況,上繁減一班車

所以埋單其實同你個方案差唔多,但係因為錢的問題,城巴肯做的誘因大好多,而且地區會無咁多反對聲音。
我覺得你同 dennis28a 兄差唔多,淨係諗到好理想化,實際有好多細節考慮得唔夠周詳,其實應該 big picture 同細節都要考慮先係,有d野知道無可能就無得夾硬來。
fb.com/scientisthk2usa/
Snoopy@FB8617 發表於 2015-10-13 11:32 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2015-10-13 01:00
其實條線全日來回將南同機場既行車時間都比 E22A 略短,
加埋機場場員工價 $27,基本上可以當係俾將南來 ...

當然可以用加班車既角度去睇件事
只係lee班加班車同E22A又唔係夾時間咁解

A29P開左全世界眼下實有著數
lee一點冇得否應
只係而家60分鐘一班用你三四架車
全世界多左條線你日後執必定要fulfill返晒所有要求
肯定有排搞咁解
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
053h4 發表於 2015-10-13 14:20 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
castanopsis 發表於 2015-10-14 00:00 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2015-10-13 10:23
上面我先講完藍田站 PTI 會係一個好大的麻煩位,你就整個回程飛起左藍田站的建議出來…
E22 入完麗港城之 ...

藍田站係我漏咗,抱歉
鍾意可以 觀塘>藍田站>麗港城>油塘>碧雲道 咁行,不過油塘就要再慢多三分鐘
又,觀塘道有合理 A 線的時候,在城巴角度,唔會亦唔需要將 E22 再改快,梗係繼續慢慢遊橫頭磡,道理有少少似 E22A vs A29。

再次要少少,油塘新增服務,照計就會係 A 線而唔係 E 線,因為價錢問題,我相信而家係有人用 A29 轉車。
變成 E22,城巴會倒蝕,道理就同山上塞 A29P 而唔係 E 線一樣。

所以我會咁執:

E22 減三車,基本班次 20 分一班,繁忙時間最密 10 分一班,較現時略減
A22 減三車,經啟德發展區入啟業,基本班次不變
A26 藍田北 - 機場,經碧雲道、油塘、藍田站、觀塘道、龍翔道,六架車 30 分一班,往巿區方向與 A29 聯合班次,每 15 分一班,收費 $42
A29P 飛起龍翔道所有分站,視乎情況拉入康城(可能要加一車)

咁就一架車都唔使加,已經達到主要目的,保住藍田站來回都有車搭,油塘有全日車,觀塘道全日比 E22 快半粒鐘。E22 由得佢慢,想快的唔該搭 A26。
之後 A29/A29P 咪後續再執、加車,唔關 E22/A22/A26 事。

如果真係要後續重組再解決晒所有問題,可以咁做:

E22A 上午往將軍澳、下午往機場,加經東涌北,類似 E11A 模式,經東涌北班次往機場方向加停創紀之城及九龍灣站,不停摩士公園泳池,
呢個改動係值得做,方便東涌北全日有車往返九龍東,分段收費維持鑽石山開始 $18,繁忙時間加一車維持班次
E22D 慈雲山北往機場,經富山、黃大仙,全程收費 $21,上下繁各單向開三班,由 E22 抽車,亦可以考慮類似初期 E22A 模式運作,全日個別時間對開固定班次
A29P 如果有三部車從天而降,可以加至 30 分一班,之後可以與 A29 重組,A29 改為康城經將南、坑口入隧道;A29P 縮落寶林,維持黃大仙飛站。不過真係要有車加先可以做。
E22P 視乎情況,上繁減一班車

怕收得平?繁時可以陰乾平價E22X,學你咁開條特快A26搶錢
但我並唔建議A26全日
A29/A29P非繁客量已經有人話差,你再加多條線只會進一步分薄客源
而你所謂既「聯合班次」,將軍澳隧道一塞已經變成「聯合一齊來」既班次

我亦夠膽講A29P無黃大仙客支持,下場可能會好慘(兜成咁,康城有客都奇)
就算降3架車落嚟再重組,齋靠寶林康翠觀塘山,夠唔夠客開30分鐘一班都好成疑問

而另一邊廂條「後續再執」完既A29亦唔理想
將南兜完坑口之後其實只係快E22A十分鐘以下
將南,一係就完全唔好有A線,一係就繁時開幾班尾站出
開條同E22A差唔多時間既物體出嚟並無意義

唔好以為開A唔開E城巴就著數
你搵三條A線做兩條A線做到既嘢,對城巴而言一樣係倒蝕
其次,你覺得橫頭磡會接受到繁忙時間 8 分一班、基本班次 15 分一班,變成全日 30 分一班車?開玩笑嗎?
減三部車,基本班次 15 變 20、繁忙時間仲可以做到約 10 分一班,還可以,但用 E23A 食橫頭磡,諗都唔好諗…
仲未計每班觀塘方向 E22 在九龍塘、橫頭磡都會執到流水客,人數唔係好多,但坐親 E22,每班車都平均執到 5-10 個,而佢地係無其他相近替代路線。

橫頭磡九龍塘
要成班人入去陪兜,又得寥寥幾個客,其實好唔合理,亦十分浪費資源
橫頭磡嫌疏仲可以行出龍翔道搭車
內街30分鐘一班機場車已經足以應付有行李既乘客

唔好成日同我講區會過唔到、太理想化
85C當年樂富聯合道咁多客一樣都係咁飛
以橫頭磡九龍塘客量,我留條全日E23A喺度真係仁至義盡
加埋個ETA俾E23A,我唔信過唔到
S3BL100 發表於 2015-10-14 11:19 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2015-10-14 00:00
藍田站係我漏咗,抱歉
鍾意可以 觀塘>藍田站>麗港城>油塘>碧雲道 咁行,不過油塘就要再慢多三分鐘
而另一邊廂條「後續再執」完既A29亦唔理想
將南兜完坑口之後其實只係快E22A十分鐘以下
將南,一係就完全唔好有A線,一係就繁時開幾班尾站出
開條同E22A差唔多時間既物體出嚟並無意義

問題係將南如果唔係尾站直出,點行都只會快 E22A 十分鐘以下,而其他區更需要合理 A 線。
但係有左 A29P 後,你覺得仲有可能收返 A 線?

在呢條 A 線唔影響整體資源運用,又創造機會俾康城有全日機場線的前提下,我覺得留條非尾站 A 線俾將南唔係問題。
反而如果兩繁開特別線,其他線資源又不作加減,用的資源反而更多。

唔好成日同我講區會過唔到、太理想化
85C當年樂富聯合道咁多客一樣都係咁飛
以橫頭磡九龍塘客量,我留條全日E23A喺度真係仁至義盡
加埋個ETA俾E23A,我唔信過唔到

85C 仲有塞轉乘,而且性質同機場線已經爭好遠,點同?

有少少常識都知道 8 分變 30 分一班係無可能過到

況且如果觀塘道整條來回真特快 A 線,再整快條 E 線都唔係好合乎城巴的方針,因為 A 線只會因為唔兜後勤而比 E 線快,屈唔到更多人搭 A 線。
我發覺你好鍾意要 E 線唔要 A 線,我作為乘客都想,但巴士公司睇錢份上係唔會咁做,藍田站 PTI 用 E 代 A 更加係無可能

怕收得平?繁時可以陰乾平價E22X,學你咁開條特快A26搶錢
但我並唔建議A26全日
A29/A29P非繁客量已經有人話差,你再加多條線只會進一步分薄客源
而你所謂既「聯合班次」,將軍澳隧道一塞已經變成「聯合一齊來」既班次

我亦夠膽講A29P無黃大仙客支持,下場可能會好慘(兜成咁,康城有客都奇)
就算降3架車落嚟再重組,齋靠寶林康翠觀塘山,夠唔夠客開30分鐘一班都好成疑問

我係講觀塘方向、油塘同將軍澳兩條線聯合班次

無論係 A29 定 A29P 做康城,係兜左少少,但對康城來講,係好過晒其他需要轉車的選擇,反正無其他可能性

而你建議 A29P 翠林、A29 飛黃大仙,其實只係人為地斬走你覺得 A29P 浪費果一段,唔見得對 A29P 的客量有咩幫助,
反正黃大仙只係左手交右手,人為地令到 A29P 好似夠客;但將南就僅有的 $42 客,除左兩繁特登又拎多幾架車開特車外,都變成 $24 客。
我發覺你完全無考慮呢類因素,但巴士公司係會考慮,所以你的建議的實行可能性係零。

今時今日,已經唔會逐條線睇夠唔夠客,而係成組線去睇,客量亦唔係開線/加班與否的唯一標準。

而觀塘山康翠,現況係一粒鐘一班 A29,而家最大問題唔係佢地一粒鐘一班,而係觀塘道去程太慢、油塘藍田太慢、油塘無全日車。
我個建議,一架車都唔使加已經達到基本目的,之後再加 A29P 班已經係另外的事。
但你就為左 A29 加停觀塘道,要飛起黃大仙,因此需要 step 1 已經加車落 A29P 維持黃大仙 30 分一班車

唔好以為開A唔開E城巴就著數
你搵三條A線做兩條A線做到既嘢,對城巴而言一樣係倒蝕

我三條 A 線做到油塘將南康城,你兩條做唔到,將南康城仲要兩繁特登搵車去做,但最後我一架車都唔駛加,已經達到基本目的,而你至少要加三部落去。

乜原來係咪倒蝕、係睇開幾多條線,而唔係宏觀睇成組線用左幾多資源?無論由資源定收入角度,你的建議都係唔可行,講完。
fb.com/scientisthk2usa/
FBI2 發表於 2015-10-14 11:24 | 顯示全部樓層
估計城巴下一步將會有以下步署:
1/ 將E22A有咁兜得咁兜,同時加快A29和A29P來往TKO和機場既時間,令乘客覺得E22A太可怕,紛紛甘願送錢俾城巴改搭A線.
2/ E22A巧妙地取消GTC一帶分站,要去機場自己由AWE行去,識行5分鐘乜都行到.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
firstcar 發表於 2015-10-14 12:32 | 顯示全部樓層

RE: E22A 快過 A29P?

FBI2 發表於 2015-10-14 11:24
1/ 將E22A有咁兜得咁兜,同時加快A29和A29P來往TKO和機場既時間,令乘客覺得E ...

改晒E22A做E22C就可以達到目的
miklcct 發表於 2015-10-14 12:50 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2015-10-14 11:24
1/ 將E22A有咁兜得咁兜,同時加快A29和A29P來往TKO和機場既時間,令乘客覺得E ...

乘客會流往出觀塘轉E22,除非連E22都改得更兜。
進智公交
limited 發表於 2015-10-14 17:18 | 顯示全部樓層
城巴E線而家市區做單向流水做得咁開心, 市區定線應該唔會點大執
長遠東九龍至東涌北服務好可能由E22A做, 到時A29P成為機場GTC往返將南主力
3AV53 發表於 2015-10-14 19:47 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2015-10-14 12:50
乘客會流往出觀塘轉E22,除非連E22都改得更兜。

去得機場,冇行李既多數係員工,有優惠價唔貴得幾多,仲同你轉?
有行李既,去得旅行一次半次貴少少,仲同你拎住個喼上上落落?咪玩啦。